Antreprenorii Moldovei şi criza din piaţa muncii
Dimensiune font:
Mai mulţi patroni din estul ţării s-au aflat ieri la o dezbatere cu ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, în cadrul Iaşi Business Days * mediul antreprenorial a ridicat numeroase probleme legate de lipsa de personal, de exodul salariaţilor şi de fiscalitatea excesivă
Tema pieţei muncii a fost cap de afiş pentru cea de-a doua zi a Iaşi Business Days. În timp ce managerii şi consultanţii de top au prezentat soluţii disruptive pentru şomaj, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a ascultat problemele pe care le întâmpină antreprenorii din zona de est a ţării. „Am dat anunţ peste tot. Caut 80 de oameni pentru domeniul construcţiilor şi nu am primit CV-uri. De trei luni am anunţuri de angajare peste tot şi nu vin oameni. Am de construit mai multe hale şi am ajuns să intru cu ei pe şantier şi să muncesc cot la cot cu angajaţii mei din cauza lipsei de personal“, a spus patronul unei firme de construcţii din Galaţi.
Aceleaşi probleme le întâmpină şi un antreprenor de la Paşcani, din industria textilă. „De la 350 de salariaţi am ajuns la o sută şi ceva. Am dat anunţuri, am investit, împreună cu alţi proprietari de fabrici de textile din Paşcani, în liceul din localitate, dar fără niciun rezultat. La două-trei luni ne pleacă un om în străinătate şi un altul iese la pensie. Dacă o mai ţine aşa, în 2-3 ani ieşim de pe piaţă“, a spus Constantin Popa, care a reclamat ministrului decizia de a creşte valoarea salariului minim pe economie. „Salariul ar trebui acordat în funcţie de productivitatea angajatului“, a mai adăugat antreprenorul păşcănean.
Ponturi pentru dezvoltarea economică a Moldovei
În aceeaşi dezbatere, ministrul Muncii a punctat problemele majore ale pieţei. „Este o problemă majoră pe piaţa muncii: cererea nu se întâlneşte cu oferta. Este o problemă de cantitate- dată de natalitatea scăzută şi mortalitatea ridicată, una de calitatea personalului din piaţă, deoarece sistemul de educaţie nu livrează în funcţie de nevoile pieţei, iar volatilitatea este una ridicată, iar o a treia problemă este legată de localizare. Piaţa forţei de muncă nu este una omogenă“, a detaliat Dragoş Pîslaru.
Proiect pentru o primă de mobilitate
Acesta a precizat că se lucrează la un pachet de măsuri printre care şi acordarea unei prime de mobilitate pentru şomerii care se vor angaja la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de casă. Printre facilităţi ar fi o primă de instalare de 3.500 de lei, asigurarea chiriei pentru un an, cursuri sau sprijin financiar pentru soţul sau soţia celui angajat şi burse sociale pentru copii.
Două firme din Moldova sunt interzise la licitaţiile publice EXCLUSIV
Totodată, se vor aborda mai multe direcţii de acţiune precum activarea forţei de muncă din zonele defavorizate, din comunităţile cu grad ridicat de marginalizare, măsuri pentru repatrierea lucrătorilor români din străinătate, atragerea de forţă de muncă din ţările balcanice, iar o măsură extremă ar fi facilitarea relocărilor investitorilor spre zonele defavorizate.
Şomajul a fost adus în discuţie şi la prima conferinţă a zilei de ieri- „Disrupting Unemployment“. Unul dintre speakeri a fost şi Sebastian Văduva, un antreprenor româno-american, întors în ţară de 11 ani.
„Din păcate, de 25 de ani am mizat pe forţă de muncă ieftină. Problema este că nu înţelegem esenţa programului de învăţământ. Mai mulţi bani pentru acest domeniu nu se vor da şi cred că aici societatea civilă poate face ceva. Poate ar trebui gândit un program de sponsorizări pentru profesori, de genul: «Adoptă un profesor!». Poate e nevoie de un program de mentorat. Ca oameni de afaceri avem multe nemulţumiri faţă de ce iese de pe băncile şcolii, dar câţi dintre noi avem un profesor pe care îl mentorăm? O altă soluţie ar fi să mergem noi în comunităţi prin programe ca Teach for Romania. Nu cred că soluţia este să ne tot plângem că nu există bani, că avem corporaţii zgârcite, ci să facem noi ceva, fiecare după puteri“, a spus antreprenorul.
Prodecanul Facultăţii de Informatică, Lenuţa Alboaie: „Trebuie să învăţăm să fim cetăţeni «smart»“
Pe de altă parte, Mihaela Stroe, expert în inteligenţă nonverbală la ActaNonverbal, a atras atenţia supra schimbărilor de paradigmă în ceea ce priveşte abilităţile pe care piaţa muncii le va cere în următorii cinci ani. „Sunt două abilităţi pe care vă rog să vi le dezvoltaţi- creativitatea şi inteligenţa emoţională“, a punctat doctorul în sociologie.
Cine lucrează în Ministerul Viitorului?
La Business Days Iaşi 2016 au luat parte peste 1.000 de antreprenori şi manageri din regiune şi din întreaga ţară, dar şi din Chişinău, Ucraina, Ungaria şi Austria.
LOCURI DE MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau