Eșec pentru canadieni! Avizul de mediu pentru proiectul aurifer de la Rovina a fost anulat

31_11zon

Dimensiune font:

| 06-05-2024 22:14

Curtea de Apel anulează definitiv avizul pentru proiectul aurifer Rovina, al doilea ca mărime din Europa.

Curtea de Apel Cluj a anulat definitiv avizul de mediu pentru proiectul aurifer Rovina, al doilea ca mărime din Europa, o victorie importantă pentru locuitori, organizațiile de mediu și pentru România în general. Decizia vine ca urmare a mobilizării intense a societății civile, care a contestat impactul negativ al proiectului asupra mediului.

Problemele majore identificate

Asociația Declic, parte a rețelei Mining Watch, a demonstrat în instanță că proiectul nu a respectat standardele minime de evaluare a impactului ecologic. Lipsa studiilor de impact climatic și a evaluărilor calității apei, precum și implicarea unor persoane neautorizate în elaborarea raportului de mediu, au fost aspecte critice ce au dus la anularea avizului.

Impactul proiectului

Proiectul Rovina, deținut de compania canadiană Euro Sun Mining, viza exploatarea a 3 tone de aur și 9 tone de cupru anual, pe o suprafață de 27,7 kilometri pătrați. Exploatarea ar fi presupus defrișarea a 200 de hectare de pădure, captarea sursei de apă de suprafață din zonă și generarea a 350 de milioane de tone de steril.

Consecințele anularii

Anularea avizului de mediu blochează temporar proiectul Rovina, punând în pericol planurile companiei Euro Sun Mining. Compania a declarat că va depune o nouă cerere pentru obținerea avizului, respectând de această dată standardele legale și luând în considerare preocupările legate de mediu.

Semnificația victoriei

Decizia Curții de Apel Cluj reprezintă un semnal important pentru România, demonstrând că drepturile comunităților locale și protecția mediului sunt prioritare. Totodată, victoria marchează un moment crucial în lupta pentru un mediu curat și un viitor sustenabil.

Viitorul incert

Rămâne de văzut dacă Euro Sun Mining va reuși să obțină un nou aviz de mediu conform standardelor impuse. Asociațiile de mediu și locuitorii locali vor continua să monitorizeze îndeaproape evoluția proiectului, fiind gata să se mobilizeze din nou pentru a proteja mediul și comunitățile afectate.

Proiectul Valea Rovinei constă în exploatarea a trei zăcăminte de aur-cupru, pe o suprafață de 2,768 ha, în județul Hunedoara. Samax România, subsidiară a companiei canadiene Euro Sun Mining, deține integral proiectul minier.

S-a evitat distrugerea ireversibilă a unor zone din Apuseni

Mare parte dintre localnici și societatea civilă au avertizat încă din prima clipă că, în forma propusă, proiectul minier va duce la distrugeri ireversibile în munții Apuseni. Din această exploatare a două cariere de suprafață imense, ar fi rezultat sute de mii de tone de deșeuri miniere, ce ar fi fost depozitate în zonă. Toate acestea ar fi distrus un munte întreg și ar fi făcut imposibil traiul oamenilor din Rovina.

„Acasă e acum în siguranță”, a declarat Adriana Maucher, unul dintre proprietarii de terenuri aflate pe amprenta proiectului minier. „E o victorie importantă, dar voi rămâne implicată în această luptă până când vom reuși să oprim definitiv distrugerile”, a completat Maucher. Spre deosebire de proiectele Roșia Montană și Certej, proiectul Rovina e deținut în totalitate de o companie privată, fără participarea statului român.

Cum a vrut miliardarul Seth Klarman să pună mâna pe aurul de la Rovina

Seth Klarman a stat în spatele obscurei companii Carpathian Gold care a obţinut licenţa de exploatare a aurului de la Rovina, din Munţii Apuseni. Acesta deţinea Baupost Group, unul dintre cele mai mari fonduri de hedging din lume, specializat în administrarea riscului. Prin Baupost, Klarman controla Carpathian Gold, societate fără prea multă experienţă în domeniul minier dar care iată a devenit titular de licenţă prin subisidiara locală, Samax. Klarman, a cărui avere se ridică la 1,5 miliarde de dolari, a fost unul dintre acţionarii de la Roșia Montană Gold Corporation, compania care a ţintit aurul de la Roşia Montană şi care a făcut foarte multă vâlvă în România. Seth Klarman este un antreprenor rapace, fiind vestit pentru apetitul său imens în investiţiile de risc.

400 de milioane de dolari s-au dus se pare pe apa sâmbetei la Roşia Montană. Cu toate astea, Klarman n-a renunţat şi a pus mâna pe Rovina, un zăcământ aflat la 20 de kilometri de Roşia Montană, în Patrulaterul Aurifer. Pe nepusă masă, Carpathian Gold, companie înregistrată în Canada şi listată la bursa din Toronto, a anunţat că a pus mâna pe licenţă. Acţiunile s-au dublat, iscând un „wow” al unuia dintre şefii care n-a rezistat tentaţiei să îşi arate bucuria pe forumul bursei canadiene.

Klarman urmărea la Rovina o mică revanşă pentru că afacerile sale în minele de aur au dat greş, inclusiv cea de la Roșia Montană. Implicat în Guyana Goldfields, cu aproape 20%, prin vehiculul său Baupost, s-a văzut nevoit să vadă că preţul acţiunilor sale a scăzut cu 150 de milioane de dolari. Suma pare minoră în comparaţie cu fondurile de 28 de miliarde de dolari pe care le administra Baupost Group acum zece ani. Dar nici cu Carpathian Gold lucrurile nu au mers foarte bine până la primirea licenţei de la Rovina. Compania avea doar o exploatare, în Brazilia, iar unul din şefii său, Dino Titaro, declara după ce a plecat din funcţie, că firma era absolut neexperimentată în domeniul minier. În plus, aventura din Brazilia a îndatorat compania peste măsură. Carpahtian a împrumutat până atunci ani aproape 210 milioane de dolari de la banca australiană Macquaire pentru construcţia proiectului minier brazilian. Degeaba, pentru că guvernul a retras autorizaţia de funcţionare, generând pierderi masive Carpathian Gold.

Salvarea de la faliment a venit însă din România, și nu de la Roșia Montană. Cum şi prin ce metode s-a acordat licenţa, nimeni nu a cuvântat. Acţionarii Carpathian, printre care şi gigantul minier Barrick Gold sau off-shoreul cipriot Cyprus River Holdings îşi frecau mâinile de bucurie. Doar că proiectul Rovina a fost blocat, iar Baupost nu mai apare acum în acționariatul Carpathian.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mirel Palada, fost purtător de cuvânt în guvernul Ponta, condamnat la muncă la Administrația Cimitirelor
18/05/2024 00:22

Curtea de Apel Bucuresti s-a pronuntat in cazul sociologului Mirel Palada, fost purtător de cuvant al Guvernului Romaniei, care a fost condamnat definitiv la 1 an si 8 luni de inchisoare cu suspendare, respect ...

Victor Micula nu va intra la pușcărie. Milionarul va presta muncă în folosul comunității
18/05/2024 00:08

Curtea de Apel Oradea a luat decizia de a-i micsora lui Victor Micula pedeapsa la 1 an şi 3 luni de inchisoare. Pedepasa a fost dispusă de Judecătorie in dosarul in care milionarul este acuzat că a tras cu ...

România pierde procesul intentat Comisiei Europene. Ungaria forțează autonomia ținutului secuiesc
17/05/2024 06:27

Romania a pierdut recursul la Curtea de Justitie Europeană intr-un proces crucial pentru tara noastră. Este vorba despre atacarea deciziei Comisiei Europene de a inregistra o initiativă cetătenească a magh ...

Lovitură după lovitură pentru familiile victimelor lui Pascu. Se conturează tot mai mult scenariul în care șoferul drogat ar putea fi eliberat
13/05/2024 13:25

După gafele si indiferenta judecătoarei din dosarul 2 Mai, acum si Parchetul Mangalia se opune unei pedepse mai dure pentru Vlad Pascu, tanărul care a omorat doi tineri după ce a urcat drogat la volan. Astf ...

Dana Budeanu dă de pământ cu părinții lui Vlad Pascu: Și ei trebuie incriminați
10/05/2024 14:57

Procesul lui Vlad Pascu a starnit o adevărată furtună in societatea romanească, alimentată inclusiv de atitudinea bizară a judecătoarei Ancuta Popoviciu, care a iesti in evidentă nu printr-o conduită e ...

O nouă întrebare șocantă a judecătoarei din cazul Vlad Pascu, de data asta către mama Robertei: Ați fost la înmormântarea acesteia?
10/05/2024 12:20

Părintii victimelor accidentului de la 2 mai au mai trecut printr-o traumă, la procesul in care este judecat Vlad Pascu, cel care i-a omorat vara trecută. Livia Dragomir, mama Robertei, a fost intrebată de ...

IPS Teodosie a fost trimis în judecată de DNA în dosarul în care este acuzat de cumpărare de influență. Cauza a pornit de la o investigație din presă
08/05/2024 15:36

Procurorii DNA Constanta au dispus trimiterea in judecată a lui IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului in dosarul in care ierarhul Tomisului este acuzat de săvarsirea infractiunii de cumpărare de influentă. ...

Patronii benzinăriei de la Crevedia le-au făcut plângere penală pompierilor: Nu au prevăzut tragedia!
07/05/2024 18:31

Patronii firmei care opera depozitul cu gaz petrolier lichefiat care a explodat, anul trecut, in localitatea Crevedia din judeţul Damboviţa, au depus, prin avocat, plangere penală impotriva a trei comandanţ ...

Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
06/05/2024 13:33

In perioada comunismului, in Romania au fost condamnati la moarte si executati prin impuscare 104 oameni. Intelectuali sau infractori de drept comun, cert este că si-au găsit sfarsitul in conditii nemiloase. ...

Șeful Poliției Române dezvăluie cum a fost prins Prințul Paul în Malta: 'Nu a opus rezistenţă'
29/04/2024 14:59

Şeful Poliţiei Romane, Benone Matei, a transmis, luni, că Prinţul Paul al Romaniei, condamnat in dosarul "Ferma Băneasa" la trei ani şi patru luni de inchisoare cu executare, a fost prins de autorităţil ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei