Bani de la stat pentru făbricuţe private
Dimensiune font:
Antreprenorii din Regiunea de Nord-Est care deţin mici fabrici vor avea la dispoziţie o nouă sursă de finanţare guvernamentală * noul Program de Microindustrializare 2017 a fost lansat în dezbatere publică şi vizează ajutoare de până la 100.000 de euro
Mai mulţi bani vor fi alocaţi în acest an pentru antreprenorii care deţin mici fabrici în Regiunea de Nord-Est, dar nu numai. Astfel, prin proiectul lansat în dezbatere publică privind Programul de Microindustrializare 2017 sunt puse la bătaie sume de până la 450.000 de lei pentru investiţii, respectiv 100.000 de euro, aproape dublu decât se oferea până în acest an.
RUŞINOS Singura „autostradă“ pentru Moldova din proiectul de buget pe 2017 este cea culturală
Potrivit proiectului, în ediţia 2017 a programului, reprezentanţii micilor fabrici vor depune planuri de afaceri, în baza cărora se va face o selecţie în funcţie de punctaje. Întreprinderile mici şi mijlocii selectate vor putea primi ajutor financiar nerambursabil de până în 450.000 de lei, de la stat. Sprijinul ar urma să fie de maximum 90%, ceea ce va însemna că antreprenorii vor veni suporta minimum 10% din investiţia finala, dar şi TVA-ul, care este cheltuiala neeligibila. De asemenea, va fi necesar ca antreprenorii să cheltuie de la bun început banii lor, pentru ca apoi statul să le ramburseze cheltuielile eligibile, după cum reiese din proiectul publicat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri - Direcţia Politici Antreprenoriale.
165 de firme ar putea beneficia de sprijin
Bugetul total al schemei de minimis pe anul 2017 va fi de 74.359.000 lei. Statul estimează că minimum 165 de firme vor putea primi bani în acest program. Potrivit proiectului vor putea beneficia de sprijin financiar doar firmele mici şi cele mijlocii.
Beneficiarii sunt obligaţi pentru o perioadă de minimum 3 ani începând cu anul următor acordării de banilor de la stat: să menţină investiţia pentru care primesc ajutorul în cadrul Programului, să nu aplice amortizare accelerată pentru activele achiziţionate în cadrul programului, să păstreze locurile de muncă create prin program conform numărului şi tipului (absolvent/ şomer) de locuri de muncă pentru care a primit punctaj în planul de investiţii şi numărul locurilor de munca pe perioadă nedeterminată existente la data deschiderii aplicaţiei de înscriere.
Din fonduri vor putea fi cumpărate echipamente tehnologice, autoutilitare şi mobilier, investiţii în active necorporale referitoare la brevete de invenţi, mărci de produse şi servicii, echipamente IT tehnică de calcul, spaţii de lucru şi de producţie. Banii pot fi folosiţi şi pentru realizarea de pagini web, dar şi pentru cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale.
Eventualele propuneri şi observaţii se transmit până la 17.02.2017 pe adresa directia.imm@imm.gov.ro
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei
MOLDOVA de 10- „Aderarea la Uniunea Europeană ne obligă să fim mai buni“
MOLDOVA de 10- „ABC-ul civilizaţiei“ în Suceava din bani europeni
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau