Alternativă pentru încălzirea în sistem centralizat
Dimensiune font:
Până acum, la nivelul Regiunii de Nord-Est nu există niciun mare oraş care să fi renunţat complet la sistemul centralizat de încălzire, potrivit unui studiu al companiei Ariston
Majoritatea românilor sunt permanent în căutarea unei alternative pentru încălzire, iar dintre cele peste 320 de oraşe şi municipii doar 67 beneficiază încă de sistem centralizat de încălzire, se arată într-o analiză realizată pe baza datelor raportate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) şi Institutul Naţional de Statistică.
În plus, din cele 67 de localităţi în care consumatorii casnici beneficiază de sistem centralizat de încălzire, trei reuşesc să însumeze circa jumătate din totalul de abonaţi la nivel naţional, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România.
Astfel, oraşele Bucureşti, Timişoara şi Cluj-Napoca, singurele din categoria celor cu peste 300.000 de locuitori ce mai dispun de sistem termoficat, au un total de 660.000 de abonaţi la CET-uri, cifră ce însumează circa 50% din numărul total de 1,326 milioane de abonaţi la nivel naţional. În plus, din 41 de judeţe, în ultimii cinci ani, opt au renunţat la sistemul centralizat de încălzire - Alba, Bistriţa, Brăila, Dâmboviţa, Ialomiţa, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare.
În ceea ce priveşte oraşele cu peste 200.000 de locuitori ce mai dispun de sistem centralizat de încălzire, Constanţa, Craiova, Ploieşti, Galaţi, Iaşi şi Braşov însumează peste 315.000 de abonaţi la companiile de furnizare a energiei electrice. Potrivit ultimului recensământ din 2011, municipiul Iaşi avea în jur de 290.500 de locuitori.
La nivel naţional, potrivit datelor ANRSC la nivelul lunii iunie 2015, costul mediu al unei Gcal facturat către populaţie este de 226 lei. Însă există oraşe unde preţul este chiar mai mare - Constanţa - 383 lei/Gcal, Arad - 290 lei/Gcal, Sibiu şi Iaşi - 265 lei/Gcal. Potrivit reprezentanţilor Ariston, în cazul alegerii unei centrale termice în condensare, costul de producere a unei Gcal este de aproximativ 175 de lei.
Potrivit autorilor analizei, odată cu luna septembrie a acestui an, când directivele europene vor impune comercializarea doar de produse ce ating un anumit prag de eficienţă energetică, românii aflaţi în căutarea unei alternative la sistemul centralizat de încălzire vor achiziţiona şi instala centrale termice în condensare, care au o eficienţă ridicată comparativ cu cele convenţionale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau