Ajutorul social, generator de şomeri
Dimensiune font:
Aproape 6.000 de ieşeni nu au avut, oficial, un loc de muncă de mai bine de 12 luni. Aceştia provin în special din mediul rural şi sunt „stimulaţi” să stea acasă de venitul minim garantat de care beneficiază lunar. In pofida eforturilor AJOFM de a-i integra pe piaţa muncii, gradul lor de angajare este foarte redus.
Mediul rural constituie de ani buni o adevărată „gaură neagră” pentru bugetul de stat. Lipsa locurilor de muncă, a infrastructurii şi a dorinţei locuitorilor din acest mediu de reşedinţă de a-şi finaliza studiile sunt premisele perfecte pentru una dintre problemele cu care Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă se confruntă de o bună perioadă – şomajul de lungă durată. Concret, este vorba despre acele persoane care stau de mai bine de un an în evidenţele instituţiei, primesc o perioadă indemnizaţie de şomaj şi apoi reprezintă doar nişte cifre seci într-o serie de statistici extrem de îngrijorătoare.
În judeţul Iaşi, din cei 14.790 de şomeri înregistraţi de instituţie, aproape 6.000 sunt şomeri de lungă durată. „Este vorba despre 5.958 de persoane care nu au avut serviciu de mai mult de un an de zile. Din acestea, 2.133 sunt femei. Persoanele provin în cea mai mare parte din mediul rural şi beneficiază de venitul minim garantat. Nivelul lor de pregătire este până la ciclul inferior al liceului”, a detaliat Adriana Sârghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.
Tot ce pot face consilierii instituţiei pentru aceste persoane este să le prezinte serviciile pe care le poate oferi AJOFM, în speranţa că vor fi motivate să identifice altă sursă de venit decât ajutorul social acordat lunar. „Le oferim acestora servicii de mediere, de consiliere, de formare profesională pentru integrarea cât mai rapidă pe piaţa muncii. Sunt, bineînţeles, şi persoane care s-au încadrat de-a lungul timpului ca urmare a serviciilor oferite de instituţia noastră”, a completat purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.
1.100 de angajări luna trecută
La data de 31 octombrie 2014, conform statisticilor realizate de instituţia ieşeană, rata şomajului înregistrat în judeţ a fost de 4,91% cu 0,02 puncte procentuale în scădere faţă de luna precedentă, şi cu 0,35 puncte procentuale mai mică decât rata şomajului din aceeaşi lună a anului 2013. „La finele lunii octombrie 2014, numărul total de şomeri înregistraţi era de 14.790 de persoane, din care 3.186 de persoane beneficiare de indemnizaţie de şomaj şi 11.604 persoane şomeri neindemnizaţi”, a explicat Gabriela Vasilache, directorul executiv al AJOFM Iaşi.
Din punctul de vedere al pregătirii profesionale, 732 persoane au studii superioare (4,9%), 2.459 persoane au studii medii (16,6%) iar 11.599 sunt persoane care au absolvit ciclul inferior al liceului (78,5%).
Din totalul şomerilor înregistraţi în luna octombrie 2014 în evidenţele AJOFM Iaşi, 17,9% sunt tineri cu vârsta mai mica de 25 de ani şi 28,6% sunt persoane cu vârsta mai mare de 50 de ani.
Numărul şomerilor proveniţi din mediul rural este de trei ori mai mare decât cel al şomerilor proveniţi din mediul urban. De asemenea, în cursul lunii octombrie 2014 au fost încadrate în muncă prin intermediul instituţiei 1.115 persoane.
Conform legii, şomerul de lungă durată este persoana care nu a avut un serviciu pe o perioadă mai mare de 12 luni, în cazul persoanelor cu vârsta de minimum 25 de ani şi pe o perioadă de şase luni, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau