Afaceri în creştere pentru două puternice firme din Bacău
Dimensiune font:
Rezultatele financiare preliminare de la Aerostar şi Agricola Internaţional Bacău arată o majorare a cifrei de afaceri pe 2016 * compania care fabrică avioane a încheiat anul trecut cu venituri totale din exploatare de peste 365 milioane de lei şi un profit net ce depăşeşte 56,4 milioane de lei * pe de altă parte, cifra de afaceri pentru producătorul de pui a ajuns la peste 386 milioane de lei
Afaceri cu multe zerouri înregistrează două mari companii din Bacău. Astfel, Aerostar SA Bacău a prezentat ieri rezultatele preliminare pe 2016. Din raportul înaintat Bursei de Valori Bucureşti reiese că atât veniturile din exploatare, cât şi cheltuielile au înregistrat o creştere faţă de anul precedent. Concret, valoarea totală a veniturilor din exploatare a depăşit 365,2 milioane de lei, în creştere de la 340 de milioane de lei.
Tranzacţie de un milion de euro în imperiul lui Vuza
Cea mai mare parte a veniturilor a provenit din vânzarea de produse şi servicii. La capitolul cheltuieli, s-a înregistrat o creştere de la 281,4 milioane de lei, în 2015, la 300,6 milioane de lei, anul trecut. Cea mai mare valoare au avut-o cheltuielile materiale, peste 126 de milioane de lei, în timp ce costurile cu beneficiile angajaţilor au depăşit 99,4 milioane de lei. „Profitul net al exerciţiului financiar 2016 se ridică la 56.471.595 lei“, se arată în raportul BVB. Compania din Bacău este unul din cei mai mari exportatori din judeţ.
Aproape 2.000 de angajaţi
Practic, în jur de 90% din produse şi servicii sunt realizate pentru parteneri externi. Din aceştia, cei mai mulţi sunt din spaţiul comunitar european, dar produsele sunt valorificate şi în Asia, Africa şi Canada. Compania din Bacău este şi unul din cei mai importanţi angajatori. „În trimestrul I din 2016, în Aerostar activau efectiv 1.977 de salariaţi din care 198 de salariaţi au fost atraşi şi puşi la dispoziţie de către Airpro Consult SRL, care acţionează pe piaţă ca agent de muncă temporară. În primele 3 luni ale anului, 863 de salariaţi au participat la diferite programe de formare profesională“, explică oficialii Aerostar, o companie care funcţionează din 1953. Acţionar majoritar la firma din Bacău este SC IAROM SA Bucureşti, care deţine un pachet de 71% din acţiuni, în timp ce SIF Moldova Bacău are aproape 15% dintre acţiuni.
Afaceri profitabile din carne de pui
Pe de altă parte, o companie la fel de importantă din Bacău, Agricola Internaţional, are peste 1.700 de salariaţi. În 2016, cifra de afaceri a companiei a ajuns la 386,7 milioane de lei, în creştere de la 365,9, în 2015. Grupul de firme Agricola Bacău are în componenţă societăţile Agricola Internaţional SA, Salbac, Europrd şi Avicola Lumina Constanţa. Cea mai mare parte a afacerilor sunt derulate prin Agricola Internaţional SA, urmată de Salbac Bacău. În total, grupul a raportat pentru 2016 afaceri de peste 677 milioane de lei, în creştere cu 3% faţă de 2015.
În comparaţie cu fabricantul de „aeronave şi nave spaţiale“, produsele grupului Agricola sunt valorificate peste hotare, dar într-un procent mult mai mic şi în majoritate în ţări din Uniunea Europeană.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei
MOLDOVA de 10- „Aderarea la Uniunea Europeană ne obligă să fim mai buni“
MOLDOVA de 10- „ABC-ul civilizaţiei“ în Suceava din bani europeni
MOLDOVA de 10- „Aderarea la UE ne-a obligat să ne adaptăm la noi realităţi“
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau