13 firme din Moldova au luat bani UE pentru competitivitate! Află care sunt acestea!
Dimensiune font:
Cea mai recentă evaluare pentru proiectele depuse pe una din axele Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice arată că doar 13 firme din regiune au primit undă verde pentru finanţare * printre acestea se numără Aerostar Bacău, Delphi Diesel System şi Symmetrica * la nivel naţional, 170 de proiecte au obţinut peste 80 de puncte la evaluare * practic, din totalul documentaţiilor avizate mai puţin de 10% revin Regiunii de Nord-Est
Puţine investiţii care vizează inovaţia şi ecoeficienţa la nivelul Regiunii Nord-Est au primit finanţare din fonduri europene. Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice a finalizat procesul de evaluare a celor 900 de proiecte depuse la nivel naţional în cadrul Operaţiunii 1.1.1 – „Sprijin pentru consolidarea şi modernizarea sectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile” din cadrul Axei prioritare 1 – „Un sistem de producţie inovativ şi ecoeficient”.
EXCLUSIV Cum apare Moldova în cele mai recente documente trimise la Bruxelles
„La nivel naţional, 170 de proiecte au obţinut peste 80 de puncte la evaluare, ceea ce înseamnă ca vor primi automat finanţare. În ceea ce priveşte proiectele cu punctaj între 60 şi 79 puncte, acestea pot avea acces la finanţare în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, în condiţiile majorării bugetului apelului şi încadrării în noul plafon de finanţare“, au transmis oficialii AM POS CCE.
Am ratat un an de finanţare europeană EXCLUSIV
În Regiunea Nord-Est, 13 intreprinderi mici, mijlocii şi mari din judeţele Bacău, Iaşi, Suceava şi Neamţ au obţinut punctajul care le permite accesul direct la finanţare. „Fondurile solicitate vizează investiţii în domenii de activitate legate de prelucrarea primară a lemnului, a hârtiei industriale pentru ambalat mobilă, sticlă, produse ceramice, proiectare/ montaj centrale termice şi termoelectrice, confecţii textile exclusiv pentru export, fabricarea mobilei, construcţii, întreţinere şi reparaţii căi ferate, drumuri şi poduri, construcţii civile, industriale, edilitare, proiectare şi producţie de linii automate de îmbuteliere, instalaţii de clătit recipient şi de etichetat“, detaliază oficialii autorităţii de management.
FOTO Cifrele din spatele dezvoltării Moldovei EXCLUSIV
Printre firmele care au început deja procedura de contractare se numără Aerostar SA, care a obţinut 80 de puncte pentru un proiect ce vizează – „Consolidarea şi dezvoltarea durabilă a sectoarelor de prelucrări mecanice şi vopsitorie prin investiţii performante“. O altă întreprindere mare, Delphi Diesel System a obţinut finanţare europeană prin POS CCE pentru „Creşterea competitivităţii companiei SC DELPHI DIESEL SYSTEMS ROMANIA SRL prin achiziţia de echipamente pentru producerea pompelor de transfer“.
O altă firmă importantă din Moldova, Symmetrica SRL, a obţinut finanţare cu un proiect destinat IMM-urilor, care vizează creşterea performanţei operaţionale prin dotarea cu echipamente performante. Tot pentru echipamente moderne a primit bani şi Evoluzione SRL, un IMM din Iaşi. Pe de altă parte, proiectul „Achiziţie echipamente şi know how pentru creşterea şi diversificarea capacităţii de producţie a SC Energofor SRL“ a primit 85 de puncte, cel al Tehno World SRL a obţinut 86 de puncte, în timp ce documentaţia Romchim Protect SA care vizează creşterea capacităţii de producţie a avut un punctaj foarte bun, respectiv 90 de puncte.
Un alt IMM din Regiunea de Nord-Est, Sonoma Trading SRL, a obţinut finanţare pentru achiziţia de utilaje moderne. I.P.P.U. Packing SRL din Iaşi (84 de puncte) va lua bani pentru dezvoltarea capacităţii de producţie, Bofipack Romania SRL (81 de puncte) este un alt IMM care a obţinut fonduri europene pentru achiziţia de echipamente moderne.
Giani Mobila SRL (81 puncte) a primit finanţare nerambursabilă pentru modernizarea activităţii, iar Exquisite SRL (81 de puncte) este un alt IMM care va lua bani europenei pentru inovare şi competitivitate. Compania Construcţii Feroviare SA a primit undă verde pentru un proiect care vizează dezvoltarea sectorului productiv al societăţii. Proiectele sunt finanţate prin POS CCE 2007-2013, iar investiţiile derulate prin acest program trebuie finalizate până în decembrie 2015.
S-au cerut clarificări la documentaţiile depuse de două companii din Moldova- Conest SA şi Euroconstruct SRL. Alte firme din regiune au obţinut între 60 şi 79 de puncte, ceea ce le poate asigura accesul la finanţare „în condiţiile majorării bugetului apelului şi încadrării în noul plafon de finanţare“.
Listele complete cu proiectele depuse le puteţi accesa AICI şi AICI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau