Apeluri pentru finanţări pe competitivitate economică
Dimensiune font:
Zeci de documentaţii au fost lansate deja prin Programul Operaţional Competitivitate * alte părţi din secţiunile dedicate clusterelor sau întreprinderilor de cercetare-dezvoltare vor fi lansate în acest an
Oficialii Ministerului Fondurilor Europene au anunţat calendarul lansărilor de apeluri de proiecte ce au fost depuse în 2015 sau urmează să fie înaintate în acest an pe Programul Operaţional Competitivitate, dar şi cele de infrastructură majoră. Astfel, în al doilea semestru al acestui an vor fi redepuse 37 de proiecte fazate din domenii precum mediu şi transport, dar şi 4 documentaţii de transport şi 2 de transport noi. În trimestrul al treilea vor fi înaintate un proiect nou de transport şi 8 de mediu, iar pentru ultima parte a acestui an vor fi depuse 3 documentaţii de transport şi 6 de mediu.
Între cele patru de infrastructură rutieră se află varianta ocolitoare a Bacăului, autostrada Câmpia Turzii- Târgu Mureş, ocolitoarea Bucureştiului, unul de cale ferată Radna- Simeria. În ceea ce priveşte infrastructura de apă sunt vizate pe listă mai multe judeţe printre care, din Moldova, este menţionat Suceava.
Firme de IT care au pus mâna pe bani europeni
În ceea ce priveşte proiectele pe Programul Operaţional Competitivitate (POC), la secţiunea destinată întreprinderilor de cercetare-dezvoltare, din cele 53,7 milioane de euro alocări financiare, 55,6% din sumă a fost disponibilă în 2015, iar 44,4% urmează a fi lansată în acest an. La această secţiune sunt depuse deja 39 de proiecte. În ceea ce priveşte beneficiarii – clustere, 66,7% din bani au fost disponibili din 2015, iar restul vor putea fi accesaţi în acest an. Există o secţiune destinată şi proiectelor fazate, unde 54% din finanţare a fost disponibilă anul trecut şi sunt în evaluare tehnico- ştiinţifică 110 proiecte.
În ceea ce priveşte secţiunea organizaţii/ întreprinderi de cercetare-dezvoltare, au fost depuse 204 proiecte. În prima parte a acestui an, va mai fi lansată o secţiune destinată organizaţiilor şi întreprinderilor de cercetare-dezvoltare, care va avea o finanţare de 34,6 milioane de euro. Totodată, cei 17,9 milioane de euro pentru start-up şi spin-off au fost accesate în proporţie de 42% prin 44 de proiecte. Pe de altă parte, în 2015, au fost disponibile 23,8 milioane de euro pentru întreprinderi nou-înfiinţate pentru care au fost depuse 65 de proiecte.
Motoarele cercetării-dezvoltării în Iaşi EXCLUSIV
Până pe 29 februarie, antreprenorii moldoveni pot depune proiecte pentru clustere inovative. Alocarea financiară este de 59,7 milioane de euro. Până în prezent, s-au depus 121 de proiecte, care deja reprezintă 120% din alocarea pe apel. În curs de contractare este şi secţiunea dedicată serviciilor de E-guvernare/ Open şi Big Data, valoarea fiind de 216,8 milioane de euro. La finalul acestui an vor fi lansate finanţări pentru securitate cibernetică şi E-educaţie, e-sănătate, e-incluziune.
În ceea ce priveşte Programul Operaţional Capital Uman, în martie ar urma să fie lansate mai multe priorităţi de investiţii. Integrarea pe piaţa forţei de muncă a tinerilor NEETs- cu alocări de peste 530 de milioane de euro, dar şi înregistrarea tinerilor NEETs inactivi, cu o alocare de 41,3 milioane de euro. Vor mai urma linii de finanţare pentru creşterea ocupării şi a nivelului de competenţe pentru şomeri, persoane inactive, sprijinirea activităţilor independente, a antreprenoriatului şi a înfiinţării de întreprinderi, inclusiv a unor microîntreprinderi, dar şi îmbunătăţirea calităţii şi accesului la servicii sociale şi medicale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau