90 de milioane de euro pentru judeţele Moldovei
Dimensiune font:
Autorităţile locale din România şi Republica Moldova au la dispoziţie fonduri nerambursabile prin Programul de Cooperare România-Moldova * primul apel de proiecte va fi lansat în semestrul al doilea al acestui an, iar beneficiarii ar trebui să aibă documentaţiile pregătite * cofinanţarea pe proiecte este de 2%
Oficialii judeţelor de la graniţa de est a României şi autorităţile publice din Republica Moldova vor putea accesa bani europeni nerambursabili. Din al doilea semestru al acestui an se vor putea folosi aproape 90 de milioane de euro prin Programul de Cooperare România-Moldova. „Pot solicita fonduri instituţii publice, organizaţii non-guvernamentale, instituţii educaţionale, institute/organizaţii de cercetare, muzee, instituţii culturale/ religioase/ de cult“, se arată în ghidul solicitantului.
Două firme din Moldova sunt interzise la licitaţiile publice EXCLUSIV
Din România sunt eligibile instituţii din judeţele Iaşi, Botoşani, Vaslui şi Galaţi. „Obiectivul general al Programul Operaţional Comun România – Republica Moldova este de a spori dezvoltarea economică şi de a îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor din zona vizată de program prin investiţii comune în educaţie, dezvoltare economică, cultură, infrastructură şi sănătate, asigurând în acelaşi timp siguranţa şi securitatea cetăţenilor din cele două ţări”, se precizează în documentele de finanţare.
Sume defalcate pe axe
Potrivit Ministerului Dezvoltării, banii pot fi accesaţi pe mai multe axe. O primă axă vizează fonduri pentru educaţie, cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare, cu 7,2 milioane de euro, o alta presupune promovarea culturii locale şi conservarea patrimoniului istoric cu un buget total de 12,6 milioane de euro. Sunt disponibili şi bani pentru îmbunătăţirea accesibilităţii în regiuni, dezvoltarea transportului şi a reţelelor şi a sistemelor de comunicaţii.
Oglinda financiară a Moldovei GRAFICE
La acest capitol s-au repartizat 24,4 milioane de euro, iar pentru îmbunătăţirea siguranţei s-a alocat un buget total de 37 milioane de euro. La capitolul asistenţă tehnică sunt alocate alte 8,1 milioane de euro. Contribuţia UE pe acest program este de 90% din cheltuielile eligibile, în timp ce de la nivel local se va aloca 10%, din care8% din bugetul naţional şi 2% de la bugetul local.
Pentru a fi eligibil pentru finanţare un proiect trebuie să îndeplinească 3 criterii de eligibilitate – a solicitantului, a activităţilor şi a cheltuielilor.
LOCURI DE MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau