„Boala limbii albastre”, combătută cu bani europeni
Dimensiune font:
In zona Moldovei, judeţele în care au fost depistate cazuri de Bluetongue sunt Bacău, Botoşani şi Vaslui. Despăgubirile pentru proprietarii care sunt nevoiţi să-şi sacrifice animalele variază de la 700 de lei la 800 de euro.
România ar putea primi fonduri europene pentru vaccinarea bovinelor din exploataţiile comerciale împotriva „bolii limbii albastre” (Bluetongue) deşi boala a apărut doar la animalele din gospodăriile populaţiei, a declarat pentru Agerpres, Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). „Noi evaluăm posibilitatea vaccinării acestor animale, care este foarte costisitoare, deşi boala nu a apărut în exploataţii. Acolo se fac dezinsecţii periodice. Boala a apărut la animalele din gospodăriile populaţiei, care în perioada verii au fost la păşunat, iar insectele hematofage care transmit boala au fost foarte active. Se pot primi 100% fonduri din partea Comisiei Europene pentru vaccin şi de 50% pentru manoperă, însă, restricţiile şi supravegherea, indiferent dacă se vaccinează sau nu, trebuie făcute pe o perioadă de 2-3 ani, ca să fim declaraţi liberi de această boală. Noi trebuie să facem supraveghere, să recoltăm probe de sânge de la animale şi să demonstrăm că virusul nu mai circulă în România”, a explicat Vladimir Mănăstireanu.
347 de cazuri în 12 judeţe
Acesta a precizat că, pentru animalele moarte din cauza bolii, proprietarii vor primi despăgubiri, care însă nu sunt foarte ridicate comparativ cu costurile pentru efectuarea dezinsecţiilor, deplasarea specialiştilor în teritoriu şi măsurile de prevenţie. Acestea pot ajunge la cel mult la 700-800 de euro pe bovină, în funcţie de rasă şi de valoarea animalului şi de circa 700 de lei la ovine. Sume mari de bani se alocă pentru dezinsecţie, deplasarea specialiştilor în teritoriu şi pentru toate măsurile de prevenţie şi de combatere a bolii. „Toate calculele noastre arată o sumă de 3 milioane de lei, inclusiv inspecţiile pe care le facem în această perioadă în exploataţii ca să vedem numărul de animale care pot să fie receptive la boală. Banii vin de la rezerva de stat, aşa s-a hotărât în Comitetul naţional pentru situaţii speciale de urgenţă, condus de vicepremierul Oprea (Gabriel Oprea — n.red.) pentru că Autoritatea nu a prevăzut bani în buget anul acesta pentru această situaţie. Este pentru prima dată când a apărut această boală în România”, a completat Mănăstireanu.
Potrivit datelor ANSVSA, numărul animalelor afectate de această boală a ajuns la 347 în cele 12 judeţe unde au fost înregistrate focare, ceea ce reprezintă 0,011% din totalul animalelor receptive existente în aceste zone. De asemenea, au fost înregistrate şi 32 de animale moarte, respectiv bovine şi ovine. Focarele unde evoluează boala limbii albastre se află în 63 de comune din judeţele Buzău, Vrancea, Argeş, Gorj, Vâlcea, Prahova, Ilfov, Olt, Bacău, Dolj, Botoşani şi Vaslui, iar efectivele de animale receptive la boală se ridică la 3.105.756.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau