Bani europeni pentru proiecte IT
Dimensiune font:
Prin Programul Operaţional Competitivitate, în şase luni, au fost verificate şi aprobate peste 250 de proiecte * valoarea acestora a depăşit 131,39 de milioane de euro
Oficialii din Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, prin Organismul Intermediar pentru promovarea Societăţii Informaţionale (OIPSI) au prezentat pentru două mari tipuri de programe care vizează creşterea competitivităţii economice. Astfel, pe Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE) 2007-2013 s-a ajuns la un grad de absorbţie de 102,4%. „31% din procentul de absorbţie a fost realizat în perioada noiembrie 2015 – aprilie 2016 când au fost verificate şi aprobate un număr de 258 cereri de rambursare însumând o valoare de aproximativ 131,39 milioane de euro din care FEDR 108,54 milioane euro“, au explicat reprezentanţii ministerului. Aceştia au mai menţionat că accesarea finanţării retroactive din partea UE pentru perioada de programare 2007-2013, mai poate aduce la bugetul de stat alte 50 de milioane de euro din fondurile structurale.
Radiografia industriei de IT&C din Moldova
Pe de altă parte, s-au identificat şi alte proiecte care ar mai putea primi finanţare retroactivă din partea Uniunii Europene. „Ca răspuns al acestei iniţiative, 12 instituţii au depus dosarele de achiziţii însumând valoarea de 228,78 milioane de lei, iar o alta instituţie va solicita finanţare retroactivă prin intermediul Axei prioritare 2 a POS CCE. Asistenţa retroactivă reprezintă acordarea, de către o autoritate de management, de asistenţă UE pentru proiecte ale căror cheltuieli au fost deja acoperite din surse naţionale sau care sunt deja terminate înainte să se solicite în mod oficial sau să se acorde asistenţă UE“, au detaliat reprezentanţii ministerului.
În noul exerciţiu de finanţate, Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, peste 200 de proiecte solicită bani în cadrul acţiunii 2.2.1 „Sprijinirea creşterii valorii adăugate generate de sectorul TIC şi a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere”. Valoarea totala a finanţării nerambursabile solicitate este de 518,88 milioane de lei, din care partea UE este de 438,87 milioane de lei. În cadrul apelului au fost înscrise online 235 de intenţii de proiecte din care s-au materializat 220, restul înregistrărilor fiind dublări ale proiectelor deja înscrise sau teste realizate de solicitanţi.
Acţiunea 2.2.1. are ca scop finanţarea realizării de către IMM-uri de produse şi servicii TIC inovative.
Prodecanul Facultăţii de Informatică, Lenuţa Alboaie: „Trebuie să învăţăm să fim cetăţeni «smart»“
„Proiectele care ar putea fi susţinute financiar aparţin IMM-urilor care sunt înregistrate şi îşi desfăşoară activitatea în România, fie individual sau organizate în cadrul unui parteneriat de tip cluster sau consorţiu şi a căror activitate este centrata pe IT&C. Prin acordarea de aceste finanţări, se urmăreşte dezvoltarea de produse şi servicii bazata pe inovare“, se arată în ghidul de finanţare.
Practic, sunt alocate fonduri pentru produse hardware şi software destinate produselor şi serviciilor inovative, sprijinirea personalului implicat în realizarea de servicii inovative şi a acţiunilor de marketing.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau