Antreprenorii ieşeni vorbesc despre învăţământul dual
Dimensiune font:
Operatorii economici care sunt interesaţi de programe de calificare profesională sunt sprijiniţi financiar de stat * din anul şcolar 2017-2018 vor intra în vigoare noi prevederi legate de învăţământul profesional dual * pe fondul diminuării forţei de muncă, organizaţiile de profil trag un semnal de alarmă
Reprezentanţii mediului de business din Regiunea de Nord-Est sunt tot mai atenţi la piaţa forţei de muncă. Într-o recentă întâlnire a antreprenorilor la Camera de Comerţ s-a atras atenţia că un studiu privind deficitul de forţă de muncă se va accentua în următoarele două decenii. Singurele judeţe din ţară în care va fi un surplus fiind Iaşi, Vaslui şi Suceava, dar şi aici vor exista mari carenţe în perfecţionarea capitalului uman. O soluţie întrevăzută de mediul de business ieşean a fost cea a învăţământului profesional dual, clarificat printr-un act normativ emis de Guvern la finalul anului trecut.
„Acest învăţământ dual este o soluţie, pentru că tinerii îşi vor desfăşura activitatea în mare parte în firma care intră în acest parteneriat. Vor avea de câştigat atât tinerii, dar şi antreprenorii“, a transmis Paul Butnariu, şeful Camerei de Comerţ şi Industrie din Iaşi. Reacţia reprezentanţilor firmelor din Iaşi nu au întârziat să apară la întâlnirea de la CCI. Unul dintre antreprenori a menţionat că a trimis un email la mai multe şcoli din Iaşi pentru a solicita ca mai mulţi elevi să participe la o perfecţionare, iar răspunsurile au fost insuficiente.
Ce presupune învăţământul profesional dual
La finalul anului trecut, Guvernul condus de Dacian Cioloş a emis un act normativ care vizează organizarea şi funcţionarea învăţământului profesional dual, modificări care vor fi operaţionale din anul şcolar 2017-2018. Practic, prin acel act normativ se redefineşte statutul învăţământului profesional dual ca formă de organizare a învăţământului profesional şi tehnic, desfăşurat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică, pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică, în contextul asigurării de către operatorii economici a unor burse suplimentare pentru elevi, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS).
RUŞINOS Singura „autostradă“ pentru Moldova din proiectul de buget pe 2017 este cea culturală
Potrivit reprezentanţilor MENCS, noilor modificări vor fi operaţionale din anul şcolar 2017-2018 şi vor avea acces gratuit la programe de pregătire profesională de tip dual şi persoanele în vârstă de maximum 26 de ani, absolvente ale învăţământului obligatoriu, care au întrerupt studiile.
Durata studiilor pentru învăţământul profesional dual va fi de 3 ani, iar această formă de învăţământ va permite accesul la o gamă extinsă de oportunităţi de formare profesională pentru absolvenţii de gimnaziu.
Parteneriat între firme, şcoală şi administraţie
Învăţământul profesional dual va fi organizat în baza unui contract de parteneriat care se încheie între unul sau mai mulţi operatori economici sau asociaţie/consorţiu de operatori economici, unitatea de învăţământ şi unitatea administrativ-teritorială de pe raza căreia se află unitatea şcolară. Acest tip de învăţământ se poate organiza atât în unităţile de stat, cât şi în cele particulare şi confesionale, potrivit ministerului. Pe de altă parte, în baza unei alte decizii a Guvernului, firmele vor fi încurajate prin facilităţi fiscale să se implice în pregătirea profesională a tinerilor. Astfel, prin modificarea Codului fiscal au fost introduse prevederi privind deducerea cheltuielilor efectuate de agenţii economici cu pregătirea elevilor şi studenţilor şi a altor categorii de persoane care urmează orice formă de şcolarizare sau perfecţionare într-un cadru instituţionalizat.
Câţi bani ajung în Moldova PROIECT DE BUGET
În bugetul Ministerul Educaţiei dezbătut în aceste zile în Parlament apar doar referiri la învăţământul profesional, unde bugetul pentru 2017 este de 157,5 milioane de lei, în creştere cu 5% faţă de cel de anul trecut. Totodată, reprezentanţii ministerului fac referire la „Burse pentru învăţământul profesional“, fără a detalia finanţarea din spatele acestei facilităţi.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei
MOLDOVA de 10- „Aderarea la Uniunea Europeană ne obligă să fim mai buni“
MOLDOVA de 10- „ABC-ul civilizaţiei“ în Suceava din bani europeni
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau