Primarii magicieni ai judeţului Iaşi

default

Dimensiune font:

| 04-02-2016 14:00

Raportul Camerei de Conturi Iaşi scoate la suprafaţă amatorismul administraţiei publice locale când vine vorba de cheltuirea banului public * câteva dintre problemele depistate de auditul financiar sunt scandaloase şi pot face oricând obiectul unor dosare penale * în 2014, Primăria Municipiului Iaşi înregistra daune la bugetul local de 4 milioane lei, cele mai multe nereguli fiind găsite la nivelul societăţii care administrează clubul de fotbal CSMS Iaşi, modernizarea drumurilor şi creditul Dexia * în acelaşi an, primăriile Paşcani şi Podu Iloaiei au acordat sporuri ilegale angajaţilor şi au dat ajutoare sociale unor familii care aveau conturi bancare de peste 3.000 lei * administraţia oraşului Târgu Frumos a creat o pagubă de câteva sute de mii de lei după ce a trecut o grădiniţă în evidenţa contabilă cu o valoare de trei ori mai mică

În urma unui control financiar realizat 2014, Camera de Conturi Iaşi a găsit prăpăd în bugetul Primăriei Iaşi. La acea vreme, primarul suspendat Gheorghe Nichita, aflat momentan în arest, trăgea sforile pe banii publici. Prejudiciile descoperite de inspectorii Camerei de Conturi Iaşi la sfârşitul anului 2014 au fost de 4 milioane de lei, la care se adăugau încă două milioane de lei, abateri financiar-contabile. În cadrul anchetei au fost verificate actele contabile ale Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi, unde s-au găsit prejudicii de 376 mii lei, la Şcoala Ion Neculce Iaşi, cu prejudicii de 223 mii lei, şi la Grădiniţa Sfântul Sava Iaşi – 216 mii lei. Corpul de control a notat că, la acea vreme, Primăria Municipiului Iaşi a plătit din bugetul local, în mod nelegal, contravaloarea unor amenzi aplicate de instanţele de judecată sau de alte instituţii de control abilitate fără să fi făcut cercetări sau evaluări cu privire la cauzele care au condus la aplicarea sancţiunilor. Altfel spus, primăria plătea amenzi orbeşte. Nu au fost întreprinse activităţi specifice de analiză şi evaluare, concretizate în stabilirea cauzelor şi împrejurărilor care au condus la nedepunerea documentelor solicitate de instanţele de judecată cu privire la realitatea si exigibilitatea creanţei cuvenite bugetului local în valoare de 2.999.000 lei, inclusiv a modului în care s-au parcurs efectiv toate căile de atac la instanţele de judecată în vederea recuperării creanţei coroborat cu stabilirea persoanelor răspunzătoare pentru acţiunile şi/sau inacţiunile în legătură cu această situaţie”, se arată în raportul financiar. În privinţa amenzilor, Camera de Conturi Iaşi a solicitat recuperarea integrală de la persoanele răspunzătoare a sumei de 151.190 lei, împreună cu penalităţile de întârziere. În vizorul anchetei financiare a intrat şi celebrul credit Dexia, pentru care s-a cerut recuperarea integrală a prejudiciilor stabilite de organele de control ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, reprezentând 1.910.958,96 lei şi penalităţi de 481.961,40 lei. Din totalul pagubelor înregistrate în bugetele locale pe întreg judeţul, 80% este doar partea municipiului Iaşi.

 

Nereguli grave în proiectul de modernizare a străzilor

 

Inspectorii Camerei de Conturi Iaşi au găsit grave nereguli şi în proiectul „Modernizare străzi în Municipiul Iaşi”, demarat în februarie 2014. Aceştia notează că au existat neconcordanţe cu privire la valoarea lucrărilor ce trebuiau executate şi care au fost înscrise în notele de justificare şi referatele de necesitate. „Documentaţia tehnică, ce a fost contractată, realizată, decontată şi recepţionată în anii anteriori şi care a stat la baza elaborării documentaţiei de atribuire a unor artere stradale este incompletă, fapt ce a generat angajarea de cheltuieli ulterioare atribuirii contractului în vederea efectuării acestora şi respectiv, începerea şi realizarea lucrărilor cu întârzieri foarte mari faţă de termenul contractat, lucrările nefiind finalizate la data încheierii acţiunii de audit financiar”, arată reprezentanţii Camerei de Conturi Iaşi. În cadrul acestui proiect s-a creat o pagubă, în 2014, în valoare de 475.607 lei pentru procurare de bunuri necesare execuţiei lucrărilor, în condiţiile în care era exclusă această posibilitate, atât în caietul de sarcini, cât şi în oferta tehnico-economică de la baza întocmirii contractului de achiziţie publică de lucrări, cu menţiunea că în timpul misiunii de audit au fost calculate dobânzi şi penalităţi aferentei perioadei pentru care avansul nu a fost justificat. „Cu referire la obiectivul de investiţii Modernizare trotuare, alei pietonale în cartiere a căror lucrări a făcut obiectul contractului de achiziţie publică nr. 110017/27.11.2013 la o valoare estimată de 3.038 mii lei, inclusiv TVA, atribuirea contractului de achiziţie publică de lucrări nu a fost precedată de elaborarea şi supunerea spre dezbaterea şi aprobarea autorităţii deliberative a municipiului a întregii documentaţii, împreună cu indicatorii tehnico-economici ai investiţiei”, se arată în raport. Privind modul în care s-au efectuat lucrările la proiectul de modernizare a străzilor mai sus menţionate, auditul Camerei de Conturi Iaşi a notat: „Circuitul documentelor între structurile funcţionale ale UATM Iaşi nu asigură, în toate situaţiile, recepţionarea şi transmiterea în vederea procesării finale a informaţiilor în mod operativ şi performant, iar deficienţele de această natură identificate la nivelul serviciilor juridic, contabilitate, investiţii şi achiziţii publice au generat în fapt abaterile identificate şi prezentate în cadrul procesului verbal de constatare şi în raportul de audit financiar”.

 

Pagubă de 1,5 milioane lei, prin CSMS Iaşi

 

În actul de control apare şi numele societăţii care administrează Clubul Sportiv Municipal Studenţesc (CSMS) Iaşi şi care s-a dovedit păguboasă pentru bugetul local. Prin această societate, din bugetul local au dispărut 1,5 milioane lei, în 2014. „Creanţa cuvenită bugetului local al municipiului este rezultată din derularea contractului de asociere în participaţiune nr. 67245 din 13.09.2006, încheiat între Municipiul Iaşi, Judeţul Iaşi si SC Fotbal Club Politehnica Iaşi SA, societate aflată în procedura specială de administrare, respectiv în faliment şi la care Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiului (UATM) Iaşi deţine părţi sociale în valoare de 1.500 mii lei, pentru a cărei recuperare UATM Iaşi a promovat acţiuni în instanţă, solicitare ce a fost respinsă, în motivarea soluţiilor pronunţate de instanţele de judecată competente afirmându-se că, unitatea administrativă nu a făcut dovada vărsării aportului social pretins şi faptul că societatea este înscrisă la Oficiul Registrului Comerţului şi/sau, datorat depunerii acestor înscrisuri cu întârziere”, arată raportul de control pentru anul financiar 2014. Daune în bugetul local au fost descoperite şi în urma unor controale la instituţii subordonate Primăriei Municipiului Iaşi. Camera de Conturi a sesizat că, la Direcţia de Asistenţă Comunitară Iaşi s-au acordat în mod fraudulos beneficii de asistenţă socială. „Au fost acordate, pe parcursul exerciţiilor financiare ale anilor 2013-2014, beneficii de asistenţă socială sub forma ajutorului de încălzire a locuinţei unor persoane pentru care există suspiciuni cu privire la îndeplinirea condiţiile necesare primirii unor astfel de drepturi, în sensul că, la data solicitării şi efectuării plăţii, familiile în cauză şi/sau membrii din componenţa familiei, ar deţine depozite bancare în cuantum mai mare de 3.000 lei”, arată raportul de control financiar. În plus, la nivelul Grădiniţei Sf. Sava Iaşi, prin plata unor situaţii de lucrări pentru care nu s-a prezentat dovada execuţiei integrale, valoarea abaterilor a fost estimată la suma de 16 mii lei, pentru obiectivul de reconstrucţie a corpului C, iar la Şcoala Ion Neculce Iaşi, abaterile financiare fac referire la proiectul de refacere a acoperişului. Camera de Conturi Iaşi a comparat preţul materialelor înscrise pe factura prezentată în timpul controlului cu suma brută aferentă articolului de deviz ce a făcut obiectul situaţiei de lucrări decontate şi a descoperit o diferenţă de preţ estimată la 157.688 lei. În acest caz, valoarea beneficiilor nerealizate a fost de 65.061 lei.

 

Suplimente salariale ilegale la Paşcani şi Podu Iloaiei

 

În 2014, la Paşcani, suma de 271 mii lei a ajuns în buzunarele unor pretinşi nevoiaşi şi a unei comisii de alegeri parlamentare. Controalele financiare s-au extins şi la Liceul Economic N. Iorga şi Liceul Teoretic Miron Costin, unde s-au identificat abateri financiare. Cele mai mari prejudicii la nivelul primăriei au fost cauzate de plăţi în mod necuvenit de ajutoare pentru încălzirea locuinţei. Aici au fost identificaţi beneficiari cu depozite bancare mai mari de 3.000 de lei, prejudiciul creat fiind de 132 mii lei. Mai apoi, un prejudiciu de 97 mii lei a fost cauzat de acordarea şi plata unor drepturi de natură salarială, prin includerea în salariile brute ale personalului a unor „suplimente salariale”.

Tot la Paşcani, o sumă de 25 mii lei a fost acordată pentru angajarea şi plata unor indemnizaţii către membrii comisiei tehnice care s-a ocupat de pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European în 2014, fără existenţa prevederilor legale. Aceeaşi poveste şi la Primăria Podu Iloaiei. Pentru cheltuieli de personal şi efectuarea de plăţi către angajaţii unităţii în perioada 2014-2015 sub formă de suplimente salariale, în condiţiile în care acestea nu pot fi considerate un drept salarial câştigat, s-au cheltuit 125 mii lei.

 

La Târgu Frumos, o grădiniţă valorează de trei ori mai puţin, în acte

 

Primăria Târgu Frumos a reuşit performanţa ca, în 2014, să treacă în actele contabile o valoare de investiţii la o grădiniţă de trei ori mai mică decât în realitate. Este vorba de clădirea Grădiniţei cu Program Normal care, în evidenţa contabilă a fost trecută cu suma de 98.779 lei, în timp ce, din evidenţa contabilă a unităţii de învăţământ rezulta că asupra acestei clădiri, în perioada 2007 – 2009, au fost efectuate lucrări de reabilitare şi modernizare în valoare de 305.000 lei.

Auditul Camerei de Conturi Iaşi a mai observat că nu au fost reflectate distinct în evidenţele contabile activele corporale în valoare de 8.228 mii lei, care au fost date în concesiune operatorilor de apă şi salubrizare, urmare a delegării gestiunii serviciilor publice. 

 

***

În 2014, Primăria Iaşi a înregistrat 80% din totalul daunelor în bugetele locale ale unităţilor administrativ teritoriale

 

***

1,5 MILIOANE LEI

Reprezintă gaura la bugetul local înregistrată de CSMS Iaşi

 

* * *

La Paşcani şi Podul Iloaiei s-au acordat sporuri ilegale în valoare totală de peste 200 mii lei

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:42

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Se zdruncină serios imaginea Poliției Române! O polițistă oferea informații din interiorul instituției unei rețele de proxenetism
07/11/2019 10:34

 În dosar apare si numele unei politiste din localitatea Drăgănesti Vlasca, al cărei transfer la IGPR a fost negociat sub presiunea traficantilor, pentru a oferi retelei informatii din interiorul ...

Judeţele Moldovei, campioane la defrişări ilegale
11/10/2017 05:15

Pădurile Moldovei dispar sub privirile neputincioase ale autorităţilor, iar sute de tăieri ilegale sunt inregistrate prin aplicaţiile dedicate ori cele descoperite de organele abilitate. Potrivit ultimului ...

Topul bolilor provocate de stres
19/07/2017 16:25

Stresul este inamicul public numărul 1 al zilelor noastre. Ritmul alert de zi cu zi, presiunea socio-economică, varietatea stimulilor la care oamenii sunt expuşi astăzi in permanenţă, - toţi aceşti fact ...

O boală greu de controlat afectează întreaga Românie
19/04/2017 06:00

Fenomenul dependenţei de alcool face ravagii şi ii devin victime de la copii, pană la persoane in varstă. Tot mai mulţi ajung in ultima vreme cu probleme de sănătate, dar şi cu familiile distruse din ca ...

Modificările care au dus la degringolada în Educaţie
22/02/2017 05:48

 Pavel Năstase, ministrul Educaţiei, a declarat că pană la sfarşitul anului va fi pregătită o nouă Lege a Educaţiei. „Conform programului de guvernare, pană la sfarşitul anului 2017 trebui ...

Regii licitaţiilor trucate
14/09/2016 06:00

În ultimul raport al Curţii de Conturi, judeţul Iaşi este menţionat de cele mai multe ori, fiind oaia neagră la capitolul cheltuirea banului public. Fie că este vorba de licitaţii publice, infuzii ...

Condamnare Voiculescu. Sentința în dosarul Telepatia. Minuta integrală
08/08/2014 21:41

  Dan Voiculescu a fost condamnat. Zece ani. Bunuri confiscate. Sechestru pe bani. Este, insă, doar unul din cei 12 condamnati in dosarul Telepatia.      Iată cum arată minuta d ...

Contabila grupării Corduneanu, expert bancar pentru milionarii irlandezi
24/07/2014 22:07

Secretele financiare ale unor milionari irlandezi au ajuns pe mainile unei contabile din Romania, pusă oficial sub acuzare pentru fraudarea mai multor bănci, in dosarul clanului ”Corduneanu”.  ...

Credinţă şi turism pe bani europeni FOTO
17/02/2014 11:45

Zeci de spaţii cu potenţial turistic din Moldova au fost transformate radical in urma unor ample proiecte cu finanţare europeană. Fie că au fost depuse de mediul de business din regiune, de autorităţi pu ...

Merită Iaşul o asemenea palmă după tot ce-a făcut pentru scrima românească?
18/09/2013 05:30

 Ce nume mari au fost trecute pe afişul Campionatelor Naţionale de sabie pentru juniori, desfăşurate la sfarşitul săptămanii trecute la Iaşi, atat in Sala Polivalentă, cat şi la Palas Mall! Orice ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei