Bani europeni pentru comunităţi smart
Dimensiune font:
Orice comunitate locală din Regiunea de Nord-Est are posibilitatea să acceseze fonduri nerambursabile pentru a deveni mai atractivă şi competitivă * 69,5 milioane de euro sunt puse la bătaie de Uniunea Europeană, iar documentaţiile pot fi înregistrate până pe 14 februarie 2017 * inițierea unui Smart City (oraş inteligent) vizează colaborarea în beneficiul cetățenilor a mai multor industrii esențiale precum Utilități, Energie, Transport, Construcții, Ecologie, Educație, Sănătate, Cultură și Sport
Forurile locale din Regiunea de Nord-Est, dar nu numai, au la dispoziţie noi surse de finanţare pentru a deveni mai competitive într-o lume în continuă transformare. Astfel, recent Comisia Europeana a deschis cererea de propuneri de proiecte „Orizont 2020“ – „Proiecte inovative pentru oraşe şi comunităţi inteligente“. Scopul programului este de a „facilita o transformare de succes a comunităţilor locale, către infrastructuri urbane şi servicii orientate în funcţie de cerere şi pentru utilizatori“.
Practic, proiectele ar trebui să propună soluţii integrate la nivel de cartier, din oraşe sau comunităţi „far“, pentru ca reţelele de servicii, precum electricitate, termoficiare sau telecomunicaṭii, şi imobilele să devină structuri inteligente. Totodată, proiectele pot viza infrastructuri de tarifare inteligente şi platforme moderne de generare a TIC. Sunt disponibile în total sume de peste 69 de milioane de euro, iar din fondurile nerambursabile se alocă 70% pentru acţiunile de inovare şi 100% pentru organizaţiile non-profit. Banii sunt repartizaţi direct de la Bruxelles prin Programul „Orizont 2020“, iar aplicaţiile pot fi depuse până pe 14 februarie 2017.
Undă verde pentru ajutoare de stat în Moldova
Criterii de selecţie
Proiectele vor fi evaluate în baza a trei grupe de criterii- excelenţă, impact, dar şi calitate şi eficienţă în implementare. Totodată, printre proiectele ce vor primi finanţare se numără cele care dac referire la „îmbunătăţirea semnificativă a eficienţei energetice prin integrarea inovatoare a clădirilor existente cu cele noi, în special în zonele de utilizare mixtă precum cartierele inovatoare sau campusurile universitare“, „încorporarea surselor regenerabile de energie maximizând utilizarea resurselor locale“, „integrarea structurilor de alimentare cu energie electrică pentru flotele de vehicule electrice“, dar şi „utilizarea soluţiilor TIC pentru îmbunătăţirea gestiunii şi controlului infrastructurii urbane fizice“. Pe de altă parte, mai pot fi depuse proiecte ce vizează „dezvoltarea unor modele de afaceri inovatoare pentru a demonstra că riscurile tehnice sau financiare sunt scăzute pentru investiţii pe scară largă“.
Agenţiile de turism, din Moldova, care au licenţele retrase LISTĂ
Poiectele ar trebui să abordeze provocări urbane concrete, să includă parteneri din industrie, autorităţi publice, comunităţi de cercetare şi IMM-uri. Totodată, fiecare oraş „far“ ar trebui să aibă un plan concret de parteneriat cu oraşele „discipol“, către care comunitatea de referinţă va transfera informaţii utile în procesul de transformare. „Fiecare oraş de referinţă/far trebuie să aibă un Plan de Acţiune privind Energia Durabilă (SEAP) evaluat pozitiv de către Convenţia primarilor“, au transmis oficialii europeni.
Structură care gestionează Smart City
Pe de altă parte, prima platformă colaborativă Smart City din România și din sud-estul Europei, creată de cei mai importanți 100 de decidenți Smart City din țară, a atras, până în prezent, mai mult de 20 de entități interesate să-și aducă aportul, precum instituții publice, companii, ONG-uri și media. Primele astfel de entităţi din România sunt înregistrate la Alba Iulia, Oradea și Timișoara, iar în Regiunea de Nord-Est, Piatra Neamţ a început demersuri în acest sens.
Firmele ieşene care fac performanţă la nivel naţional
„Eforturile pentru constituirea Smart City presupun o abordare holistică a culturilor urbane, o planificare atentă și de durată, culminând cu reglementările locale“, a subliniat Ion Vaciu, președintele Consiliul Consultativ IT&C și inițiatorul Platformei Smart City. Practic, inițierea unui Smart City vizează, în primul rând, colaborarea utilă în beneficiul cetățenilor a mai multor industrii esențiale: Utilități, Energie, Transport, Construcții, Ecologie, Educație, Sănătate, Cultură și Sport.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau