Antreprenorul de top Marius Ghenea: „Cheia evaziunii este în documente false, nu în conturi bancare“
Dimensiune font:
Business angel-ul Marius Ghenea şi-a prezentat punctul de vedere cu privire la anunţul făcut de Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, privind realizarea unui cont separat pentru TVA * măsura aceasta ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie
Omul de afaceri Marius Ghenea a postat pe ghenea.ro părerea sa detaliată legată de decizia guvernului condus de Mihai Tudose, ca de la 1 septembrie, companiile care activează în România să fie nevoite să facă un cont separat pentru TVA, intitulat „Split VAT“.
Anunţul a fost făcut vineri de Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat: „Pentru cei care sunteţi plătitori de TVA, statul român doreşte să reducă evaziunea pe TVA şi, în acest moment, în ultimii ani de zile, colectarea de TVA este undeva la 73-74%. Asta înseamnă că pierdem anual undeva între 16 şi 20 de miliarde de lei ca şi impact. Dorinţa este ca, de la 1 septembrie acest an, să se creeze un cont separat de TVA care se va numi «Split VAT». Veţi avea un cont de unde veţi lucra cu TVA-ul atunci când achiziţionaţi sau când faceţi plăţi, dar din acel cont nu veţi putea să retrageţi banii. Aceştia vor fi blocaţi pentru transferul de TVA către furnizor sau către stat. Lucrul acesta este un pas foarte important, este aplicat şi în alte ţări, urmând să fie introdus şi în Marea Britanie şi deja aplicat în Polonia de o perioadă scurtă de timp“.
O contra-propunere
În replică, Marius Ghenea, cunoscut pentru afacerile de succes derulate în ultimii ani, a punctat pe ghenea.ro: „Dacă tot a apărut această iniţiativă lansată, mi-e teamă că totuşi fară o analiză prea atentă a implicaţiilor, iată şi o contra-propunere: statul român să blocheze, din bugetul său, într-un cont sau mai multe conturi în banci comerciale din România, sumele pe care le datorează companiilor care au de recuperat TVA. În acest fel, ar fi o minimă egalitate de tratament intre contribuabil şi stat“. Omul de afaceri a menţionat că, în acest fel „statul român ar încasa un minim randament de la bănci, iar băncile ar avea la dispoziţie sume suplimentare de bani, pe care să le folosească pentru creditarea suplimentară a economiei româneşti“.
Omul de afaceri a mai punctat şi faptul că „antreprenorii corecţi, companiile corecte, şi-au plătit şi până acum TVA în timp ce activităţile ilegale vor continua, deoarece se vor găsi noi metode de a eluda plata TVA, iar cheia evaziunii este în documente false, nu în conturi bancare“. Marius Ghenea susţine, de asemenea, că această măsură ce va fi aplicate într-un timp prea scurt contravine nevoii de predictibilitate legislativă şi fiscală.
„Pentru aşa ceva este nevoie de consultare publică pe un proiect deja atent elaborat, este nevoie de o perioadă de minim 6 luni până la aplicare, astfel încât companiile să aibă timpul necesar să se adapteze. Nu înţeleg de ce o astfel de iniţiativă ar veni de la Ministerul care ar trebui să sprijine antreprenorii şi nu să le creeze obstacole administrative suplimentare, când ea este în esenţă o măsură care ţine strict de Ministerul Finanţelor şi ANAF, aceştia ar trebui să o elaboreze şi să vadă dacă este o initiaţivă viabilă“, mai punctează omul de afaceri.
Marius Ghenea a mai subliniat în postarea de pe ghenea.ro că în cele şase luni de guvernare PSD-ALDE că nu vede „nicio măsură luată pentru a sprijini antreprenorii, sau în general pentru a sprijini economia românească, pe care aş putea să o aplaud“.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau