„În Regiunea de Nord-Est există decalaje foarte mari între bogaţi şi săraci“
Dimensiune font:
Angela Cristea a precizat pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei“ ce măsuri pot fi luate pentru a reduce disparităţile economice dintre Regiunea de Nord-Est şi restul zonelor din Uniunea Europeană * aceasta a vorbit şi despre principalele valori care au fost preluate de România în cei zece ani de la aderare
Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, prezentă la conferinţa „«EUROPE: Check this out!» – Confruntarea Euro-miturilor“ a punctat pentru ziarul Evenimentul Regional al Moldovei câteva dintre transformările la nivelul ţării în cei 10 ani de la aderare. „Din analizele pe care le avem noi până acum există dovezi că aceşti 10 ani de la aderare au adus mai multă bunăstare şi prosperitate în România. Pe de altă parte, reiese, la fel de clar, că acest plus de bunăstare nu se regăseşte în mod egal în toate regiunile ţării. Regiunea de Nord-Est este una din zonele care se confruntă cu sărăcie, cu decalaje foarte mari între bogaţi şi săraci. De aceea avem programe speciale, gândite pentru această regiune rămasă în urmă faţă de celelalte“, a declarat Angela Cristea.Potrivit celor mai recente date Eurostat, Regiunea de Nord-Est este cea mai săracă din ţară şi a cincea cea mai subdezvoltată economic din întreaga Uniune Europeană.
Care ne sunt valorile?
Pe de altă parte, Angela Cristea a punctat şi trei dintre cele mai importante valori întărite în România pe parcursul primului deceniu ca parte a UE.. „În zece ani de la aderare avem multe cifre despre toate schimbările pozitive, dar dincolo de acestea, am ales să ne concentrăm pe 10 valori şi să vedem ce a câştigat România în urma aderării exact pe această linie. Prima valoare pe care am pus-o este pacea, deşi va suna ciudat. Din fericire, existând Uniunea Europeană a exista şi pacea, dar dacă ne uităm în jurul Uniunii avem peste 40 de conflicte armate în derulare. Faptul că este pace în România nu mi se pare de neglijat. Am menţionat şi solidaritatea, pentru că fără ea nu putem rămâne uniţi în Uniunea Europeană. Datorită solidarităţii, România a reuşit să se apropie de nivelul de dezvoltare din ţările care fac parte din UE de mai multe decada. Datorită solidarităţii România beneficiază de fonduri europene care au devenit principala sursă de investiţii publice“, a transmis şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Cea de-a treia valoare menţionată de Angela Cristea vizează prosperitatea: „vrem să vedem tradusă creşterea economică în prosperitate la nivelul fiecărui cetăţean. Încă nu am ajuns acolo, încercăm în Uniunea Europeană să construim o economie socială de piaţă, în care să existe concurenţă, dar în acelaşi timp să existe echitate, justiţie socială. Şi la asta lucrăm în continuare“.
Angela Cristea a mai punctat în cadrul conferinţei „EUROPE: Check this out!” – Confruntarea Euro-miturilor şi faptul că este nevoie de un euroscepticism sănătos, de o analiză a valorilor reale pe care se va aşeza Uniunea Europeană în următoarea perioadă. „Observăm că Uniunea Europeană a devenit un ţap ispăşitor universal, care decontează nemulţumirile pe care le au cetăţenii europeni, nemulţumiri legate, de cele mai multe ori, de lipsa de performanţă a guvernanţilor lor. Aşa ajungem la formulări de genul «Bruxelles a decis», «Bruxelles a impus». Însă oricine ştie un minim e funcţionare a Uniunii Europene cunoaşte faptul că este o construcţie democratică, iar când Bruxelles decide înseamnă că decid statele membre. Comisia Europeană, ca executiv, nu poate impune nimic până nu are acordul statelor membre şi al Parlamentului European, unde statele membre îşi votează direct reprezentanţii“, a transmis Angela Cristea.
Aceasta a vorbit şi despre „europenii part-time, care fac un lucru la Bruxelles şi altceva când ajung în capitalele naţionale“. „Fără unitate nu poate exista Uniune!“, a transmis şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau