EXCLUSIV Istoria celor mai celebri hoţi ai Iaşului

default

Dimensiune font:

| 11-02-2015 10:06

Iaşul nu duce lipsă de hoţi, dar unii se remarcă prin „meritele” lor, care au ajuns până şi la urechile europenilor * fie că e vorba despre metoda folosită sau despre valoarea pagubei, sunt ieşeni iuţi de mână ale căror istorii vor rămâne în analele infracţionalităţii * există însă şi hoţi ale căror isprăvi sunt doar de... Cascadorii râsului

 

  Iaşul nu duce lipsă de hoţi care ar merita să intre în manualele de istorie. Unii s-au remarcat prin ingeniozitatea lor, alţii – prin gogomănie. Sunt şi amatori de câştiguri uşoare care au reuşit să provoace vâlvă în întregul oraş prin paguba produsă.
În această din urmă categorie intră hoţii de statui din Copou. Marius Constantin Falotă, Dumitru Aurel Creţu, Gabriel Iulian G. şi Paul Cheptănariu au scos din puşculiţa municipalităţii 201.000 lei, contravaloarea statuilor unor scriitori celebri. Prima oară, Falotă şi Creţu au împins de pe soclu bustul lui Barbu Ştefănescu Delavrancea, după care l-au dus într-o zonă mai întunecată a Copoului şi l-au acoperit cu o folie. Au găsit un taxi şi au mers până în Ţicău, unde au spart bustul cu ciocanul. „A doua zi, Falotă Marius şi Creţu Dumitru au transportat bucăţile rezultate la SC Neferocom, unde au vândut aproximativ 48 de kilograme, obţinând 544 de lei”, au spus procurorii Parchetului de pe lângă Judecătorie.

EXCLUSIV Clanurile din Universitatea de Medicină


Tot cei doi au dat atacul şi la bustul lui Nicolae Gane, pe care l-au dus în curtea lui Cheptănariu, cumnatul lui Falotă. „Falotă Marius a rămas noaptea la locuinţa cumnatului său, iar a doua zi dimineaţa, i-a relatat acestuia faptul că bustul în cauză a fost sustras din Parcul Copou”, au adăugat procurorii. A doua zi, sculptura a fost spartă cu un baros şi vândută la mai multe unităţi Remat. La a treia lovitură a ajutat şi Gabriel G. Din nou, sculptura a fost dusă acasă la Cheptănariu şi spartă a doua zi. „Ulterior, bucăţile din bronz rezultate au fost vândute la diferite puncte de colectare fier vechi, pentru 1.667 lei”, au adăugat anchetatorii.

Verdict exploziv 


Clanul Gangal aduna gloabe
Şi în mediul rural, oamenii legii au avut de lucru cu grupuri impresionante de hoţi. Iulian Rotaru, din Scânteia, a fost tovarăş de bandă cu Mişu, Marius, Florin şi Gabi Gangal, Corneliu şi Dorinel Bîrzu, Ionuţ Ungureanu şi Vasile Aioniţoaie. El a fugit în Italia după ce oamenii legii i-au percheziţionat gospodăria şi a fost prins abia când s-a întors în ţară.


Potrivit anchetatorilor, în perioada septembrie 2008 – august 2009, grupul şi-a trecut pe răboj 83 de furturi de boi, cai, oi şi atelaje, făcând o pagubă de 206.840 de lei. Animalele erau furate mai ales de fraţii Gangal şi Bîrzu, ascunse prin păduri până când erau siguri că poliţiştii nu-i caută şi apoi vândute în târguri şi la abatoare sau schimbate cu altele. La o singură acţiune, hoţii luau între 2 şi 5 animale, iar dacă se apropiau de ei persoane necunoscute, fie le atacau, fie fugeau. Uneori, istoria isprăvilor ilegale devenea tragicomică. Rotaru a fost pe punctul de a-şi pierde caii furaţi fiindcă s-a oprit să-şi satisfacă nevoile fiziologice, iar un viţel a fost abandonat pentru că mergea prea încet şi a murit de frig în pădure.


Cordunenii au speriat Europa
Cel mai important clan al Iaşului a reuşit chiar să bage spaima în europeni, coordonând adevărate bande de hoţi. La cârma acestora se aflau Petronel Corduneanu şi cumnatul său Marius Tiugă. De pe seama hoţilor, clanul ar fi obţinut sume uriaşe. “Din România, către finanţarea activităţii au ieşit 70.284 de euro, iar beneficiile au fost în cuantum de 1.650.000 de euro. Cu privire la amplitudinea acestei activităţi se observă că ea presupune fluctuaţia celor implicaţi pe un areal ce cuprinde aproximativ 34 de ţări”, au spus procurorii DIICOT. Membrii clanului făceau studii de piaţă pentru a-şi stabili zonele de acţiune cu turişti bogaţi şi cu securitate redusă. Erau racolaţi ca să fure copii de 10-12 ani, din familii destrămate, dar şi datornici ai interlopilor.


Reţeaua a funcţionat în ţări ca Spania, Elveţia, Franţa, Danemarca, Suedia, Italia, Norvegia sau Marea Britanie. Tiugă colecta bani de la supraveghetori şi îi spăla, în vreme ce Petronel Corduneanu era mâna de fier. „Se ştia că dacă un hoţ se revoltă, nu ascultă sau fuge, familia lui ar fi avut de suferit în ţară, el ar fi fost căutat, i-ar fi fost aplicată amendă sau ar fi suportat repercusiuni. În cazul în care un hoţ bun fugea, era căutat peste tot şi, când era prins, era bătut şi i se punea o amendă de 10.000 de euro”, au mai arătat anchetatorii.

Cordunenii pun statul la plata

Cu şosetele pe mâini şi picioarele în... WC
Uneori, isprăvile hoţilor te fac să râzi până la durerea de burtă. Eroul uneia dintre cele mai ciudate isprăvi este Marcel Odăgeriu, care a rupt grilajul de la geam şi a intrat în magazinul SC Novalis de pe şoseaua Nicolina. Bărbatul era beat şi voia să fumeze, dar nu era dispus să dea bani pe ţigări. „A luat o scară, pe care a lipit-o de peretele imobilului, s-a urcat pe ea, reuşind astfel să pătrundă în baia magazinului. În momentul în care şi-a dat drumul pe geam, învinuitul a căzut peste vasul de toaletă, pe care l-a spart”, au arătat anchetatorii în rechizitoriu.
Ca să nu lase amprente, Odăgeriu şi-a scos şosetele şi le-a tras pe mâini. A apucat apoi două sacoşe: într-una a vârât ţigări, iar alta şi-a pus-o pe cap, gândindu-se că în magazin ar putea exista camere de supraveghere. „La un moment dat, a dus sacoşa cu ţigări în baia magazinului, dar a revenit şi şi-a mai însuşit câteva pachete, pe care le-a pus în buzunare. După ce a revenit însă, s-a declanşat alarma, iar un echipaj al Poliţiei Locale l-a surprins pe învinuit în timp ce încerca să iasă din magazin. Dându-şi seama de faptul că va fi prins, el a abandonat în baie sacoşa cu ţigări”, au adăugat procurorii. În total, Odăgeriu luase tutun de 1.700 de lei, care însă a fost recuperat.
Acestea sunt doar câteva istorii dintr-o listă care se lungeşte mereu. Şi, în ciuda eforturilor poliţiştilor, cea mai bună apărare a ieşenilor rămâne vigilenţa sporită. Ştefana CZELLER


Doctor de... portofele
La capitolul ingeniozitate, trebuie menţionat un hoţ care se dădea medic. Sexagenarul Paul Costin acosta alţi bătrâni pe stradă şi lega o conversaţie. Apoi se prefăcea că le scutură zăpada de pe haină ori le verifică pulsul şi îi lăsa fără portofele. El chiar a dat dovadă de tupeu extrem, spunându-i unui bărbat să vină a doua zi la consultaţie. Locul următor e ocupat de doi adolescenţi care au decis să fure un Rottweiler. Pentru că le era teama să se apropie, ei au aruncat prin gard, în vasul pentru apă, patru comprimate de Diazepam şi l-au adormit. Apoi au sărit gardul şi au luat câinele, pe care l-au dus cu roaba până acasă.

· Discuţii cifrate
Hoţii de gloabe bănuiau că le sunt interceptate telefoanele şi încercau să vorbească cifrat. „Cumetre, eu nu mănânc c... şi nu vreau să vorbesc mult la telefon”, îi spunea Rotaru unuia dintre tovarăşii de infracţiuni. Afacerile se puneau pe roate prin explicaţii precum „am un băiat, trebuie să-i dau oleacă de marfă”, animalele erau numite „gloabe”, iar poliţiştii – „mârlani” sau „curcani”.
* * *
· Au trimis-o la biserică şi i-au furat băutura
Ieşenilor iuţi de mână nu le e frică nici de cele sfinte. Doi săteni din Probota s-au pus pe furat în noaptea de Înviere. Gheorghe Răileanu şi Florin S. au profitat de cucernicia oamenilor. Întâi, Florin a intrat în casa unui bătrân de 86 de ani, care urmărea slujba la televizor cu sonorul la maximum. S-a apucat să caute bani, dar a fugit când un vecin a aprins becul în curte. Pe uliţă, s-au întâlnit cu Rada N., care mergea la biserică. Femeia s-a interesat dacă s-a terminat slujba, iar hoţii i-au zis că nu şi apoi i-au vizitat gospodăria. Ei au plecat cu doi litri de coniac şi o sticlă de şampanie. Băutura au terminat-o chiar în curtea locaşului sfânt, cu nişte amici...
* * *
· Principalele tehnici ale hoţilor de buzunare
Poliţiştii au întocmit un ghid ce cuprinde inventarul tehnicilor hoţilor din buzunare:
* Mâna ascunsă – folosirea unui ziar sau a unei haine pentru a ascunde momentul furtului:
* Distragerea - lucrând în echipă, un hoţ se apropie de victimă şi îi distrage atenţia, altul fură;
* Rândul – la urcarea în autobuz, hoţii flanchează victima, iar cel din spate fură;
* Urmăritorul – în general, sunt urmăriţi cei care scot bani de la bancomate, hoţul acţionând când aceştia ajung într-o zonă aglomerată;
* Extragerea – dintr-o geantă lăsată pe spatele unui cărucior, în timp ce mama e atentă la copil, hoţul va lua bani sau telefonul;
* Smulgerea – celui care vorbeşte la telefon îi e smuls aparatul din mână.


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Jumătate de secol în spital!
07/09/2016 18:21

Cine nu are bătrani, să-şi cumpere, spune o vorbă veche. Atat de veche, incat acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrani, le vinde casele şi-i abandonează. Aceasta e realitatea cruntă infruntată d ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei