Afacerile la care visează moldovenii EXCLUSIV
Dimensiune font:
Mai multe investiţii în mediul rural din judeţele Regiunii de Nord-Est au fost aprobate prin Programul Naţional de Dezvoltare Regională * printre afacerile care au primit undă verde se numără amenajări de pensiuni agroturistice, dar şi înfiinţarea de ateliere auto sau de confecţii * cele mai multe finanţări au fost solicitate de la Vaslui
Mai multe activităţi neagricole din mediul rural al Regiunii de Nord-Est au primit aprobare pentru finanţarea prin Programul Naţional de Dezvoltare Regională 2014- 2020 (PNDR). Astfel, reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au publicat lista cu proiectele avizate pe Măsura 6.2- Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zonele rurale. Fiecare proiect a primit un punctaj, în funcţie de care s-a realizat o ierarhizare.
Practic, 968 de documentaţii au primit undă verde. Cel mai bine poziţionat proiect din regiune este al lui Ilie Dume, din comuna Fundu Moldovei, judeţul Suceava, care a solicitat finanţare pentru „Înfiinţare pensiune agroturistică“. Valoarea este de 1,6 milioane de lei. Între primele 100 de proiecte selectate se află şi două de la Botoşani. O primă documentaţie a fost aprobată pentru societatea Plantonicolas SRL, care vizează „Înfiinţare activitate producţie cozi de unelte lucrate manual“, în Dângeni, iar valoarea 2,3 milioane de lei. Din aceeaşi localitate, SC Crudu Agriplant SRL a cerut finanţare pentru „Înfiinţare atelier cu destinaţie spaţiu de lucru pentru producerea de mături şi perii“, valoarea fiind de 2,4 milioane de lei. De la Vaslui, Elena Giuşcă a obţinut 3,2 milioane de lei pentru un atelier de confecţii. Tot un SRL-D din Poieneşti, Vaslui, a primit finanţare pentru realizarea de lumânări decorative.
Finanţări la polul sărăciei
Pe de altă parte, Sirago Consult SRL, din Pojorâta, Suceava, a obţinut peste 6,7 milioane de lei pentru „Schimbare destinaţie din locuinţă în agropensiune, extindere şi amenajare agropensiune“. Tot din Suceava, de la Poiana Stampei, Gheorghe Irimescu, persoană fizică autorizată, a solicitat bani nerambursabili pentru înfiinţarea unei firme de organizare evenimente. Valoarea eligibilă a proiectului este de 50.000 de lei. La Botoşani, în localitatea Vlăsineşti, SC Alnessi Lex Print SRL, a primit finanţare pentru o unitate cu activităţi de editate. Bani nerambursabili a primit şi Daniela Casian din Rafaila, Vaslui, pentru a înfiinţa un salon de coafură. Finanţare pentru un salon de înfrumuseţare a primit şi Dorina Todaşcă, din Cosna, Suceava. Totodată, Mădălina Spânu, din Hilişeu-Horia, Botoşani, a primit aprobare pentru înfiinţarea unui atelier de activităţi artistice. Pentru servicii foto-video şi activităţi fotografice s-au alocat finanţări unor persoane fizice autorizate din mediul rural al judeţului Vaslui. În acelaşi judeţ s-au aprobat finanţări pentru saloane de înfrumuseţare şi pentru lucrări de finisare, în localităţile Micleşti şi Zorleni, dar şi pentru dotarea unor ateliere de tip service auto, de realizat mături ori fier forjat, sculptură în lemn, confecţionat genţi ori îmbrăcăminte sau reparat şi produs încălţăminte. La Zapodeni, Vaslui, şi Mălini ori Dumbrăveni, Suceava, s-au aprobat finanţări pentru agropensiuni. SC Vulp`s Toys SRL din Podoleni, Neamţ, a primit finanţare pentru un atelier de confecţionat jucării din lemn.
Proiecte depuse la Iaşi
Pentru o întreprindere individuală din comuna Miroslava, Iaşi, s-a aprobat finanţarea unui salon de cosmetică şi coafură. Din aceeaşi localitate, SC Ilike Event SRL a obţinut finanţare pentru realizarea unui portal web. Totodată, societatea Cris Stone SRL a solicitat bani pentru un atelier de croitorie în comuna Valea Lupului. Tot un atelier de confecţii doreşte să înfiinţeze şi SC Adex Design SRL, în comuna Comarna, sat Osoi, Iaşi. Un SRL-D din comuna Popricani a primit finanţare pentru activităţi fotografice, iar un alt studio foto va fi realizat în comuna Bârnova de către Expert Accident Reconstruction SRL. Un alt proiect aprobat a fost cel de construire a unui atelier auto în comuna Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, iar un alt service auto va fi înfiinţat în comuna Ion Neculce. Sim Carpet Clean SRL din Dolheşti va achiziţiona echipamente profesionale de spălare şi curăţare covoare. Totodată, la Ţibăneşti va fi amenajată o pensiune agroturistică. Valorile eligibile pentru aceste proiecte variază de la 30.000 la 70.000 de lei.
Suma totală alocată pe sesiune a fost 73 de milioane de euro, iar fondurile rămase disponibile pentru lunile următoare ajung la peste 13,9 milioane de euro.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau