Afacerile angajatorilor de top din judeţul Iaşi EXCLUSIV
Dimensiune font:
Ieri au fost publicate de Ministerul de Finanţe datele financiare aferente anului trecut * topul celor mai puternice firme din Iaşi nu se schimbă, însă, în timp ce cifrele de afaceri şi profitul cresc, numărul mediu de salariaţi scade
Odată cu publicarea celor mai recente date financiare ale marilor firme din capitala Moldovei se poate bate în cuie ierarhia celor mai mari firme din judeţ. Astfel, în ceea ce priveşte valoarea cifrei de afaceri, de departe cea mai puternică societate rămâne Delphi Diesel System România SRL, cu afaceri nete de 1,9 milioarde de lei, în creştere de la 1,8 miliarde de lei, cât a raportat în 2015. Şi la nivelul profitului conduce detaşat, raportând un câştig net de 170 de milioane de lei, în scădere de la 178 de milioane de lei. Un indicator la care se observă, de asemenea, o reducere modică este cel al numărului mediu de salariaţi, care anul trecut a fost de 1.719.
O firmă de tip „call-center“, cel mai mare angajator
La acest capitol investitorul american este depăşit, situându-se pe locul secund. Practic, potrivit datelor raportate anul trecut, cel mai mare angajator din judeţ rămâne Xerox Business Services România SRL. Compania a avut în medie 1.876 de salariaţi, în scădere de la 1.945, în 2015, dar această reducere nu face ca firma, care are ca domeniu de activitate „centru de intermediere telefonică de tip call center“, să-şi piardă poziţia de lider la numărul de angajaţi. „Trebuie să facem o distincţie între firmele din industria creativă, ca Xerox, şi cele din industria producătoare, precum Delphi. Investiţia unei firme din Outsourcing este redusă, închirierea de spaţii de birou şi absorbţia de capital uman de pe piaţa din zonă. De cealaltă pare, acolo unde există investiţii mai mari în infrastructura de producţie, bazată pe noile tehnologii, cum este la Delphi, putem vorbi de permanentizarea locurilor de muncă pe un termen mult mai lung“, a punctat conf. dr. Dan Chirleşan din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor. Astfel, cifra de afaceri a celor de la Xerox a ajuns la 137 de milioane de lei, în creştere de la 123 de milioane de lei, cât au raportat în 2015. şi profitul net a crescut de la 6,5 milioane de lei, în urmă cu doi ani, la 8 milioane de lei.
Cum s-a împărţit profitul de la Antibiotice
Pe locul trei în ceea ce priveşte cel mai mare angajator privat din judeţ se află compania ieşeană Antibiotice. Producătorul de medicamente a raportat pe 2016 un număr mediu de salariaţi de 1.449, în uşoară scădere de la 1.458. În acelaşi interval, cifra de afaceri netă ajuns la 334 milioane de lei, în creştere de la 331 milioane de lei, iar profitul net raportat de firmă a fost de 30 milioane de lei, mai mare cu 10% faţă de cel din 2016.
Potrivit unei adrese transmise în martie către Bursa de Valori Bucureşti cu privire la modul de repartizare a câştigului. Astfel, oficialii companiei au repartizat cele 30,3 milioane de lei în surse proprii de finanţare- 14,5 milioane de lei şi dividendele de 15,7 milioane de lei. La capitolul dividende, suma de 15,7 milioane de lei a fost împărţită în două mari categorii. Astfel, 53% din valoarea dividendelor va ajunge la Ministerul Sănătăţii, respectiv 8,3 milioane de lei, iar un procent de 47% va fi direcţionat către „alte persoane juridice şi persoane fizice“.
„Plata dividendelor aferente anului 2016 se va efectua începând cu data de 15.09.2017, conform prevederilor legale în vigoare. Consecvenţi politicilor noastre cu privire cu privire la creşterea cifrei de afaceri, reducerea costurilor şi punerea în piaţă de noi produse la preţuri mai accesibile care să conducă la înregistrarea de economii atât la populaţie, cât şi la bugetul statului, acordăm în continuare o atenţie deosebită Programului investiţional pentru această perioadă şi în mod deosebit celui din anul 2017“, se arată în adresa transmisă Bursei de Valori Bucureşti.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau