An de excepţie pentru producătorii de vin
Dimensiune font:
Reprezentanţii Patronatului Naţional al Viei şi Vinului susţin că în acest an producţia de vin va fi cu până la 15% mai mare * în viile din Regiunea de Nord-Est a început deja culesul, iar producătorii se declară mulţumiţi de recoltă
Producţia de vin a României va fi cu 10-15% mai mare în acest an faţă de anul trecut, iar din punct de vedere calitativ vinul românesc din producţia anului 2017 va fi unul de excepţie, susţine directorul Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, Ovidiu Gheorghe. „Vinul românesc din producţia acestui an va fi unul de excepţie din punct de vedere calitativ, ideal pentru învechirea în vinotecile cramelor şi ale iubitorilor de vin. Cu siguranţă, vinurile româneşti vor obţine distincţii numeroase la concursuri internaţionale datorită calităţii, pentru că 2017 este an de vinotecă pentru vinul românesc“, a declarat Ovidiu Gheorghe, citat de Agerpres.
În ceea ce priveşte producţia de vin, reprezentantul patronatului estimează pentru acest an o creştere la nivel naţional cu 10 - 15% faţă de producţia din 2016, până la un total de 3,6 milioane hectolitri de vin. „Spre deosebire de anul precedent, îngheţul de la sfârşitul lunii aprilie şi grindina nu au afectat suprafeţe semnificative cultivate cu viţă de vie la nivel naţional şi nici nu a existat presiune din punct de vedere fitosanitar“, precizează Ovidiu Gheorghe.
Producţii mai mari în Moldova
Potrivit datelor PNVV, cea mai mare creştere a producţiei de struguri pentru vin este estimată în regiunea Munteniei, zona viticolă Dealu Mare, cu circa 20% mai mult în acest an faţă de anul anterior, dar şi în Dobrogea, unde estimările actuale arată un plus de 15 - 20%. La fel, podgoriile din Moldova, zona de nord (Cotnari) şi zonele Iaşi/Vaslui şi Bohotin estimează că vor avea o producţie de struguri mai mare cu 10%, în timp în zona de sud (Vrancea) a Moldovei producţiile pot fi cu 15% mai mari în acest an comparativ cu 2016.
Producătorii de vin estimează pentru regiunea Transilvaniei şi cea a Banatului o creştere a producţiei de struguri cu circa 10% în 2017 faţă de 2016. Pentru regiunea Olteniei, zona Segarcea, creşterea este de 15%, în Sâmbureşti şi Mehedinţi, un plus de 10 - 15%, iar în zona Corcova, estimările actuale arată o producţie de struguri mai mare cu circa 10% în acest an comparativ cu anul trecut.
În aceste an, culesul strugurilor a început mai devreme, în jurul datei de 15 august, în zona viticolă Mehedinţi (Oltenia), iar în 20 august a debutat în regiunea Banatului, dar şi în cea a Olteniei, respectiv în zonele Corcova şi Sâmbureşti. În regiunea Moldovei, zona de nord (Cotnari) culesul a început în jurul datei de 25 august, iar pe zona de sud (Vrancea) în jurul datei de 28 august. De asemenea, în zona Segarcea (Oltenia) şi în regiunea Dobrogei culesul a debutat în prima zi a lunii septembrie, iar pe 4 septembrie în zona Iaşi/Vaslui (Moldova).
„A fost un an bun“
Culesul strugurilor va începe cel mai târziu în regiunea Transilvaniei, respectiv în jurul datei de 15 - 20 septembrie 2017. „Avem 135 de hectare de vie pe rod. A fost un an bun, deja la unele soiuri am început deja culesul“, a spus Vasile Lungu, care deţine Cramele Hermeziu. Omul de afaceri din agribusiness produce cinci game de vin. Astfel, în gama Vladomira sunt soiuri de vin româneşti (Fetească albă, Fetească regală, Fetească neagră şi Busuioacă de Bohotin), iar în gama C'est Soir sunt comercializate patru sortimente. „La gama Hermeziu avem numai soiuri internaţionale, la gama Scrisori avem patru sortimente, iar la a cincea gamă, Păcatele Tinereţii, avem toate sortimentele de vin şi gama este destinată pentru retail“, a afirmat fermierul. Deja această gamă este într-un supermarket, iar Lungu negociază intrarea în alte trei lanţuri de retail.
La finalul acestei luni, la Palatul Culturii va avea loc un important târg al producătorilor de vin, unde Crama Hermeziu va lansa două tipuri de vin spumant, Între 28 septembrie- 1 octombrie, la Iaşi va avea loc un important târg de profil la care sunt aşteptate peste 50 de crame.
Anul trecut, România a obţinut o producţie de vin de 3,267 milioane de hectolitri, cu 10% mai mică decât în 2015 (3,627 milioane de hectolitri) şi faţă de anul 2014, când s-au produs 3,75 milioane de hectolitri, şi faţă de 2013, când s-a înregistrat o producţie record de 5,11 milioane de hectolitri, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau