Cum arată Moldova în statisticile Ministerului Economie GRAFICE

default

Dimensiune font:

| 13-03-2016 12:20

O parte infimă din valoarea bunurilor trimise peste hotare este localizată în Regiunea de Nord-Est * la capitolul exporturi, Moldova se situează constant pe ultima poziţie, iar la nivelul importurilor zona „concurează“ cu o altă regiune săracă, Oltenia * oamenii de afaceri care au reuşit să se impună pe pieţele din afară spun că Moldova rămâne la coada clasamentelor în principal din cauza infrastructurii precare

Doar 4,6% din valoarea exporturilor raportate în primele zece luni ale anului trecut sunt înregistrate de firmele din judeţele Regiunii de Nord-Est. Practic, Moldova se află pe ultimul loc în ceea ce priveşte valoarea bunurilor trimise peste hotare. Cifrele brute prezentate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri arată că exporturile din Regiunea de Nord-Est, din primă  ele zece luni ale anului trecut, au totalizat 2,1 miliarde de euro, în  uşoară creştere faţă de aceleaşi perioade din 2012, 2013 sau 2014.

Motoarele cercetării-dezvoltării în Iaşi EXCLUSIV


Regiunea de Nord-Est este urmată la mică distanţă de Oltenia- Regiunea Sud-Vest, care acoperă doar 5,3% din ponderea exporturilor. Practic, firmele din această zonă au exportat mărfuri de doar 2,4 miliarde de euro. O pondere de sub 10% se mai înregistrează doar în Regiunea de Sud-Est, care a raportat exporturi în valoare de 3,7 miliarde de euro. Cea mai mare pondere a valorii mărfurilor exportate revine Regiunii Bucureşti-Ilfov, respectiv 21,6%. Practic, societăţile comerciale din această zonă au exportat bunuri de peste 9,9 miliarde de euro.


Importurile se concentrează în jurul Capitalei
Ultimele clasate în topul Ministerului Economiei nu păstrează aceleaşi poziţiile şi la nivelul importurilor. Astfel, ultima clasată este Regiunea Sud-Vest Oltenia, care are o pondere de 3,1%, în timp ce Regiunea Nord-Est de 4,11%. Concret, bunurile valorificate de firmele din judeţele Moldovei au importat bunuri de 2,1 miliarde de euro, în primele zece luni ale anului trecut, în timp ce companiile din Oltenia de doar 1,6 miliarde de euro. Ponderi de sub sau puţin peste 10% din valoarea importurilor au fost înregistrate în Regiunea Sud-Est (7,8%), Regiunea Nord-Vest (10,4%) şi Regiunea Centrală (10.9%). Discrepanţa între Regiunea Bucureşti-Ilfov şi celelalte zone din ţară este cu mult mai mare la nivelul importurilor. Practic, în jurul Capitalei se concentrează peste o treime din valoarea importurilor, respectiv 19,6 miliarde de euro.

Comunele din Zona Metropolitană, ţinute în şah

Principala cauză a lipsei de performanţă la nivelul comerţului internaţional identificată atât de reprezentanţii Camerei de Comerţ, cât şi de oamenii de afaceri din regiune vizează lipsa infrastructurii rutiere. „Dotările de infrastructură reprezintă un handicap al zonei noastre. La fiecare produs exportat agenţii comerciali trebuie să aloce o zi sau două în plus pentru transport”, a punctat în repetate rânduri şeful Camerei de Comerţ Iaşi, Paul Butnariu. Unul din oamenii de afaceri care a simţit în propriul business acest „handicap“ este Doina Cepalis. Aceasta deţine mai multe firme de confecţii în regiune şi exportă mare parte a produselor. „Principalul impediment îl reprezintă infrastructura, de asta investitorii evită această zonă. Suntem rupţi de lume. Practic, nu existăm pe harta economică a Europei. Un alt impediment pe care l-am întâmpinat eu, personal, este că unii investitori încă nu fac diferenţa între Republica Moldova şi zona Moldovei din Regiunea de Nord-Est. Încă nu ştim să ne promovăm ca zonă“, a punctat Doina Cepalis. Aceasta a subliniat importanţa modernizării Aeroportului din ultima perioadă, pentru că astfel, măcar, clienţii ajung mult mai uşor la Iaşi, respectiv în Moldova.


Radiografie- judeţ cu judeţ
O analiză detaliată a comerţului internaţional arată, de asemenea, că judeţele Moldovei se află în partea a doua a clasamentului, mai ales la nivelul exporturilor. Astfel, Iaşului îi revine un procent de doar 1,39% din valoarea bunurilor exportate, iar celelalte cinci judeţe au o pondere de sub 1% fiecare. Iaşul se află pe locul 19, în topul realizat la nivel naţional pentru primele zece luni ale anului trecut. Valoare produselor exportate de firmele din Iaşi a fost, în acest interval, de 639 milioane de euro, în creştere cu peste 4,75% faţă de perioada similară a anului 2014.

Cele mai puternice firme din judeţ

Cele mai scăzute exporturi se înregistrează în Vaslui, care se află pe locul 39, iar valoarea bunurilor a fost de 147 milioane de euro. Cu toate acestea, faţă de primele nouă luni din 2014, valoarea exporturilor din Vaslui a crescut cu 10,6%. În ceea ce priveşte importurile, Iaşul se află pe locul 17, cu o valoare de 605 milioane de euro, iar Vasluiul ocupă, de asemenea, locul 39, bunurile importante ajungând la 117 milioane de euro.


Cele mai exportate bunuri din Moldova
În ceea ce priveşte cele mai exportate bunuri din Bacău,  peste 24% reprezintă materiale textile şi articole de îmbrăcăminte. Totodată, aproape 20% din valoarea exporturile a fost reprezentată de lemn, cărbune şi articole din lemn, iar 12,3% - vehicule, aeronave, vase şi echipamente auxiliare de transport. Pe de altă parte, cea mai mare parte a exporturilor din Botoşani, peste 80%, a vizat materiale textile şi articole de îmbrăcăminte. Celelalte categorii au ponderi de sub 4%. La o astfel de categorie intră şi producătorul botoşănean de scări din lemn Terra Construcţii. Potrivit oficialilor companiei, firma exportă 80% din producţie. „Continuăm să exportăm 80% din producţie şi avem ca destinaţie două pieţe principale, Franţa şi Germania, după care urmează Belgia, Olanda şi Suedia”, a declarat Cătălin Dumbrăveanu, director adjunct al Terra Construcţii. În ceea ce priveşte divizia de mobilă din lemn masiv a companiei, Dumbrăveanu a precizat că producţia este destinată pentru piaţa internă şi că volumul comenzilor este acelaşi ca şi în ultimii ani. Această companie are un volum de afaceri de peste 4,5 milioane euro anual.

Radiografia industriei de IT&C din Moldova


Atunci când analizăm structura exporturilor firmelor din judeţul Iaşi se poate observa că pe primul loc se află maşini şi aparate, echipamente electrice şi părţi ale acestora. Practic aproape 60% din ponderea exporturilor este reprezentantă de acestea, în timp ce 10,7% sunt materiale textile şi articole de îmbrăcăminte, iar puţin peste 9% vizează metalele comune şi articolele din acest material. Unul dintre cei mai mari exportatori din judeţ este investitorul american Delphi, care are fabrica de la Miroslava. 
 

Pe de altă parte, la Neamţ, predomină exporturile de materiale textile- 40,63%, iar pe locul secund se află produsele din metale comune. Situaţia este diferită în Suceava, unde 54% din valoarea exporturilor vizează lemn, cărbune de lemn şi articole din lemn, în timp ce pe locul secund se află maşini şi aparate, cu o pondere de 13,19%. O situaţia la fel de diferită este la Vaslui, unde 39% din valoare exporturilor vizează materialele textile, aproape 25% reprezintă produse de marochinărie, iar 22,2% sunt maşini şi echipamente electrice. Aproximativ aceleaşi tipuri de produse se regăsesc şi pe lista produselor importate. Excepţie face Suceava, unde pe primul loc în valoarea importurilor se află maşinile şi echipamentele electrice.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei