ERR(2): Warning: file_get_contents(app/newcache/bursa.html): failed to open stream: No such file or directory
EXCLUSIV Cum apare Moldova în cele mai recente documente trimise la Bruxelles

EXCLUSIV Cum apare Moldova în cele mai recente documente trimise la Bruxelles

default

Dimensiune font:

| 09-03-2015 12:40

Cea mai recentă variantă a Programului Operaţional Regional 2014-2020, ce se află în procesul de negociere cu reprezentanţii Comisiei Europene, arată că Regiunea de Nord-Est rămâne una dintre zonele cele mai sărace ale ţării * în baza acestui document strategic, în noul exerciţiu financiar, vor fi alocate fondurile europene pentru dezvoltarea economică, socială şi teritorială a regiunii

Deşi am intrat de ceva timp în al doilea an al noului exerciţiu financiar 2014-2020, mare parte a documentelor strategice prin care vor fi gestionate noile fonduri europene sunt încă în dezbatere la Bruxelles. Un astfel de document de programare este cel privind dezvoltarea celor opt regiuni ale ţării.

Am ratat un an de finanţare europeană EXCLUSIV

De la începutul acestui an, Programul Operaţional Regional 2014-2020 este supus procesului de negociere cu reprezentanţii Comisiei Europene. Potrivit actului, prin noul POR 2014-2020 vor fi alocate fonduri de peste 6,7 milioane de euro, la nivel naţional. Banii comunitari vor fi repartizaţi pe 12 axe prioritare care vizează domeniile: transfer tehnologic, dezvoltarea competitivităţii IMM-urilor, eficienţa energetică în clădiri publice, dezvoltare urbană, patrimoniul cultural, infrastructura de transport rutier, valorificarea potenţialului turistic, infrastructura sanitară şi socială, comunităţi marginalizate, infrastructura educaţională şi cadastru.

„Strategia POR 2014-2020 se fundamentează pe analize socio-economice detaliate care evidenţiază actualitatea celor mai multe priorităţi de dezvoltare regională identificate pentru perioada 2007-2013, dar şi priorităţi noi, menite să conducă la creşterea capacităţii inovative la nivel regional şi local. Sunt încă de actualitate nevoile de dezvoltare a anumitor tipuri de infrastructuri de transport, educaţională, de sănătate completate cu priorităţi noi, impuse de necesitatea modernizării economiilor regionale româneşti, în concordanţă cu politica de coeziune a UE şi cu ţintele de atins în contextul Strategiei Europa 2020, privind investiţiile în tehnologii moderne, servicii şi creşterea competitivităţii“, se arată în documentul de programare.


Probleme identificate la nivelul regiunilorÎn prima parte a POR 2014-2020 sunt identificate mai multe puncte nevralgice întâlnite în cele mai multe regiunii ale ţării, inclusiv cea de Nord-Est, din care fac parte judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău şi Vaslui. Printre aceste nevoi de dezvoltare de la care pleacă strategia se numără: „transferul limitat al rezultatelor cercetării în piaţă şi nivelul scăzut de asimilare a inovării în firme“ şi „sectorul IMM-urilor insuficient dezvoltat, cu impact negativ asupra competitivităţii economiilor regionale“.

FOTO Cifrele din spatele dezvoltării Moldovei EXCLUSIV

Practic, structura de bază a economiei, sectorul IMM-uri: „poate fi caracterizat prin orientare relativ slabă către activităţi productive, acces redus la capital, tehnologie şi infrastructură, aspecte care afectează negativ productivitatea economică“.


Documentul strategic arată clar faptul că: „în ceea ce priveşte densitatea microîntreprinderilor, există o diferenţă mare între regiunea Bucureşti Ilfov - aproape 45 microîntreprinderi/ 1.000 de locuitori şi Regiunea Nord Est - 11,88 microîntreprinderi/1.000 de locuitori, generată de atractivitatea mediului de afaceri al capitalei care depăşeşte cu mult nivelul regiunilor de dezvoltare“.


Noul POR 2014-2020 ia în calcul potenţialul de economisire în ceea ce priveşte consumul de energie termică în infrastructurile publice, inclusiv clădiri publice, precum şi la nivelul clădirilor rezidenţial. O altă deficienţă majoră face referire la nivelul de poluare ridicat din zonele urbane. „În cele 320 de oraşe şi municipii un număr insuficient de spaţii pietonale şi spaţii verzi, iar utilizarea bicicletei ca mijloc de locomoţie (şi nu recreaţional) este încă percepută ca fiind în stadii incipiente“, se subliniază în documentul de programare, care mai arată că numeroase zone urbane sunt degradate sau neutilizate corespunzător. Un punct nevralgic major este cel care vizează accesibilitatea spre anumite zone ale ţării, iar Moldova este una dintre ele, fapt ce are drept consecinţă o atractivitate scăzută şi investiţii reduse. „Lipsa accesului facil la coridoare TEN T şi implicit către oraşe şi municipii face ca un procent relevant din forţa de muncă disponibilă în mediul rural să nu aibă mobilitatea dorită“, se arată în documentul oficial.


Pe de altă parte, „în ceea ce priveşte starea de sănătate a populaţiei, în România indicatori importanţi -mortalitatea infantilă şi maternă- au valori de până la 3 ori mai mari decât cele ale mediei UE, din cauza sărăciei (valorile indicatorilor de sănătate sunt sub medie în regiunile mai sărace - Nord-Est, Sud-Est, respectiv peste medie în regiunea Bucureşti- Ilfov), a lipsei accesului la servicii medicale (indicatori de sănătate mai slabi mediu rural comparativ cu urban) sau a deficienţelor în furnizarea serviciilor medicale, datorate şi condiţiilor infrastructurale proaste“.


Oficialii care au întocmit strategia noului POR 2014-2020 şi-au stabilit ca obiectiv general- „creşterea competitivităţii economice şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale comunităţilor locale şi regionale prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, a condiţiilor infrastructurale şi a serviciilor, care să asigure o dezvoltare sustenabilă a regiunilor, capabile să gestioneze în mod eficient resursele, să valorifice potenţialul lor de inovare şi de asimilare a progresului tehnologic“.

Acest obiectiv poate fi atins dacă fiecare regiune îşi maximizează potenţialul economic şi social de dezvoltare. „Dezvoltarea socio-economică a regiunilor trebuie să se construiască pe experienţa şi cunoştinţele existente la nivel local/regional, precum şi pe înţelegerea nevoilor şi a priorităţilor locale, în funcţie de potenţialul şi resursele proprii fiecărei regiuni (în sensul valorificării experienţei acumulate deja)“, se arată în documentul de programare.

 

Axele prioritare şi priorităţile de investiţii incluse în Programul Operaţional Regional 2014-2020 se adresează tuturor regiunilor de dezvoltare Nord-Est, Sud-Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest şi Centru, în scopul recuperării decalajelor de dezvoltare, dar şi regiunii mai dezvoltate Bucureşti-Ilfov, pentru valorificarea potenţialului competitiv.


Sărăcia, la nivelul României, este un fenomen care se înregistrează, în proporţii diferite, în aproape toate regiunile ţării, inclusiv în regiunea Bucureşti-Ilfov, catalogată drept regiune mai dezvoltată. În cele 7 regiuni mai puţin dezvoltate ale României ponderea populaţiei din zonele marginalizate este de 4,3% în Nord‐Est şi Centru, 4,2% în Sud‐Est şi 3,7% în Vest, în timp ce celelalte regiuni prezintă rate egale sau mai mici decât media naţională de 3,2%. Regiunea Bucureşti-Ilfov, care, deşi este încadrată ca regiune mai dezvoltată, înregistrează un număr important de comunităţi defavorizate.

 

Prin POR 2014-2020, UE alocă, la nivel naţional, 6,7 miliarde de euro. Vor fi finanţate domeniile: transfer tehnologic, dezvoltarea competitivităţii IMM-urilor, eficienţa energetică în clădiri publice, dezvoltare urbană, patrimoniul cultural, infrastructura de transport rutier, valorificarea potenţialului turistic, infrastructura sanitară şi socială, comunităţi marginalizate, infrastructura educaţională şi cadastru.

Întregul document de programare îl puteţi consulta AICI

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei