EXCLUSIV Istoria celor mai celebri hoţi ai Iaşului
Dimensiune font:
Iaşul nu duce lipsă de hoţi, dar unii se remarcă prin „meritele” lor, care au ajuns până şi la urechile europenilor * fie că e vorba despre metoda folosită sau despre valoarea pagubei, sunt ieşeni iuţi de mână ale căror istorii vor rămâne în analele infracţionalităţii * există însă şi hoţi ale căror isprăvi sunt doar de... Cascadorii râsului
Iaşul nu duce lipsă de hoţi care ar merita să intre în manualele de istorie. Unii s-au remarcat prin ingeniozitatea lor, alţii – prin gogomănie. Sunt şi amatori de câştiguri uşoare care au reuşit să provoace vâlvă în întregul oraş prin paguba produsă.
În această din urmă categorie intră hoţii de statui din Copou. Marius Constantin Falotă, Dumitru Aurel Creţu, Gabriel Iulian G. şi Paul Cheptănariu au scos din puşculiţa municipalităţii 201.000 lei, contravaloarea statuilor unor scriitori celebri. Prima oară, Falotă şi Creţu au împins de pe soclu bustul lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, după care l-au dus într-o zonă mai întunecată a Copoului şi l-au acoperit cu o folie. Au găsit un taxi şi au mers până în Ţicău, unde au spart bustul cu ciocanul. „A doua zi, Falotă Marius şi Creţu Dumitru au transportat bucăţile rezultate la SC Neferocom, unde au vândut aproximativ 48 de kilograme, obţinând 544 de lei”, au spus procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie.
EXCLUSIV Clanurile din Universitatea de Medicină
Tot cei doi au dat atacul şi la bustul lui Nicolae Gane, pe care l-au dus în curtea lui Cheptănariu, cumnatul lui Falotă. „Falotă Marius a rămas noaptea la locuinţa cumnatului său, iar a doua zi dimineaţa, i-a relatat acestuia faptul că bustul în cauză a fost sustras din Parcul Copou”, au adăugat procurorii. A doua zi, sculptura a fost spartă cu un baros şi vândută la mai multe unităţi Remat. La a treia lovitură a ajutat şi Gabriel G. Din nou, sculptura a fost dusă acasă la Cheptănariu şi spartă a doua zi. „Ulterior, bucăţile din bronz rezultate au fost vândute la diferite puncte de colectare fier vechi, pentru 1.667 lei”, au adăugat anchetatorii.
Clanul Gangal aduna gloabe
Şi în mediul rural, oamenii legii au avut de lucru cu grupuri impresionante de hoţi. Iulian Rotaru, din Scânteia, a fost tovarăş de bandă cu Mişu, Marius, Florin şi Gabi Gangal, Corneliu şi Dorinel Bîrzu, Ionuţ Ungureanu şi Vasile Aioniţoaie. El a fugit în Italia după ce oamenii legii i-au percheziţionat gospodăria şi a fost prins abia când s-a întors în ţară.
Potrivit anchetatorilor, în perioada septembrie 2008 – august 2009, grupul şi-a trecut pe răboj 83 de furturi de boi, cai, oi şi atelaje, făcând o pagubă de 206.840 de lei. Animalele erau furate mai ales de fraţii Gangal şi Bîrzu, ascunse prin păduri până când erau siguri că poliţiştii nu-i caută şi apoi vândute în târguri şi la abatoare sau schimbate cu altele. La o singură acţiune, hoţii luau între 2 şi 5 animale, iar dacă se apropiau de ei persoane necunoscute, fie le atacau, fie fugeau. Uneori, istoria isprăvilor ilegale devenea tragicomică. Rotaru a fost pe punctul de a-şi pierde caii furaţi fiindcă s-a oprit să-şi satisfacă nevoile fiziologice, iar un viţel a fost abandonat pentru că mergea prea încet şi a murit de frig în pădure.
Cordunenii au speriat Europa
Cel mai important clan al Iaşului a reuşit chiar să bage spaima în europeni, coordonând adevărate bande de hoţi. La cârma acestora se aflau Petronel Corduneanu şi cumnatul său Marius Tiugă. De pe seama hoţilor, clanul ar fi obţinut sume uriaşe. “Din România, către finanţarea activităţii au ieşit 70.284 de euro, iar beneficiile au fost în cuantum de 1.650.000 de euro. Cu privire la amplitudinea acestei activităţi se observă că ea presupune fluctuaţia celor implicaţi pe un areal ce cuprinde aproximativ 34 de ţări”, au spus procurorii DIICOT. Membrii clanului făceau studii de piaţă pentru a-şi stabili zonele de acţiune cu turişti bogaţi şi cu securitate redusă. Erau racolaţi ca să fure copii de 10-12 ani, din familii destrămate, dar şi datornici ai interlopilor.
Reţeaua a funcţionat în ţări ca Spania, Elveţia, Franţa, Danemarca, Suedia, Italia, Norvegia sau Marea Britanie. Tiugă colecta bani de la supraveghetori şi îi spăla, în vreme ce Petronel Corduneanu era mâna de fier. „Se ştia că dacă un hoţ se revoltă, nu ascultă sau fuge, familia lui ar fi avut de suferit în ţară, el ar fi fost căutat, i-ar fi fost aplicată amendă sau ar fi suportat repercusiuni. În cazul în care un hoţ bun fugea, era căutat peste tot şi, când era prins, era bătut şi i se punea o amendă de 10.000 de euro”, au mai arătat anchetatorii.
Cordunenii pun statul la plata
Cu şosetele pe mâini şi picioarele în... WC
Uneori, isprăvile hoţilor te fac să râzi până la durerea de burtă. Eroul uneia dintre cele mai ciudate isprăvi este Marcel Odăgeriu, care a rupt grilajul de la geam şi a intrat în magazinul SC Novalis de pe şoseaua Nicolina. Bărbatul era beat şi voia să fumeze, dar nu era dispus să dea bani pe ţigări. „A luat o scară, pe care a lipit-o de peretele imobilului, s-a urcat pe ea, reuşind astfel să pătrundă în baia magazinului. În momentul în care şi-a dat drumul pe geam, învinuitul a căzut peste vasul de toaletă, pe care l-a spart”, au arătat anchetatorii în rechizitoriu.
Ca să nu lase amprente, Odăgeriu şi-a scos şosetele şi le-a tras pe mâini. A apucat apoi două sacoşe: într-una a vârât ţigări, iar alta şi-a pus-o pe cap, gândindu-se că în magazin ar putea exista camere de supraveghere. „La un moment dat, a dus sacoşa cu ţigări în baia magazinului, dar a revenit şi şi-a mai însuşit câteva pachete, pe care le-a pus în buzunare. După ce a revenit însă, s-a declanşat alarma, iar un echipaj al Poliţiei Locale l-a surprins pe învinuit în timp ce încerca să iasă din magazin. Dându-şi seama de faptul că va fi prins, el a abandonat în baie sacoşa cu ţigări”, au adăugat procurorii. În total, Odăgeriu luase tutun de 1.700 de lei, care însă a fost recuperat.
Acestea sunt doar câteva istorii dintr-o listă care se lungeşte mereu. Şi, în ciuda eforturilor poliţiştilor, cea mai bună apărare a ieşenilor rămâne vigilenţa sporită. Ştefana CZELLER
Doctor de... portofele
La capitolul ingeniozitate, trebuie menţionat un hoţ care se dădea medic. Sexagenarul Paul Costin acosta alţi bătrâni pe stradă şi lega o conversaţie. Apoi se prefăcea că le scutură zăpada de pe haină ori le verifică pulsul şi îi lăsa fără portofele. El chiar a dat dovadă de tupeu extrem, spunându-i unui bărbat să vină a doua zi la consultaţie. Locul următor e ocupat de doi adolescenţi care au decis să fure un Rottweiler. Pentru că le era teama să se apropie, ei au aruncat prin gard, în vasul pentru apă, patru comprimate de Diazepam şi l-au adormit. Apoi au sărit gardul şi au luat câinele, pe care l-au dus cu roaba până acasă.
· Discuţii cifrate
Hoţii de gloabe bănuiau că le sunt interceptate telefoanele şi încercau să vorbească cifrat. „Cumetre, eu nu mănânc c... şi nu vreau să vorbesc mult la telefon”, îi spunea Rotaru unuia dintre tovarăşii de infracţiuni. Afacerile se puneau pe roate prin explicaţii precum „am un băiat, trebuie să-i dau oleacă de marfă”, animalele erau numite „gloabe”, iar poliţiştii – „mârlani” sau „curcani”.
* * *
· Au trimis-o la biserică şi i-au furat băutura
Ieşenilor iuţi de mână nu le e frică nici de cele sfinte. Doi săteni din Probota s-au pus pe furat în noaptea de Înviere. Gheorghe Răileanu şi Florin S. au profitat de cucernicia oamenilor. Întâi, Florin a intrat în casa unui bătrân de 86 de ani, care urmărea slujba la televizor cu sonorul la maximum. S-a apucat să caute bani, dar a fugit când un vecin a aprins becul în curte. Pe uliţă, s-au întâlnit cu Rada N., care mergea la biserică. Femeia s-a interesat dacă s-a terminat slujba, iar hoţii i-au zis că nu şi apoi i-au vizitat gospodăria. Ei au plecat cu doi litri de coniac şi o sticlă de şampanie. Băutura au terminat-o chiar în curtea locaşului sfânt, cu nişte amici...
* * *
· Principalele tehnici ale hoţilor de buzunare
Poliţiştii au întocmit un ghid ce cuprinde inventarul tehnicilor hoţilor din buzunare:
* Mâna ascunsă – folosirea unui ziar sau a unei haine pentru a ascunde momentul furtului:
* Distragerea - lucrând în echipă, un hoţ se apropie de victimă şi îi distrage atenţia, altul fură;
* Rândul – la urcarea în autobuz, hoţii flanchează victima, iar cel din spate fură;
* Urmăritorul – în general, sunt urmăriţi cei care scot bani de la bancomate, hoţul acţionând când aceştia ajung într-o zonă aglomerată;
* Extragerea – dintr-o geantă lăsată pe spatele unui cărucior, în timp ce mama e atentă la copil, hoţul va lua bani sau telefonul;
* Smulgerea – celui care vorbeşte la telefon îi e smuls aparatul din mână.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau