2 milioane de euro pentru proiecte în mediul rural
Dimensiune font:
În noul exerciţiu financiar, locuitorii din zona acoperită de Grupul de Acţiune Locală (GAL) „Ştefan cel Mare“ pot accesa fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 * atât persoane fizice, cât şi firme şi autorităţi locale din Iaşi şi Vaslui vor putea accesa finanţări de până la 200.000 de euro
Grupul de Acţiune Locală „Ştefan cel Mare“ şi-a anunţat debutul în noul exerciţiu financiar. Primul proiect derulat de reprezentanţii forului vizează „Sprijin pentru cheltuieli de funcţionare şi animare”, cu o valoare de peste 390.00 de euro. Practic, pentru o perioadă de 37 de luni, aceste fonduri vor asigura funcţionarea GAL-ului ce pune la dispoziţie comunităţii locale fonduri de două milioane de euro. „Cele două milioane de euro sunt distribuite în cele 14 comune care fac parte din GAL-ul nostru. Urmează ca noi să lansăm apelul de proiecte, iar cei interesaţi să depună proiectele la noi pentru o evaluare iniţială, iar apoi ele sunt direcţionate către oficiul de plăţi de la nivelul judeţului“, a explicat Cristian Matachi, managerul GAL „Ştefan cel Mare“.
Ce presupun proiectele
Concret, proiectele pot viza fie investiţii în zona rurală, în ferme mici şi mijlocii, se alocă fonduri pentru susţinerea de afaceri agricole şi nonagricole în mediul rural, dar sunt sprijinite şi administraţiile publice pentru diverse investiţii precum achiziţia de utilaje. „Proiectele vor putea fi realizate până în 2020, iar perioada de monitorizare va fi până în 2023. Finanţarea maximă pe proiect este de 200.000 de euro, iar valoarea minimă este de 10.000 de euro“, a mai explicat managerul GAL „Ştefan cel Mare“. Acesta a mai menţionat că la nivel naţional s-a înregistrat o întârziere în lansarea ghidurilor de finanţare, iar în acest moment se poate observa o oarecare întârziere.
Potrivit oficialilor, teritoriul acoperit de GAL Ştefan cel Mare reprezintă zona rurală aflată în partea estică şi sudică a judeţului Iaşi (localităţile Aroneanu, Golăieşti, Ungheni, Ţuţora, Comarna, Prisăcani, Costuleni, Ciorteşti şi Dobrovăţ) şi în partea nordică a judeţului Vaslui (localităţile Codăeşti, Tăcuta, Dăneşti, Rebricea, Negreşti). Practic, teritoriul GAL-ului este situat majoritar în judeţul Iaşi, în proporţie de 62% şi 38% în judeţul Vaslui.
Proiectul „Sprijin pentru cheltuieli de funcţionare şi animare” este finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), Măsura 19 – Dezvoltare locală LEADER din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, Sub-Măsura 19.4. Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este implementat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în calitate de Autoritate Contractantă.
Prin programul LEADER 2014- 2020 s-au pus la bătaie 536,5 milioane de euro, bani repartizaţi către grupuri în funcţie de punctajul obţinut în baza analizei strategiilor. „Bugetul unei Strategii de Dezvoltare Locală va fi stabilit în funcţie de valoarea aferentă teritoriului şi populaţiei acoperite (componenta A) şi a nivelului de calitate obţinut în urma procesului de evaluare şi selecţie (componenta B)“, au explicat oficialii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei
MOLDOVA de 10- „Aderarea la Uniunea Europeană ne obligă să fim mai buni“
MOLDOVA de 10- „ABC-ul civilizaţiei“ în Suceava din bani europeni
MOLDOVA de 10- „Aderarea la UE ne-a obligat să ne adaptăm la noi realităţi“
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau