Jongleriile mahărilor Moldovei în capitalismul de junglă
Dimensiune font:
Staţiunea Slănic Moldova a avut de suferit vreme de peste un sfert de secol, după Revoluţie * firma care a deţinut cele mai multe vile, hoteluri şi restaurante a fost Perla Moldovei * la un moment dat, în scenă a intrat şi societatea Perla Turism, apărută în 2003, când Corneliu Iacobov a decis divizarea SC RAFO Imperial Oil SA Bacău * una din societăţile rezultate a fost SC Perla Turism SRL, reprezentată de ec. Andrei Şerban, fost primar al localităţii Slănic Moldova
„Evenimentul Regional al Moldovei” continuă prezentarea unui studiu de caz despre o societate din Slănic Moldova care a ajuns la instanţele de judecată, în diverse dosare. Pentru a elucida întreaga poveste, trebuie să ne întoarcem în timp, mai exact în 2003. Potrivit datelor de la Oficiul Registrului Comerţului (ORC), SC RAFO Imperial Oil SA Bacău, prin directorul general ing. Corneliu Iacobov, a decis divizarea firmei în altele patru, printre care şi SC Perla Turism SRL Slănic Moldova, reprezentată de ec. Andrei Şerban. Aşadar, a fost încheiat un protocol de predare/primire a pasivului şi activului societăţii.
Reţea mafiotă de căpuşat banul public EXCLUSIV
Pe de altă parte, SC Perla Moldovei SA, reprezentată de aceeaşi Tatiana Vraciu (care a fost menţionată şi în articolul anterior apărut în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”), a decis să încheie un contract de comodat cu SC Perla Turism SRL, reprezentată de Andrei Şerban, privind darea în folosinţă cu titlu gratuit a unei suprafeţe de 50 mp într-un imobil din Slănic Moldova, respectiv în sediul administrativ de pe strada Nicolae Bălcescu, pe o perioadă de cinci ani. Mai mult, la mijlocul lunii decembrie 2003 a fost formulată o cerere privind autorizarea constituirii şi înmatriculării firmei Perla Turism SRL, actul constitutiv fiind întocmit pe 15 decembrie.
Tranzacţii extrem de profitabile
La scurt timp după înfiinţare, SC Perla Turism SRL „intră în pâine”, cum se spune. Astfel, pe 21 mai 2004, SC CMC Duty Free SA Constanţa vinde către SC Perla Turism SRL o şalupă, trei căsuţe din lemn în construcţie, plus un sediu administrativ, în zona Lacului Istria, din comuna cu acelaşi nume, contra sumei de 12 miliarde de lei vechi. De asemenea, firma constănţeană vinde către societatea din Slănic Moldova un teren de 350.500 mp cu suma de… 300 de milioane de lei vechi, cu plata pe loc!
Pe data de 28 mai 2004, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat închiriază către SC Perla Turism SRL Pensiunea Turistică „Palas” cu suma de 2.515 euro / lună. Mai mult, pe 30 iunie 2004, SC Servgrup SA Slănic Moldova, prin administratorul Andrei Şerban, închiriază aceleiaşi SC Perla Turism SRL, prin Eugen Lăcătuş, Restaurantul „Slănic” contra modicei sume de 12 milioane de lei vechi/lună, timp de 10 ani, începând cu a doua zi.
Tot pe 30 iunie 2004, SC Perla Moldovei SA, prin Tatiana Vraciu, închiriază Vila „Adela” către aceeaşi SC Perla Turism SRL, pentru cinci ani, la un preţ la fel de modic, de numai 15 milioane de lei vechi pe lună.
Majorări de capital
Pe 3 iunie 2002, la cererea RAFO SA, ORC Bucureşti a autorizat constituirea firmei Hotel Bulevard SRL Bucureşti. Ulterior, SC Turistica SRL Bacău şi SC Hotel Bulevard SRL Bucureşti au depus sume pentru majorarea capitalului social al SC Perla Turism SRL. La SC Turistica SRL Bacău acţionar era nimeni altul decât Corneliu Iacobov, firma fiind asociat unic la Hotel Bulevard SRL Bucureşti, potrivit aceloraşi date oferite de ORC. Printr-o hotărâre a AGEA SC Perla Turism SA, la această firmă devine acţionar şi Moldocom SA Slănic Moldova. Aşadar, capitalul social al firmei Perla Turism a fost majorat cu 17,465 miliarde de lei vechi, ajungând la suma de 60,965 miliarde de lei vechi. Totul, prin aportul în natură adus de Moldocom, respectiv două imobile: Complexul Comercial „Perla” şi un alt imobil, Cofetărie. În acest mod, Moldocom a ajuns să deţină 28,6476 % dintre acţiunile Perla Turism SRL.
Continuă afacerile prospere
Pe data de 15 iunie 2004, ORC admite cererea SC Perla Turism SRL de a deschide un punct de lucru la Pescăria Istria, în judeţul Constanţa.
În continuare, Perla Moldovei SA, prin Tatiana Vraciu, vinde către Perla Turism SRL o clădire sediu societate, în suprafaţă de 491 mp, pe strada Nicolae Bălcescu, din Slănic Moldova, dar şi Crama Cazinou, de 223,50 mp, cu suma totală de 570 de milioane de lei vechi.
În plus, pe 19 august 2004, Perla Turism SRL obţine spre închiriere Vila „Adela”, Restaurantul „Slănic”, dar şi Vila „Palas”, deschizând, de asemenea, puncte de lucru.
Proces cu Fiscul
În urmă cu mai bine de zece ani, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Judeţene (DGFPJ) Bacău le-a solicitat judecătorilor sindici deschiderea procedurii reorganizării şi a falimentului firmei Perla Turism, pentru o datorie de 327.544 de lei. Asta, în urma unui raport de inspecţie fiscală.
„S-a încercat recuperarea datoriilor, unele fiind executate silit prin poprire”, au precizat reprezentanţii Fiscului băcăuan în faţa instanţei.
La rândul lor, cei de la Perla Turism au cerut respingerea cererii: „Nu este îndeplinită starea de insolvenţă. Perla Turism este o unitate solvabilă, care face faţă datoriilor sale”.
Judecătorul sindic a admis cererea DGFPJ Bacău şi a deschis procedura insolvenţei în cazul SC Perla Turism SRL. Însă, pe 16 noiembrie 2006, instanţa a dispus închiderea procedurii insolvenţei, deoarece firma şi-a achitat datoriile.
Anchetă cu sechestru în „Dosarul RAFO”
Pe 17 ianuarie 2005, printr-o ordonanţă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), semnată de Alina Bica, se constată începerea urmăririi penale a mai multor persoane, printre care Corneliu Iacobov şi Toader Găurean, fostul director general al rafinăriei din Oneşti. Acuzaţiile vizau evaziunea fiscală, abuz în serviciu, delapidare în formă continuată şi spălare de bani. „Suspecţii, asociaţi şi administratori ai unor firme, au desfăşurat activităţi prin care au fost înregistrate parţial sau eronat în evidenţele societăţilor tranzacţii comerciale pe care le-au desfăşurat. Asta, cu scopul sustragerii de la plata taxelor”, au precizat atunci în ordonanţă procurorii DIICOT. Tot în acel act, anchetatorii menţionează că a fost pus sechestru asupra unor bunuri ale SC Perla Turism SRL, mai exact asupra Complexului Zona Cetate Histria, respectiv terenul de 350.500 mp, plus construcţii.
Conform presei centrale, la finele lunii iunie 2012, Corneliu Iacobov a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare, pentru prejudicierea RAFO Oneşti. În decembrie 2016, magistraţii din cadrul Judecătoriei Medgidia au admis cererea de liberare condiţionată formulată de Corneliu Iacobov, cel supranumit „Împăratul Moldovei”.
Un alt proces
Pe data de 20 iunie 2013, RA Administraţia Protocolului pentru Stat, în calitate de creditor, a formulat o cerere împotriva SC Perla Turism, pentru un debit de 209.375 de lei noi. Astfel, pe 13 octombrie 2014, Tribunalul Bacău a admis solicitarea şi a dispus intrarea în insolvenţă a firmei din Slănic Moldova pe o durată de observaţie de 50 de zile. Mai mult, pe 27 aprilie 2015, Tribunalul Bacău a constatat că nu s-ar fi depus un plan de reorganizare şi a dispus deschiderea procedurii de faliment în cazul societăţii comerciale. Dan CONSTANTINESCU
300 MILIOANE LEI VECHI
Aceasta ar fi fost suma cu care firma ar fi cumpărat o suprafaţă de teren de 350.500 mp
* * *
„S-a încercat recuperarea datoriilor, unele fiind executate silit prin poprire” – DGFPJ Bacău
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau