EXCLUSIV Bordeluri în centrul Iaşului

default

Dimensiune font:

| 28-01-2015 14:29

Odată cu dezincriminarea prostituţiei, perspectiva transformării caselor de toleranţă în afaceri legale pare mai apropiată * ideea are şi adversari, dar şi partizani * prin mâinile proxeneţilor trec acum sume uriaşe, care ar putea fi astfel impozitate * ne-am întoarce astfel la tradiţia antebelică

 

Legalizarea prostituţiei a fost, în ultimii ani, un subiect cu adevărat fierbinte. O primă serie de controverse s-a închis odată cu eliminarea celei mai vechi meserii din lume de pe lista infracţiunilor, prin schimbarea normelor penale. „Persoana care îşi oferă serviciile sexuale nu este mai mult decât o victimă a fenomenului traficului de persoane. Mutarea oprobiului de la persoana racolată la cea care racolează este de natură a ajuta la sancţionarea adevăraţilor vinovaţi pentru extinderea fenomenului prostituţiei. Fapta unei persoane de a se prostitua va fi în continuare sancţionată contravenţional”, au motivat şefii Ministerului Justiţiei.
Controversele, însă, continuă şi azi. Mărul discordiei îl constituie acum oficializarea statutului prostituatelor, care să devină lucrătoare sexuale cu acte în regulă şi să le fie fiscalizate veniturile.

EXCLUSIV Clanurile din Universitatea de Medicină


· Dosare puţine
Până la 1 februarie 2014, când a intrat în vigoare noul Cod Penal, prostituţia aducea între 3 luni şi 3 ani de închisoare. Chiar şi atunci însă, dosarele finalizate cu trimiteri în judecată se puteau număra, în cel mai bun caz, pe degete. „În 2013 şi cu finalizare în 2014 au fost 24 de dosare pentru prostituţie, dar nu a fost emis niciun rechizitoriu. În 6 dosare s-au aplicat amenzi administrative cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, în altele s-au dat soluţii de neîncepere a urmăririi penale sau au fost declinate la DIICOT. În general, au fost fapte izolate, de exemplu o persoană surprindă cu un singur client”, a precizat Iulian Iftode, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.


· O prostituată ieşeancă a ajuns vedetă în Anglia
Chiar şi când dosarele au ajuns în instanţă, pedepsele au fost în general de câteva luni de închisoare cu suspendare. După gratii a ajuns totuşi o femeie de moravuri uşoare care a făcut Iaşul de ruşine în Anglia. Monica Ghinga a reuşit să păcălească, în 2008, doi ziarişti de la Daily Mail. Aceştia veniseră în Iaşi pentru a demonstra că pot cumpăra o minoră inocentă, pe care să o ducă la produs în Londra. După ce a primit de la reporteri 800 de euro şi a apărut reportajul, s-a dovedit că „minora” era Ghinga. Femeia a ajuns atunci într-un centru de protecţie a victimelor traficului de persoane, dar nu a rezistat mai mult de câteva zile.
Mai apoi, ea a fost prinsă în apropierea benzinăriei Mol din Podu de Piatră, în maşină cu un executor judecătoresc, după care a mai fost prinsă pe picior greşit de trei ori. Ea a primit 7 luni de puşcărie, iar acum riscă doar amenzi contravenţionale. Procurorii le pot întocmi dosare penale numai proxeneţilor.


· Pro...
Pasul următor ar fi permiterea funcţionării bordelurilor, idee care are şi partizani. „Această măsură ar stopa agresiunile asupra practicantelor sexului comercial, deci şi cheltuielile cu îngrijirea lor. Tinerele ar avea asigurare medicală, ar fi controlate periodic, iar astfel s-ar ţine sub control şi bolile cu transmitere sexuală, pentru că, să fim sinceri, legal ori nu, prostituatele au avut întotdeauna clienţi. Mai bine într-o casă, în condiţii decente, decât în boscheţi sau cabina unui TIR! În plus, femeile respective ar plăti impozite şi astfel ar creşte veniturile la buget. La bătrâneţe, ele ar primi o pensie, în loc să devină proxenete pentru a supravieţui”, ne-a declarat un avocat care a dorit să-şi păstreze anonimatul.


A existat şi o petiţie online pe această temă. „Iniţiativa oferă, pe lângă sporirea controlului bolilor cu transmitere sexuală şi SIDA, protecţie socială persoanelor care practică prostituţia şi protecţia societăţii faţă de o serie de fapte reprobabile, conexe prostituţiei: proxenetismul, traficul de persoane, pedofilia, agresiunile fizice, violurile, evaziunea fiscală, consumul de droguri şi altele”, se arată în petiţie.


· ... şi contra
Alţii însă nici nu vor să audă de reînvierea tradiţiei de la 1900. „Prostituţia, legalizată sau nu, aduce cu sine sclavie, abuz şi exploatare sexuală, inegalitate între sexe, abuz sexual asupra copiilor, criminalitate organizată, degradarea femeilor la stadiul de obiect sexual şi multe alte rele care contravin interesului general al societăţii şi interesului individual al persoanei. Prostituţia legalizată funcţionează ca o mască pentru sclavie. O sclavie modernă, cu contract, dar tot sclavie în esenţă, din moment ce răpeşte libertatea unor oameni. Legiferarea instituţiei bordelului constituie una dintre cele mai perfide şi eficace strategii pentru a submina existenţa unui stat”, este mesajul transmis de Coaliţia pentru Familie şi Constituţie.


Sfârşit tragic pentru o veterană
Că prostituţia e o meserie riscantă o dovedeşte sfârşitul „veteranei” Loredana Giumurtu. În februarie 2011, trupul ei, pe jumătate dezbrăcat, a fost descoperit într-un canal de pe strada Săulescu, în apropierea unui imobil aflat în construcţie. Femeia fusese sugrumată cu o curea. Anchetatorii l-au avut drept suspect pe Alexandru Vieru, paznicul clădirii respective, care locuia chiar în spaţiul viitorului garaj, într-o rulotă. El a negat orice amestec în moartea ei, apoi... s-a sinucis, în timp ce anchetatorii discutau cu proprietarul clădirii. Vieru s-a spânzurat cu o şufă de alpinism legată de un schelet metalic pentru plăcile de rigips. Trupul a fost descoperit chiar de poliţişti.


· Sume uriaşe câştigate de proxeneţi
Dincolo de controversele morale, sumele pe care le-ar putea câştiga statul de pe urma tinerelor focoase sunt imense. Numai de la un singur clan de proxeneţi, judecătorii ieşeni au confiscat milioane de lei! Cristina, Maricel şi Ionel Moloman, Ecaterina Avădăni, Alexandru Teodorescu, Maria Florescu şi George Căpitanu acţionau la ordinele Iolandei Simionică. Gruparea a racolat circa 50 de tinere din Iaşi, Vaslui şi Botoşani, care au fost trimise la produs la Roma. Traficanţii de carne vie câştigau de pe urma fetelor şi 1.000 de euro pe zi. Ele ajungeau să se ofere pe Via Salaria din capitala Italiei, după ce li se promiseseră locuri de muncă în hoteluri, ca menajere, ori în localuri de lux. Ca să nu poată fugi, membrii reţelei le luau paşapoartele. Cu banii câştigaţi pe căi oculte, traficanţii şi-au cumpărat vile şi terenuri la ţară, dar şi apartamente în Iaşi sau bijuterii. Magistraţii i-au condamnat la pedepse între 5 şi 8 ani şi le-au confiscat 1.027.578 de euro, 1.251.900 de lei şi 10 franci elveţieni.


Dincolo de argumente morale şi de politici sociale, până la urmă, probabil controversa va fi decisă de foamea de bani a bugetului. Dacă aceasta va creşte, prostituatele ar putea intra în rândul „femeilor cinstite”. Ceea ce, până la urmă, nu ar fi aşa de rău. Ştefana CZELLER

200 de lei plăteau clienţii, în cazul unei reţele destructurate de DIICOT, pentru un raport sexual normal, iar 25 de lei/oră - pentru un show lesby

* * *
În 2014, la Iaşi poliţiştii au aplicat 1.748 de amenzi pentru prostituţie. Monica Ghinga adunase la un moment dat amenzi de circa 860.000 de lei

* * *
§ Puţină istorie
În secolul al XVIII-lea, conform memorialistului Ion Mitican, circa 80 de femei uşoare au fost pedepsite cu închisoare „îndelungată” la biserica Mitropolia Veche, colţ cu actuala stradă Colonel Langa, în capătul căreia se afla una dintre cele mai vestite case cu felinar roşu. Femeile erau iertate dacă se pocăiau ori erau cerute de neveste. Altfel, „spre a se deprinde cu munca şi să petreacă vremea mai uşor, doamna le trimitea fuioare pentru tors, pâine, apă şi lumânări ca să nu stea pe întuneric şi probabil cantaridă, ca să se vindece de bolile ruşinoase”.
§ La final de secol XIX, şi din cauza exploziei sifilisului, prostituţia a devenit legală. S-au întocmit regulamente, prin care la secţiile erau registre - pentru înscrierea tuturor caselor de prostituţie şi pentru înregistrarea tuturor femeilor, cu numele, vârsta, locul naşterii, adresa, categoria din care făcea parte şi numărul condicuţei. Ce mai spunea un astfel de regulament:
§ * Bărbaţii nu sunt liberi să deschidă case de prostituţie.
* Case de prostituţie nu se vor deschide în vecinătatea bisericilor şi şcolilor, a grădiniţelor publice, în hoteluri, birturi şi cârciumi.
* Femeile publice vor fi supuse la o vizită medicală regulată în fiecare săptămână.
* În fiecare cameră a stabilimentului şi în locuinţa femeilor de clasa I şi III se vor afla totdeauna câte un lighean, două vase cu apa curată, săpun şi doua prosoape curate pentru trebuinţa bărbaţilor.
* Este oprit femeilor prostituate de a şedea la ferestrele caselor deschise.
* Este oprit femeilor prostituate de a umbla prin stradă îmbrăcate indecent.
În 1927, în România erau circa 12.000 de femei uşoare cu condicuţă, care câştigau cam cât un avocat – 6.000-7.000 de lei/lună.

* * *
§ Ce se întâmplă în Europa
Ţări unde prostituţia nu e infracţiune: Olanda, Germania, Belgia, Austria, Danemarca, Suedia, Spania, Anglia;
Ţări unde e interzisă: Italia, Irlanda, Luxemburg;
Ţări în care nu e impozitată: Spania, Danemarca.

 



Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:49

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 16.12.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 16.12.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 16.12.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 - ora 12.30; - spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 13.00; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 16.12.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (30mp) din Targul Auto, destinat amplasarii unui container/ rulote/ chiosc, pe 16.12.2024 – ora 13.45; - spatiul comercial S2 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.00; - spatiul comercial S9 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 16.12.2024 – ora 14.30. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei