„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii

default

Dimensiune font:

| 11-01-2017 15:50

În Regiunea de Nord-Est, în cei zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, au fost înfiinţate mai multe clustere * structurile asociative din care fac parte reprezentanţi ai mediului de afaceri, cei ai administraţiei publice, dar şi instituţii de învăţământ şi de cercetare s-au impus treptat * astfel de foruri urmăresc să aducă plus valoare în economia regiunii * pentru o absorbţie cât mai bună în noul exerciţiu financiar s-a realizat o Strategie de Specializare Inteligentă a Regiunii de Nord-Est care vizează intervenţii pentru următorii ani

Structurile de tip cluster au luat amploare în ultimii ani, mulându-se pe economiile existente în Regiunea de Nord-Est.Clusterul reprezintă o concentrare geografică de entităţi economice (furnizori specializaţi, prestatori de servicii, firme din industrii înrudite) şi instituţii asociate (universităţi, institute de cercetare, agenţii guvernamentale, centre de pregătire profesională etc.), din anumite ramuri industriale. Conceptul de cluster a fost introdus în politica economică de către Michael Porter şi se regăseşte şi în legislaţia din România (HG 918/2006), care defineşte clusterul ca o «grupare de producători, utilizatori şi/sau beneficiari, în scopul punerii în aplicare a bunelor practici din Uniunea Europeana, în vederea creşterii competitivităţii operatorilor economici”, detaliază reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Potrivit acestora, la nivelul regiunii există 7 structuri de tip cluster. Astfel, în zonă funcţionează un cluster de medicină imagistică Imago-Mal Iaşi, unul de confecţii-tricotaje-textile ASTRICO Nord-Est, unul de turism APT Bucovina, de IT New Media – Iconic Iaşi. Un alt cluster dedicat IT&C este Euronest IT&C Hub la Iaşi, Ind-Agro-Pol vizează tehnologiile agroalimentare, iar bioROne se ocupă de interacţiunea din domeniul biotehnologiei. Un alt cluster este Breasla Constructorilor Ieşeni, înfiinţat la Iaşi. Totodată, a mai fost înfiinţat şi Clusterul Asociaţia pentru Industrii Creative. „Majoritatea dintre acestea sunt afiliate la Asociaţia Naţionala a Clusterelor din România (CLUSTERO), unele aflându-se printre membrii fondatori ai acestei asociaţii (ASTRICO Nord-Est)“, au transmis oficialii ADR Nord-Est.

164 de milioane de euro, cifră de afaceri

Unul dintre cele mai longevive şi active clustere, cel care vizează industria textilă, este Astrico Nord-Est. Forul a fost înfiinţat în 2010 şi are 30 de membri dintre care două întreprinderi mari şi două mijlocii. În total, în cele 30 de firme lucrează peste 1.800 de salariaţi. Totodată, din cluster mai fac parte o Facultatea de Textile şi Pielărie a Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie. Cifra de afaceri a companiilor din ASTRICO Nord-Est depăşeşte 85 de milioane de euro, 90% din producţie fiind valorificată peste hotare.

Printre cele mai noi clustere sunt cele dedicate industriei de tehnologia informaţiei. Astfel, în Euronest IT&C Hub, înfiinţat în 2013, activează 21 de membri, iar cifra de afaceri înregistrată de aceştia depăşeşte 21 de milioane de euro. Totodată, rata medie a exporturilor companiilor membre în cluster este de 50%. Clusterul destinat industriei alimentare şi agricole care acoperă toate cele 8 regiuni de dezvoltare ale României, IND-AGRO-POL, a luat fiinţă în 2011, iar din el fac parte 55 de membri, printre care şi o mare întreprindere. Peste 700 de salariaţi activează în companiile membre ale acestui cluster, iar cifra de afaceri depăşeşte 164 de milioane de euro.

Un alt cluster care a luat fiinţă în 2011, bioROne, se ocupă de sectoare de activitate precum biotehnologii, sănătate şi ştiinţe medicale, dar şi microtehnologii şi nanotehnologii. Din el fac parte 13 membri printre care şi o mare întreprindere, dar şi două mari institute de cercetare-dezvoltare. În unităţile care fac parte din acest cluster muncesc peste 1.600 de oameni, iar cifra de afaceri este de aproape 72 de milioane de euro. Peste 1.800 de salariaţi fac parte şi din clusterul dedicat firmelor din construcţii- Breasla Constructorilor Ieşeni. În acest for sunt incluşi 23 de membri, iar cifra de afaceri a acestora era undeva la peste 80 de milioane de euro.

Pregătiţi proiectele de reabilitare termică!

Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii de Nord-Est

În ultimele luni, reprezentanţii ADR Nord-Est au organizat mai multe întâlniri dedicate industriilor care pot să se dezvolte inteligent şi care au capacitatea de a aduce plus valoare în regiune. Una dintre discuţiile privind Strategia de Specializare Inteligentă a Regiunii de Nord-Est, care se va suprapune şi pe noul exerciţiu de finanţare 2014-2020, a vizat domeniul industriei textile. „Una dintre provocările în industria textilă de astăzi este realizarea de materiale textile multifuncţionale. Într-o economie circulară, valoarea produselor şi a materialelor este menţinută cât mai mult posibil. Deşeurile şi utilizarea resurselor sunt reduse la minimum, iar resursele nu părăsesc fluxul economic odată ajunse la sfârşitul duratei lor de viaţă, ci sunt reutilizate şi creează valoare în continuare“, au punctat oficialii ADR Nord-Est.

Potrivit acestora, dezvoltarea inteligentă a sectorului confecţii - textile din regiune va trebui să aibă în vedere un proces de reconfigurare strategică spre o producţie bazată pe inovare. „Astăzi, firmele trebuie să îi urmărească, atât pe consumatori, cât şi pe concurenţi, într-un echilibru care înseamnă o adevărată orientare spre piaţă. Principalii parteneri din cercetare şi inovare pentru trecerea de la producţia de masă la cea personalizată sunt producătorii de echipamente pentru produse personalizate şi ofertanţii de soluţii IT şi software pentru dezvoltarea de produse, organizarea producţiei şi managementul lanţului de furnizare. Implicarea lor în grupurile relevante de experţi, cum ar fi confecţii este esenţială“, sunt de părere experţii din cadrul ADR Nord-Est.

Avantajele de a fi într-un cluster

Un membru al unei structuri de tip cluster are mai multe avantaje printre care putere de negociere cu potenţialii clienţi, dar şi accesul la informare şi formare. Practic, „aglomerarea industrială de companii similare atrage, dezvoltă şi beneficiază de un capital de forţă de muncă cu un set comun de calificări“. Totodată, membrii unui cluster au acces la surse de finanţare, dar şi la sprijin în elaborarea unor proiecte e investiţii. „Clusterul, văzut ca asociere de companii pe tot lanţul valoric, facilitează creşterea competitivităţii pe pieţele actuale, specializarea şi deschiderea de noi pieţe“. Poate unul dintre avantajele majore îl reprezintă faptul că prezenţa mediului academic şi de cercetare-dezvoltare facilitează accesul la inovare pentru domeniul de afaceri în care activează clusterul.

 

La 1 ianuarie 2007 România a intrat în Uniunea Europeană şi odată cu ea şi cea mai săracă zonă a spaţiului comunitar: Regiunea de Nord-Est. Zece ani mai târziu, regiunea continuă să fie la coada clasamentului în ceea ce priveşte nivelul de trai. Cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei prezintă o radiografie a evoluţiei comunităţii în ultimul deceniu. Prin campania „Moldova de 10“ punem lupa pe modul în care au fost accesate fondurile europene, care sunt cele mai reuşite proiecte derulate în regiune, dar scoatem în prim plan şi punctele în care mai avem de lucrat în următorul deceniu.

 

CAMPANIE EVE 

MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană

„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane

„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei