Amenzi usturătoare pentru vânzarea de miere contrafăcută
Dimensiune font:
Apicultorii şi cei care comercializează miere vor fi nevoiţi să respecte noi norme, potrivit unei iniţiative legislative * documentul vizează amenzi de până la 25.000 de lei * ideea este primită cu entuziasm de producători
Un proiect de act normativ înregistrat săptămâna aceasta la Senat urmăreşte să modifice Legea apiculturii 383/2013 şi aduce amendamente prin care producătorii să fie sprijiniţi. Potrivit documentului care a intrat în proces legislativ, cei care produc sau vând pe post de miere produse asemănătoare obţinute din înlocuitori ar urma să fie amendaţi cu până la 25.000 de lei. Practic, apicultorii şi comercianţii vor fi obligaţi să afişeze vizibil ţara de origine sau locul de provenienţă a mierii şi a produselor apicole. Dacă mierea sau un alt produs apicol este obţinut prin amestecarea cu alte produse similare din alte ţări, va trebui menţionat şi acest aspect pe etichetă.
Producătorii de miere sau alte produse apicole vor putea folosi menţiunea „produs natural“ pe etichetă dacă utilizează ca materie primă numai miere sau alte produse apicole. „Proiectul este unul foarte bun pentru că noi, cei care avem şi vindem miere naturală, suntem sprijiniţi în acest fel. Doar dacă există sancţiuni, cei care falsifică produsul s-ar putea învăţa minte“, a spus Constantin Vieru, unul dintre apicultorii din Iaşi.
Ce amenzi vor fi aplicate
Potrivit proiectului de act normativ, menţiunea „Produs românesc“ va putea fi utilizată numai pentru mierea sau produsele apicole rezultate din materii prime naturale, de provenienţă românească. Cei care încalcă aceste prevederi vor putea fi amendaţi cu 5.000 - 10.000 de lei. Amenzi şi mai mari, cuprinse între 20.000 şi 25.000 de lei, vor fi aplicate „în cazul producerii, expunerii spre vânzare sau vânzării de miere şi produse apicole pentru consum cunoscând că sunt obţinute din înlocuitori“.
Afaceri în picaj pentru o firmă care lucrează cu branduri de top
În plus, cei care încalcă aceste prevederi ar urma să se aleagă şi cu retragerea autorizaţiei de funcţionare pe o perioadă de 6 luni. Potrivit iniţiativei legislative, pentru aplicarea amenzilor menţionate, va fi împuternicit personalul din Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor precum şi din Autoritatea Naţionala pentru Protecţia Consumatorilor. Iniţiativa legislativă urmează să fie analizată în comisiile de specialitate din Senat, în plenul Senatului, apoi în Camera Deputaţilor, urmând a fi promulgată de către preşedintele ţării şi apoi publicată în Monitorul Oficial.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau