Efectele catastrofale ale lipsei comunicării directe între oameni EXCLUSIV

Dimensiune font:

| 21-01-2015 18:30

Din ce în ce mai des vedem oamenii din jur discutând la telefon sau trimiţând mesaje, chiar dacă sunt implicaţi într-o discuţie directă cu cineva. La o primă vedere, secolul al XXI-lea este unul al hipercomunicării prin intermediul tehnologiei, dar aşa este şi în realitate? Specialişti în psihologie şi în educaţia tinerei generaţii au oferit răspunsuri şi au prezentat riscurile unei comunicări „nesănătoase”. 

Pornind de la definiţia pe care o oferă „Dicţionarul de psihologie Larousse”, elaborat de Norbert Sillamy, când vorbim despre comunicare este nevoie să includem aici şi limbajul nonverbal - gesturi, mimică - ori paraverbal - intonaţie, ritmicitate, volumul vocii. „Comunicarea este în primul rând o percepţie. Ea implică transmiterea, intenţionată sau nu, de informaţii destinate să lămurească sau să influenţeze un individ sau un grup de indivizi receptori. (...) Limbajul nu este singura conduită în comunicare, aici intervenind, de asemenea, mimica şi gestul”, se arată în renumitul dicţionar Larousse.

De altfel, multe dintre cercetările psihologilor demonstrează că doar aproximativ 35% din impactul unui mesaj se datorează cuvintelor, în timp ce restul de 65% este meritul gesturilor, al mimicii ori al intonaţiei. Pe de altă parte, există autori care acordă un merit mult mai mare nonverbalului, proporţia atingând 90% în favoarea acestuia. Oricare dintre teorii am lua-o în calcul, limbajul nonverbal are câştig de cauză.

EXCLUSIV Clanurile din Universitatea de Medicină

În condiţii acestea, rămâne întrebarea: mai putem vorbi despre o comunicare „sănătoasă” într-o perioadă în care numeroase persoane preferă discuţiile la telefon şi mesajele în mediul online, emai-ul ori reţelele de socializare? În plus, trebuie luat în seamă şi faptul că telefoanele mobile tind să devină un accesoriu aproape indispensabil, de la vârste din ce în ce mai mici. „I-am cumpărat fiicei mele un mobil încă de când avea 7 ani. Asta pentru a şti întotdeauna unde este şi ce face. Acum are 14 ani şi, ce-i drept, am ajuns să vorbim mai mult la telefon, decât faţă în faţă. Aş prefera să petrec o perioadă mai mare cu ea, dar timpul nu ne permite şi, atunci, preferăm să vorbim măcar la telefon. În opinia mea, acesta este un rău necesar, în aşa-numita epocă a vitezei”, este părerea Alinei, o mamă care este nevoită să lucreze peste hotare şi care îşi vede copilul doar de două ori pe an.

Ascunşi în spatele calculatorului
Multe persoane se simt mai bine şi pot vorbi mai „deschis” dacă discuţia este purtată „la distanţă”, evitându-se un contact direct cu interlocutorul. Asta ne demonstrează şi un tânăr, care, deşi are rezultate foarte bune în mediul şcolar, care vor sta la baza aplicării la cursurile unei universităţi de prestigiu din Marea Britanie, nu poate spune acelaşi lucru şi despre relaţiile umane. „Îmi este mult mai uşor să spun ceva dacă nu sunt faţă în faţă cu cealaltă persoană! Poate pentru că sunt ceva mai timid decât colegii mei şi mi se întâmplă des să roşesc... În schimb, dacă scriu mesajele pe Facebook, de exemplu, parcă sunt un alt om, am mult mai multă încredere în mine şi pot spune absolut tot ce îmi trece prin cap, fără reţinere”, povesteşte Mihai, un elev în clasa a IX-a la un liceu de elită din Iaşi. Din păcate, acesta nu este un caz singular ori întâlnit doar în Iaşi sau în România, ci tinde să devină un fenomen mondial!

Avertisment din partea psihologilor
Specialiştii în psihologie au început să tragă serioase semnale de alarmă în ceea ce priveşte efectul pe termen mediu şi lung al lipsei unei comunicări directe cu persoanele mai mult sau mai puţin apropiate. „Deseori spun că, din nefericire, asistăm la un paradox - în era hipercomunicaţiilor digitale, oamenii sunt din ce în ce mai singuri, pentru că, în absenţa unui contact direct cu interlocutorul, încet-încet, acesta din urmă devine ceva abstract! În plus, pe reţelele de socializare, oamenii îşi pot crea identităţi iluzorii. Adică, îţi creezi o identitate, iar apoi, pur şi simplu, crezi şi tu în iluzia pe care ţi-ai creat-o”, explică doctorul în psihologie Ion Dafinoiu şi decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” Iaşi.

Societatea are de suferit
De altfel, putem vorbi şi despre o bază pentru o slabă dezvoltare psiho-emoţională, pentru posibile disfuncţii psihice ale persoanelor în cauză sau, mergând mai departe, ale societăţii. „Cred că aceste comunicaţii în spaţiul virtual sau la distanţă au un efect puternic negativ în dezvoltarea psiho-emoţională a individului. Mă refer aici la tineri care, în lipsa stimulării unor contacte şi a comunicării directe, au din ce în ce mai puţine abilităţi de comunicare profesională, socială. Ca terapeut, mă confrunt deseori cu astfel de persoane. Pe termen lung, asta ar putea să aibă un impact puternic negativ, nu numai asupra dezvoltării psiho-emoţionale sau comportamentale, ci şi a relaţiilor generale dintre oameni”, completează profesorul Dafinoiu.

De asemenea, pentru a concretiza subiectul, Ion Dafinoiu face o paralelă cu afirmaţia „Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”, enunţată de Andre Malraux, şi aminteşte că religia şi ştiinţa, prin intermediul tehnologiei, îşi propun ca obiectiv fericirea oamenilor. Diferenţa este că tehnologia pune accent pe a avea - din ce în ce mai mult cu cât mai puţin efort -, în timp ce religia pune accentul pe a fi, propovăduind dragostea ca relaţie între oameni.

„Nişte puncte într-un raport”
Cel mai grav aspect al limitării comunicării doar la nivelul mesajelor sau al discuţiei „la distanţă”, excluzând contactul direct, este îndepărtarea persoanei de latura umană, interlocutorii putând deveni „nişte puncte într-un raport”. „În momentul în care hipercomunicaţiile tehnologice ne fac din ce în ce mai singuri, nu va fi o mirare ca cei care astăzi se joacă pe calculator şi trimit bombe, peste 20 de ani să trimită bombe într-un spaţiu real, tocmai pentru că toţi ceilalţi sunt nişte entităţi abstracte. Asta chiar dacă aceste persoane ar fi incapabile să taie o găină, pentru că le este rău când văd sânge... Nu mai percepi suferinţa interlocutorului, nu mai percepi emoţiile în niciun fel, iar oamenii devin doar nişte puncte într-un raport!”, atrage din nou atenţia Ion Dafinoiu.

Efectul pe termen scurt - formule „barbare” de comunicare
Un semnal de alarmă este tras şi de cadrele didactice, care, deşi, de multe ori comunică cu elevii prin intermediul internetului, datorită simplificării actului didactic, nu uită de importanţa tuturor componentelor comunicării. „Evident că şi şcoala, şi generaţiile tinere de elevi, şi categoria profesorilor, trebuie să fie într-un anume acord cu evoluţiile în domeniul tehnologic şi al erei comunicaţiilor electronice. A evolua în registre paralele nu este posibil, atât timp cât elevii trăiesc în acest univers informaţional şi adoptă această formă de comunicare”, susţine Camelia Gavrilă, inspector şcolar general.

De asemenea, din perspectiva profesorului de limbă română, Camelia Gavrilă aminteşte de corectitudinea comunicării şi de aspectul complet al frazelor şi ideilor comunicate, acestea fiind, de multe ori, sacrificate cu un mesaj telefonic sau de tip email. „Din raţiuni de timp şi de rapiditate, apar prescurtări incorecte, formule aproape barbare de comunicare, care te îngrozesc şi care, în timp, pot duce la o alterare a spiritului limbii. E rolul nostru, al profesorilor, de a modela o atenţie şi pe aspectul comunicării corecte”, a completat inspectorul şcolar general.

Astfel, o posibilă soluţie pentru revenirea la vechile „reguli” de comunicare ar putea fi oferită şi de şcoală, prin proiectele în care sunt implicaţi elevi, prin stimularea lucrului în echipă ori prin organizarea de dezbateri, în timpul cărora tinerii să-şi poată organiza şi, poate mai ales, să aibă capacitatea de a susţine o argumentare.

Andreea IGNEA


* * *

„Fac experimente şi cu studenţii mei - îi întreb «Îmi puteţi spune cine v-a sunat în ultima oră?», nu pot să-mi spună, chiar dacă abia ce au lăsat telefonul din mână. Sau când trimiteţi mesaje dintr-astea standardizate la o sută de oameni cu La mulţi ani, sănătate..., toţi sunt într-o listă şi apeşi doar un buton pentru expediere. Unde este implicaţia emoţională a mesajului? Nu ştiu!” - Ion Dafinoiu, psiholog şi psihoterapeut

 

* * *

„S-a constatat că tinerii care petrec mult timp la calculator devin mult mai interiorizaţi, mai sobri, mai puţin comunicativi şi expansivi. Deci, este o formă de detaşare şi de înstrăinare de viaţa reală şi un refugiu în acest univers virtual care are şi valorile lui pozitive legate de informaţii, de conectare la distanţă.. Lucrurile ar trebui combinate...” - Camelia Gavrilă, inspector şcolar general şi profesor de limba română de 30 de ani
 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
SC SELF TRUST SRL este lider national al segmentului de piata pentru sisteme de conveioare (benzi transportoare) automatizate. Echipamentele proiectate si produse de noi se adreseaza in special urmatoarelor industrii: Logistica, Intralogistica, Automotive, Procesarea Carnii, Panificatie, Imbuteliere, Fabricarea Mobilei, Reciclarea Deseurilor. Detinem o pozitie importanta la nivel modial in randul producatorilor de echipamente pentru aeroporturi avand clienti din: Romania (15 din 17 aeroporturi), Spania, Portugalia, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Slovacia, Algeria, Libia, Yemen, Djibouti, Qatar, Arabia Saudita, Seychelles, Azerbaijan, Turcia. Dorim sa ne extindem echipa cu: OPERATOR STRUNG SI FREZA CNC (FANUC SI HAAS), LACATUS MECANIC PENTRU MONTAJ. Cerinte: cunostinte si experienta practica dovedita in setarea si operarea masinilor cu comanda numerica (operator CNC), respectiv in ansamblarea echipamentelor industriale (lacatus mecanic de montaj), o buna intelegere a proceselor tehnologice, cunostinte de baza pentru intelegerea desenului tehnic, conditie obligatorie. Conditii de lucru: Program de lucru zilnic de la 6:00 – 14:30 (cu pauza de masa de 30 min), de luni pana vineri, Orele suplimentare sunt platite conform legislatiei in vigoare, Echipament de protectie adecvat. Salarizare si bonusuri: Salarizare in functie de experienta si cunostintele dovedite si meseria de incadrare 3000-5000 lei net lunar. Reevaluare salariala dupa primele 3 luni de contract. Crestere salariala anuala in functie de indicii de inflatie comunicati si de performantele profesionale realizate. Bonusare in functie de implicare, de performanta profesionala si randament in procesul de productie. Bonuri de masa in valoare de 40 lei/zi lucratoare. Decontare contravaloare transport sub forma de abonament lunar pe raza municipiului Iasi sau zona metropolitana. Al 13- lea salariu (50% prima de concediu, 25% prima de Craciun, 25% prima de Paste). Bonificatie pentru deplasarile la montaj 150 lei/zi pentru Romania si 50 Euro/zi pentru deplasari in afara tarii. Asteptam CV-urile dvs la adresa HR@selftrust.ro. Informatii suplimentare si programarile pentru proba de lucru se pot obtine la tel. 0733499283 sau la sediul nostru din Iasi, Str.Bucium, nr.34 (zona Baza 3 - intrare pe poarta 2 Moldomobila)
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei