Administratorii vor prelungirea agoniei Fortus EXCLUSIV
Dimensiune font:
Pe 30 ianuarie creditorii companiei ieşene vor avea ocazia de a vota prelungirea cu un an a perioadei de implementare a planului de reorganizare. Foştii salariaţi, cu toate că se numără printre creditori, nu vor avea un cuvânt de spus în acest sens.
Un nou an de pierderi şi de acumulare de datorii stă în faţa fostului Combinat de Utilaj Greu din Iaşi. Consorţiul care administrează insolvenţa Fortus SA a propus prelungirea perioadei de implementare a planului de reorganizare a companiei cu încă 12 luni. Deoarece după primul an de implementare a planului de reorganizare, veniturile din exploatare realizate de angajaţii Fortus s-au ridicat la 18,2 milioane de lei faţă de cele stabilite de 40,5 milioane de lei, iar pierderile s-au cifrat la nu mai puţin de 21,8 milioane de lei, faţă de cele 16,9 prevăzute în document, foştii salariaţi ai companiei ieşene se tem că această prelungire nu ar putea însemna altceva decât moartea fostului colos al economiei locale.
Concret, administratorii Fortus au identificat o serie de motive pentru solicitarea prelungirii planului de reorganizare. Primul dintre acestea este cel conform căruia piaţa specifică nu a permis valorificarea activului excedentar în vederea generării resurselor financiare necesare acoperirii creanţelor şi nu au existat nici oportunităţi de valorificare a mijloacelor fixe din cadrul combinatului, pentru acoperirea salariilor restante. Mai mult, în aceeaşi solicitare a consorţiului se arată că o altă problemă a pieţei este „cererea redusă pe piaţa internă pentru produsele specifice industriei cimentului, energetice, navale, miniere şi industriei eoliene”, industrii – de altfel, aflate în creştere în ultimii ani.
Războiul a îngropat Fortus!
De asemenea, o altă problemă cu care reprezentanţii Fortus susţin că -au confruntat este scăderea cererii pe piaţa externă pentru produsele realizate la Iaşi şi diminuarea geografică a pieţei datorită apariţiei unor zone de conflict armat în Egipt, Iran, Irak şi Libia.
Ultimul punct de pe lista explicaţiilor oferite de administratori pentru solicitarea prelungirii planului stipulează că „iniţiativele creditorului şi acţionarului majoritar, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului şi ale creditorului Primăria Iaşi referitoare la stingerea unor creanţe prin darea în plată a unor active necesită o perioadă mai lungă de timp decât cea estimată iniţial.” Astfel, propunerea de prelungire a planului va fi supusă aprobării Adunării Creditorilor ce va avea loc pe data de 30 ianuarie.
Salvarea vine de la DNA
În replică, reprezentanţii foştilor salariaţi ai companiei, actuali creditori, susţin că singura soluţie pentru salvarea Fortus este reprezentată de intervenţia Parchetului. „Administratorii Fortus au făcut fals în înscrisuri în formă continuată! Este actualul consorţiu în situaţia de a aplica legea? Nu, deoarece s-a asigurat ca sindicatul Fortus să producă semnături în fals în documentele creditorilor. Timp de şase luni sindicatul Fortus nu a fost în tabelul de creanţe, dar a votat în locul a şase creditori! Legea nu este aplicată la Fortus! Situaţia este foarte gravă, iar o rezolvare văd doar prin intervenţia Parchetului. DNA Iaşi are un dosar din 2011 privind situaţia de aici, care încă nu a ajuns pe masa procurorilor”, a precizat Florin Rugină, liderul salariaţilor disponibilizaţi de la fostul Combinat de Utilaj Greu.
Dacă legea ar fi respectată, inclusiv foştii salariaţi, reuniţi în tabelul creditorilor ar trebui să fie prezenţi pe 30 ianuarie pentru a vota prelungirea planului. Aceştia sunt în număr de 600 dar nu se regăsesc în scriptele administratorilor.
Prelungirea perioadei de implementare a planului de reorganizare la Fortus ar trebui votată de minimum 2/3 din creditorii aflaţi în sold la data supunerii la vot.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau