EXCLUSIV Bombele cu ceas de lângă blocuri

default

Dimensiune font:

| 31-12-2015 09:00

 Zeci de nereguli au fost găsite de pompieri în ultimul an la staţiile de carburanţi de pe raza judeţului Iaşi * nepăsarea administratorilor acestor benzinării a fost dovedită de faptul că doar patru nereguli au fost remediate în această perioadă * din totalul de 54 de benzinării din judeţ, aproape jumătate au fost sancţionate cu amenzi şi avertismente * în ultimii cinci ani, doar o treime dintre staţiile de carburanţi deschise pe raza judeţului au solicitat avizul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi * s-a ajuns în această situaţie deoarece, după primirea avizelor de urbanism, administratorilor de benzinării li se „recomandă” să meargă şi după avizele de mediu şi sănătate publică * în zona Palas funcţionează două staţii de alimentare chiar în porţile complexului comercial * benzinarii spun însă că vinovaţi sunt cei care au dat autorizaţii de construcţie pentru spaţiile comerciale din jur


Benzinăriile din judeţul Iaşi nu doar că reprezintă un factor de poluare pentru zonele aglomerate, dar multe nu respectă norme elementare de funcţionare. Controale efectuate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului (ISUJ) Iaşi scot la iveală nepăsarea administratorilor de benzinării faţă de sănătatea şi, de ce nu, siguranţa ieşenilor. În judeţ sunt autorizate 54 de staţii de alimentare cu carburanţi, dintre care aproape jumătate au încasat amenzi în ultimul an, din cauza încălcării normelor de funcţionare. În perioada noiembrie 2014 – noiembrie 2015, ISUJ Iaşi a verificat 21 de staţii de alimentare, aplicând tot atâtea amenzi. „În urma controalelor noastre, în ultimul an am aplicat 21 de sancţiuni, din care 19 avertismente şi două amenzi în cuantum total de 5.500 lei. În total, s-au constatat 42 de nereguli”, au precizat reprezentanţii ISUJ Iaşi.

Mai mult, s-au efectuat 12 activităţi de informare cu personalul staţiilor PECO şi au avut loc 14 exerciţii de evacuare. Numai că, în urma verificărilor, nu s-a rezolvat nimic, recunosc autorităţile de control, tot în baza cifrelor. În urma sancţiunilor, doar patru constatări au fost remediate, lucru care spune multe despre simţul de responsabilitate al celor care administrează benzinăriile din judeţ. Un mare semn de întrebare planează asupra modului în care se dau autorizaţii de construcţie de către primării, fie direct benzinăriilor, fie celor care construiesc în jurul acestora. De multe ori, s-au eliberat autorizaţii în baza unor activităţi de altă natură, practicate anterior pe terenul pe care urma să fie plantată o benzinărie. Mai mult, avizele de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi şi Agenţia pentru Protecţia Muncii (APM) Iaşi par să fie opţionale pentru administratorii benzinăriilor, deoarece legea e destul de permisivă. După ce obţin certificatul de urbanism, administratorii sunt îndrumaţi către celelalte instituţii pentru restul avizelor, cum ar fi DSP Iaşi, APM Iaşi şi ISUJ Iaşi, numai că, lucrurile nu stau chiar aşa.

Două treimi din benzinării nu au autorizaţie de la DSP

Potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi, 54 de benzinării funcţionează legal pe raza judeţului Iaşi. Directorul spune că nu a primit sesizări ce privesc atribuţiile instituţiei pe care o conduce la adresa benzinăriilor din judeţ. În schimb, în procesul de avizare se încadrează doar acele staţii de alimentare care au rezervoare de colectare a gazelor din combustibil. „Noi suntem instituţia care dă avizul final de funcţionare pentru staţiile PECO. Fiecare staţie trebuie să aibă un tanc special în care sunt extrase gazele din combustibil şi care sunt preluate, mai apoi, cu cisterne. Înainte nu exista aşa ceva, iar gazele erau emise în atmosferă, printr-o trapă. Dacă ar fi numai aceste gaze, nu ar muri nimeni, dar în combinaţie cu alte substanţe din atmosferă, pot fi periculoase. După ce dăm avizul, controalele sunt efectuate de Garda de Mediu. Se verifică, totodată, dacă sunt practicate activităţile pentru care s-au dat autorizaţiile”, a spus Bogdan Davideanu, directorul APM Iaşi.

Vezi si Strigăt de disperare al locuitorilor din Tomeşti

Surpriza vine de la DSP Iaşi, unde, de la începutul anului, un singur dosar a fost depus pentru avizare. În total, doar o treime din staţiile de carburanţi din Iaşi au primit avize în ultimii cinci ani. Directorul DSP spune că avizele date de instituţia pe care o reprezintă sunt obligatorii, numai că administratorii trebuie să fie îndrumaţi către instituţia lui şi să nu considere avizul de la sănătate ca fiind opţional. „Din 2010, doar 16 staţii de alimentare au primit avizul nostru, din care cinci, anul acesta. Noi acţionăm în baza ordinului 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei. Staţiile PECO trebuie amplasate în clădiri separate, la distanţa de minimum 15 metri de ferestrele locuinţelor şi se interzice schimbarea destinaţiei funcţionale a unor zone, dacă prin acestea se creează premisa apariţiei de riscuri pentru sănătatea populaţiei din zona locuită”, explică Liviu Stafie, directorul DSP Iaşi.

Zone de risc în Podul de Piatră şi Palas

Benzinăriile care funcţionează în zonele Palas şi Podul de Piatră sunt în atenţia autorităţilor, deoarece îşi desfăşoară activitatea în apropierea unor construcţii aglomerate. Cum s-au dat avizele de la urbanism în aceste zone rămâne un mare mister. Ansamblul Palas este flancat de două benzinării pe strada Sf. Lazăr, care stau la doar câţiva metri de intrările în cel mai mare complex comercial din Iaşi. Zilnic, pe aici trec mii de ieşeni, iar alte sute locuiesc ori muncesc în imediata vecinătate. Reprezentanţii Lukoil spun că nu au emoţii, deoarece funcţionează în acea zonă înainte ca proiectul Palas să ia naştere. „Noi am avut controale tot anul, dar nu au fost găsite probleme de către pompieri. Întrebarea este cum au luat ceilalţi autorizaţie de construcţie în jurul benzinăriei, pentru că noi suntem aici de 14 ani, înainte să existe Palas. Din acest punct de vedere, suntem cu actele în regulă”, au declarat reprezentanţii staţiei Lukoil din strada Sf. Lazăr nr. 36, care se află în imediata vecinătate a mamutului comercial. La limita legii, distanţa dintre această benzinărie şi spaţiile comerciale din zonă este delimitată de lăţimea unei străzi.

Acelaşi poveste şi cu staţia Petrom de pe strada Sf. Lazăr nr. 64-66, unde nu s-a putut lua legătura cu administratorii benzinării pentru un punct de vedere.

Vezi si Scene de groază la Miroslava EXCLUSIV

Alte două benzinării din zona Podul de Piatră respectă la limită normele de funcţionare. Iarna trecută, din cauza poleiului, un tir s-a răsturnat la doar câţiva metri de una dintre benzinăriile din această zonă, la un pas să provoace o tragedie de proporţii.

În alte judeţe, autorităţile locale au luat decizia ca distanţa dintre două staţii de carburanţi să fie cel puţin 500 de metri, de 25 metri faţă de clădiri foarte populate, 40 de metri faţă de căile ferate şi 10 metri faţă de liniile de contact pentru tramvai. La Iaşi, cel puţin în zona Podul de Piatră, nici una din aceste distanţe nu este respectată, mergându-se doar pe principiul prevederilor normelor de igienă şi sănătate publică.

Legea poate fi fentată prin studii de impact

Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei reglementează, printre altele, distanţa minimă impusă între o staţie de comercializare a carburanţilor şi un spaţiu locativ, în vederea asigurării unui minimum de confort şi de siguranţă al locatarilor. „Unităţile cu capacitate mică de producţie, comerciale şi de prestări servicii, precum spălătorii auto, ateliere mecanice, tinichigerii, ateliere de tâmplărie etc., care pot crea riscuri pentru sănătate sau disconfort pentru populaţie prin producerea de zgomot, vibraţii, mirosuri, praf, fum, gaze toxice sau iritante etc., se amplasează în clădiri separate, la distanţă de minimum 15 m de ferestrele locuinţelor”, se arată în normativ. Această distanţă poate fi însă „ajustată” printr-un studiu de impact asupra sănătăţii, elaborat de instituţii specializate. „Evaluarea impactului asupra stării de sănătate a populaţiei se realizează pentru orice activitate supusă reglementărilor de evaluare a impactului asupra mediului, pe baza raportului de mediu, a planului de amplasament, certificatului de urbanism şi a memoriului tehnic, precum şi pentru alte situaţii specifice gospodăriilor”, se mai arată în lege.

* * *

Din 54 de benzinării funcţionale pe raza judeţului Iaşi, doar 16 sunt autorizate de DSP

* * *

În ultimul an, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a verificat 21 de benzinării şi dat tot atâtea sancţiuni. Din 42 nereguli constatate, doar patru s-au remediat

* * *

15 METRI

Este distanţa minimă pe care o staţie de carburanţi trebuie să o aibă faţă de ferestrele locuinţelor

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:41

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei