„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală

default

Dimensiune font:

| 02-01-2017 11:40

Zeci de structuri de tip asociativ au fost înfiinţate la nivelul Regiunii de Nord-Est în ultimii ani * grupurile de acţiune locală au apărut pentru a facilita dezvoltarea rurală * mare parte din comunele şi oraşele mici din regiune sunt incluse în aceste foruri, care au rolul de a sprijini atragerea de fonduri europene mai ales prin Programul de Dezvoltare Rurală * astăzi, în campania „Moldova de 10“ punctăm influenţa acestor grupuri şi prezentă noile strategii de dezvoltare locală aprobate de Ministerul Agriculturii prin programul LEADER

Cooperarea reală între administraţiile publice şi mediul de business este una dintre provocările ultimului deceniu petrecut în spaţiul european. Acest principiu a vizat atât spaţiul urban din Regiunea de Nord-Est, dar mai ales cel rural, deoarece mai bine de jumătate din populaţie trăieşte la ţară. Practic, dezvoltarea spaţiului rural a constituit o necesitate pentru creşterea întregii regiuni de la graniţa de est a Uniunii Europene.

„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană

Deşi înfiinţate mult mai târziu, forurile care au ajutat la atragerea şi implementarea într-un cadru strategic a proiectelor din mediul rural au recuperat masiv decalajul din exerciţiul financiar 2007-2013. Astfel, între 2010 şi 2012 au luat fiinţă grupurile de acţiune locală (GAL). Aceste structuri au coagulat în jurul lor administraţii publice din mediul rural şi din oraşele de mici dimensiuni, dar şi reprezentanţi ai mediului de business din zonă. „Din judeţele regiunii de Nord-Est, Vasluiul a reuşit să adune cele mai multe comune şi asociaţii de tip GAL (77 de comune din 81), la polul opus fiind judeţul Botoşani (45 comune din 71)“, se arată în Planul de Dezvoltare Regională Nord-Est. Multe dintre aceste GAL-uri şi-au extins influenţa şi în localităţi din judeţele vecine, ceea ce a determinat o influenţă mai mare a acestora. „Nu se vor înfiinţa noi GAL-uri, cele existente se pot extinde şi cred că aşa este mult mai bine pentru ele. Structurile acestea trebuie să devină mai puternice pentru a putea derula proiecte de succes“, au explicat oficiali ai Direcţiei Agricole Iaşi. În exerciţiul financiar trecut, fiecare GAL a beneficiat de fonduri europene în valoare de aproape două milioane de euro pe care le-au direcţionat către investiţii ce au determinat creşterea mediului de business din raza de acţiune a grupului de acţiune locală.

Noi strategii de dezvoltare locală

Aceste GAL-uri au lucrat la propriile strategii de dezvoltare, iar în a doua parte a acestui an a fost prezentat Raportul de selecţie a acestora. Prin programul LEADER 2014- 2020 s-au pus la bătaie 536,5 milioane de euro, bani repartizaţi către grupuri în funcţie de punctajul obţinut în baza analizei strategiilor. „Bugetul unei Strategii de Dezvoltare Locală va fi stabilit în funcţie de valoarea aferentă teritoriului şi populaţiei acoperite (componenta A) şi a nivelului de calitate obţinut în urma procesului de evaluare şi selecţie (componenta B)“, se arată în raportul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Cât ar putea atrage fiecare GAL

Astfel, la Bacău cele mai bune punctaje, respectiv câte 92 de puncte, au fost obţinute de GAL Valea Muntelui şi Asociaţia Grupul de Acţiune Locală „Confluenţe Moldave“, valoarea primului fiind de 3,1 milioane de euro, în timp ce al doilea are o valoare 1,7 milioane de euro. Cea mai mare valoare a unui GAL din Bacău este cea a Asociaţiei Valea Trotuşului, din care fac parte şi localităţi din Vrancea, şi care a ajuns la o estimare de 3,6 milioane de euro.

„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane

La Botoşani, cel mai bun punctaj a fost obţinut de Asociaţia Colinele Moldovei, respectiv 97 de puncte, având o valoare de 3,1 milioane de euro. La Iaşi, gradul de fărâmiţare teritorială este foarte mare. Localităţi din Iaşi şi alte judeţe din jur au înfiinţat până acum în 12 GAL-uri. Cele mai mari punctaje sunt pentru două grupuri, care au adunat 86 de puncte. Astfel, Asociaţia GAL Iaşi Sud-Vest a realizat o strategie cu o valoare de 2,3 milioane de euro, iar Asociaţia GAL Ştefan cel Mare are o valoare pe strategie de 2,5 milioane de euro. Totodată, Asociaţia GAL Valea Prutului a adunat 82 de puncte, iar valoarea este de 2,2 milioane de euro. În exerciţiul financiar trecut, „s-au organizat apeluri de selecţie în urma cărora, grupul a selectat proiecte de dezvoltare a teritoriului cu o valoare totală de 3.385.000 de euro din care valoare nerambursabilă, finanţată prin intermediul axei LEADER (FEADR), de 2.284.711 euro“, au transmis reprezentanţii GAL Valea Prutului.

La Neamţ, cel mai bun punctaj a fost obţinut de GAL „Ţinutul Zimbrilor“, cu 87,5 puncte şi o valoare de 2,2 milioane de euro. Cea mai mare valoare a strategiei a fost pentru GAL Ceahlău, cu o estimare de 4,1 milioane de euro pentru care a adunat 82 de puncte.

Şi la Suceava există numeroase grupuri de acţiune locală, respectiv 10. Cele mai multe puncte, 94, au fost obţinute de Asociaţia GAL „Cetatea Bucovinei“, având o valoare finală de 2,1 milioane de euro. Pe de altă parte, Asociaţia GAL Bazinul Dornelor, din care fac parte şi localităţi din Harghita are o valoare pe strategie de 3,5 milioane de euro.

La Vaslui, cel mai bun punctaj a fost obţinut de Asociaţia GAL Movila lui Burcel Vaslui Nord, 97 de puncte, valoarea documentaţiei fiind de 2,1 milioane de euro. La nivel naţional, valoarea tuturor celor 239 strategii de dezvoltare locală este de 563,3 milioane de euro. Banii pot fi accesaţi în exerciţiul financiar 2014-2020.

 

La 1 ianuarie 2007 România a intrat în Uniunea Europeană şi odată cu ea şi cea mai săracă zonă a spaţiului comunitar: Regiunea de Nord-Est. Zece ani mai târziu, regiunea continuă să fie la coada clasamentului în ceea ce priveşte nivelul de trai. Cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei prezintă o radiografie a evoluţiei comunităţii în ultimul deceniu. Prin campania „Moldova de 10“ punem lupa pe modul în care au fost accesate fondurile europene, care sunt cele mai reuşite proiecte derulate în regiune, dar scoatem în prim plan şi punctele în care mai avem de lucrat în următorul deceniu.

 Dacă viaţa dumneavoastră sau a oraşului în care trăiţi s-a schimbat în urma aderării la spaţiul european, vă invităm să ne împărtăşiţi transformările din ultimul deceniu scriindu-ne la astan@ziarulevenimentul.ro

 

CAMPANIE EVE 

MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană

„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane

„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei