Oamenii care au schimbat destinul Sucevei

default

Dimensiune font:

| 18-03-2015 13:27

Procesul de modernizare a fost marcat de o mână de oameni cu viziune * de la străzi, clădiri administrative până la cinematografe, toate iniţiativele şi-au spus amprenta pe oraş * cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei vă prezintă vizionarii care au transformat imaginea comunităţii

Pe 18 august se împlinesc 627 de ani de la prima atestare documentară a Sucevei. Aşezarea are o istorie zbuciumată. Abia la sfârşitul anilor 1800, târgul începe să capete un aer urban. Atunci, a fost introdusă canalizarea, s-au aprins luminile pe străzi, a fost restaurată, pentru prima dată, Cetatea domnitorului Ştefan cel Mare şi au fost construite mai multe clădiri emblematice, printre care şi Palatul Administrativ.

Franz des Loges, austriacul cu inimă de român
Cel care a făcut primii paşi spre civilizarea aşezării a fost primarul Franz Cavaler de Loges. Austriacul născut la Viena, care s-a dovedit mai român decât foarte mulţi dintre români, a condus Primăria Sucevei timp de 23 de ani, în perioada 1891-1914. Oamenii l-au ales şi reales pentru că străinul, pe care Suceava l-a adoptat, le-a modernizat oraşul. „Când a candidat pentru prima dată nimeni nu credea că va câştiga. Contracandidatul său pregătise un mare banchet pentru a sărbători victoria, care, evident, nu s-a mai ţinut”, ne-a declarat Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei.
Franz Cavaler de Loges este fără îndoială cel mai performant primar al Sucevei. A câştigat lupta cu mentalitatea oamenilor. A introdus primele conducte de canalizare. Unele dintre acestea există şi în ziua de astăzi. El a introdus iluminatul stradal şi a construit mai multe clădiri emblematice, printre care şi Palatul Administrativ, care găzduieşte astăzi Prefectura şi Consiliul Judeţean. A construit o cale ferată care traversa oraşul, pe lângă Liceul „Ştefan cel Mare”, până la Iţcani. Şi asta nu este tot. Des Loges a sprijinit construcţia Spitalului Vechi, a Muzeului de Istorie şi Palatului de Justiţie. Dacă vă întrebaţi de unde a avut bani alesul local pentru modernizarea Sucevei, ei bine din împrumuturi bancare.


Arhitectul Karl A. Romstorfer
Primarul austriac a făcut echipă bună cu un alt străin care a schimbat destinul Sucevei. Este vorba despre arhitectul Karl A. Romstorfer. Născut la Viena, arhitectul a făcut primele săpături arheologice şi a executat primele lucrări de consolidare a Cetăţii lui Ştefan cel Mare. Lucrările au fost executate în perioada 1897 -1903. Tot el este cel care a restaurat Biserica Mirăuţi, care datează din secolul XIV şi care a fost prima Mitropolie a Moldovei. Arhitectul austriac a mai restaurat bisericile mănăstirilor Putna şi Sfântul Ioan din Suceava.


„Ctitorii” învăţământului superior
În mod surprinzător, clădirile construite şi edificiile restaurate de Franz Cavaler des Loges şi Karl Romstorfer au supravieţuit tăvălugului comunist. Mai mult, mormântul austriacului des Loges, care se află în Cimitirul „Pacea”, a fost restaurat de membrii partidului, aspect pe care istoricii îl consideră a fi atipic. În acele vremuri, comuniştii vroiau să radă urmele austriecilor din Bucovina, spun specialiştii. Se pare că nici cei mai încrâncenaţi activişti de partid nu au putut să ignore performanţele austriacului care a modernizat Suceava.
Există persoane şi în rândul membrilor Partidul Comunist Român care au influenţat în bine destinul oraşului. În 1963, la Suceava este înfiinţat Institutul superior Pedagogic de trei ani, actuala Universitate „Ştefan cel Mare”. Nu se ştie cu exactitate care anume dintre liderii locali ai partidului au pus piatra de temelie a învăţământului superior. Se ştie însă că în acea perioadă adjunctul ministrului Educaţiei era Jean Livescu, născut în actualul cartier Burdujeni din Suceava şi care ar fi sprijinit înfiinţarea institutului. „Atunci s-a făcut tot posibilul ca Suceava să nu rateze startul”, a declarat Aurel Buzincu, şeful Direcţiei pentru Cultură. În acelaşi timp, un institut similar a luat naştere la Bacău, dar atunci Suceava a fost avantajată, pentru că, spun specialiştii, autorităţile locale nu îndeplineau criteriile legate de spaţiu pentru înfiinţarea instituţiei de învăţământ superior. Neajunsul a fost trecut cu vederea de mai marii ministerului. La început, institutul a funcţionat în actuala clădire a Colegiului Naţional „Petru Rareş”.
Pe 7 martie 1990 a fost transformat în Universitatea „Ştefan cel Mare”. Ei bine, după Revoluţie, prestigioasa instituţie academică s-a dezvoltat mulţumită oamenilor cu viziune. Este vorba despre regretatul rector Emanuel Diaconescu, membru corespondent al Academiei Române, cel care a condus universitatea până în anul 2004. Mai este vorba şi despre prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, rectorul USV (2004- 2012) care a reuşit să înfiinţeze noi programe de studii, să modernizeze căminele studenţeşti, să cumpere noi corpuri de clădire şi să construiască într-o manieră spectaculoasă corpul E. Altfel spus, Adrian Graur a reuşit să pună USV pe harta celor mai moderne instituţii academice din ţară.

 

Oana ŞLEMCO

Eugen Huţu, afaceristul care a lansat Foresta Fălticeni
Se ştie că Suceava a fost şi este un oraş comercial, însă puţini sunt cei care-şi mai amintesc că urbea a avut o echipă de fotbal în divizia A. S-a întâmplat demult, la începutul anilor 2000. Responsabil a fost omul de afaceri Eugen Huţu, născut în Frasin, într-o familie de silvicultori, şi mutat în Bucureşti. El a pus pe picioare echipa de fotbal „Foresta” Fălticeni. La sfârşitul anilor '90 fotbaliştii s-au mutat la Suceava, iar în 1997, Huţu a bătut palma cu Consiliul Local ca să finanţeze Clubul Nord Club Foresta. Principalul acţionar al Clubului era Consiliul Local. Primăria se angajase să susţină echipa de fotbal cu banii încasaţi de la comercianţii din bazar. Tot în 1997, echipa a promovat în prima ligă a fotbalului românesc.
„Foresta” a fost echipa care a transformat fotbalul într-un fenomen. Stadionul din Areni, care are 11.000 de locuri pe scaune, devenea neîncăpător pentru microbiştii care veneau să vadă meciurile. Pe atunci, sucevenii trăiau fotbalul. Fanii echipei nu vor uita niciodată meciul dintre Foresta şi Dinamo, care s-a terminat cu scorul de 5-4, în contextul în care la pauza dintre reprize scorul era 3-0 în favoarea dinamoviştilor. În minutul 47, scorul fusese de 4-0, tot în favoarea bucureştenilor, iar până la final fotbaliştii suceveni au reuşit să dea 5 goluri şi să câştige partida. Meciul care a rămas în istorie s-a disputat la Bucureşti în 2000. Un an mai târziu echipa a retrogradat, afaceristul s-a retras, iar Suceava nu a mai avut nicio echipă de fotbal în prima ligă. Pe lista celor care s-au implicat în modernizarea urbei îşi are locul şi actualul primar Ion Lungu. Deşi contestat de parte dintre suceveni, în cei 11 ani de mandat, edilul a construit primele parcaje subterane din oraş, a modernizat parcul central, a reabilitat strada Cernăuţi şi a schimbat faţa unităţilor de învăţământ.

Călător prin peşterile Neamţului

Începând cu 1950, în oraş a demarat construcţia de fabrici, care, patru decenii mai târziu, au fost făcute una cu pământul, lăsând loc altor investiţii. Institutul Pedagogic înfiinţat în 1963 a fost transformat în Universitatea „Ştefan cel Mare”, o instituţie academică modernă, care a adus plus valoare urbei. Altfel spus, în ultimele două secole Suceava s-a aflat într-o continuă transformare.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei