Bani europeni pentru sistemele de termoficare
Dimensiune font:
Mâine va fi lansată oficial cursa pentru fondurile nerambursabile destinate „creşterii eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare“ * din Regiunea de Nord-Est au fost selectate trei mari oraşe Iaşi, Bacău şi Botoşani * oficialii ieşeni anunţă că proiectele sunt deja redactate şi vizează investiţii de 28 de milioane de euro
Noi fonduri europene destinate modernizării sistemelor de termoficare sunt disponibile, începând de mâine, prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM). Oficialii Ministerului Fondurilor Europene au anunţat că în perioada 15 iunie 2016- 31 decembrie 2017 vor putea fi folosiţi banii nerambursabili de pe axa prioritară 7 - „Creşterea eficienţei energetice la nivelul sistemului centralizat de termoficare în oraşele selectate, prin prioritatea de investiţii Sprijinirea eficienţei energetice, a gestionării inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor“.
Obiectivele principale ale finanţării sunt reducerea pierderilor de agent termic pe reţea, care numai în Capitală sunt estimate la o treime din energia produsă, dar şi reducerea costului la gigacalorie.
Regiunea de Nord-Est învaţă să devină smart
În total, există o finanţare de 373 de milioane de euro, iar jumătate din sumă este direcţionată din start pentru infrastructura de termoficare din Bucureşti. „Cele 373 de milioane de euro fac parte din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, al doilea program ca mărime din UE. Banii vor fi distribuiţi după cum urmează: 187,7 milioane euro sunt destinaţi Capitalei, cu tot cu rezerva de performanţă, care se ridică la 6% din valoare şi pe care Primăria Generală a Capitalei o va primi dacă va atinge indicatorii de performanţă solicitaţi de UE, 105,7 milioane de euro vor merge la Botoşani, Oradea, Iaşi, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Timişoara, Focşani. 80 milioane euro sunt destinaţi Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A. şi Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz S.A“, au detaliat reprezentanţii Ministerului Fondurilor Europene.
Fermierii ieşeni, faţă în faţă cu marii retaileri
Oficialii operatorului de termoficare din Iaşi, Veolia, au salutat lansarea acestei linii de finanţare. „La Iaşi, documentaţia este finalizată încă de anul trecut, iar în prezent sunt în derulare licitaţiile pentru lucrări în aşa fel încât execuţia în teren să înceapă încă din 2016. Vorbim despre o finanţare de 28 milioane euro pentru înlocuirea a 25 de kilometri de reţele primare din Zona Industrială, Podu Roş, Cantemir, Bularga, Păcurari, Zona Pasaj «Octav Băncilă», Tudor Vladimirescu, Dacia, Alexandru cel Bun, şi a 50 de kilometri de reţele secundare - Nicolina, Tătăraşi“, a declarat Ana-Maria Icătoiu, director comercial şi de comunicare la Veolia Energie Iaşi.
Cele mai puternice firme din judeţ
Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 este al doilea program ca mărime din UE, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde de euro pentru sectoarele de transport, mediu şi energie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau