Beneficiile reformei de pe piaţa muncii
Dimensiune font:
Angajatorii şi cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă sunt sprijiniţi prin noile măsuri adoptate de guvernanţi * astfel, potrivit actelor normative, sunt acordate trei tipuri de prime de mobilitate pentru cei care acceptă relocarea, dar şi pentru angajatori * reprezentanţii Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă susţin că măsurile de stimulare a relocării produc deja efecte pozitive
Măsurile de stimulare a pieţei muncii adoptate de Guvernul condus de Dacian Cioloş, în septembrie 2016, încep să dea roade. La finalul anului trecut, guvernanţii au decis modificarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. Potrivit actului normativ, „persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţia de şomaj se încadrează într-o altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul, primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu nivelul a şapte salarii de bază minime brute pe ţară garantate în plată în vigoare la data instalării“.
Ce beneficii sunt stabilite prin lege
Concret, în urma modificărilor legislative, statul acordă diverse prime- de activare, de încadrare sau de instalare, dar şi decontarea navetei. Prima de activare este de 500 de lei, neimpozabilă şi se acordă şomerilor înregistraţi care nu beneficiază de indemnizaţia de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puţin 3 luni. Prima de activare nu se cumulează cu prima de încadrare şi prima de instalare. Totodată, prima de încadrare se calculează în funcţie de distanţa faţă de domiciliu, fiind 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei pe zi, proporţional cu numărul de zile în care persoana desfăşoară efectiv activitatea la angajatorul la care se face încadrarea în muncă. Prima de încadrare se acordă pentru o perioadă de 12 luni şomerilor înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, care se angajează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 kilometri de cea în care îşi au domiciliul stabil.
Condiţii de acordare
Cel de-al treilea ajutor de stimulare a mobilităţii forţei de muncă, prima de instalare, este cel mai consistent şi se acordă celor care îşi găsesc de muncă într-o localitate aflată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri. Concret, o primă de instalare de 12.500 de lei se acordă pentru „persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile de ocupare a forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul“. O primă de instalare de 15.500 de lei se acordă celor care se mută într-o altă localitate împreună cu familia. „În cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei“, se arată în actul normativ aprobat de Guvernul Cioloş. Prima de instalare se acordă în două tranşe, jumătate în momentul instalării, iar cealaltă parte, după primele 12 luni de la angajare. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi au anunţat că deja se observă un interes pentru cele trei tipuri de prime de mobilitate. Astfel, oficialii AJOFM au menţionat că se remarcă o tendinţă de creştere a numărului de cereri de luare în evidenţă din partea persoanelor neocupate, provenite în special din mediul rural, ca urmare a noilor modificări legislative, începând cu luna ianuarie 2017. „Aceste noi măsuri de stimulare a ocupării încurajează mobilitatea lucrătorilor prin acordarea unor prime, condiţionate însă de înregistrarea la AJOFM“, a spus Gabriela Vasilache, directorul AJOFM Iaşi.
Reforma din piaţa muncii vizează, de asemenea, sprijin pentru angajatori. Astfel, firmele care încadrează în muncă, pe durată nedeterminata, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat o suma în cuantum de 900 lei. Cei care angajează absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap vor primi lunar un sprijin de 900 de lei pentru o perioadă de 18 luni. Acelaşi sprijin va fi acordat şi pentru încadrarea şomerilor în vârstă de peste 45 de ani, celor de lungă durată sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale.
Situaţia la nivelul judeţului Iaşi
În jur de 13.500 de persoane erau înregistrate în evidenţele AJOFM, la finalul lunii ianuarie. Practic, rata şomajului a ajuns la 4,64%, în creştere faţă de decembrie 2016.
„În ceea ce priveşte categoria de vârstă, cel mai mare număr de şomeri a continuat să fie înregistrat de grupa 40- 49 ani, respectiv 4.110 persoane, urmată de grupa 30-39 de ani (2.578 persoane), cei mai puţini şomeri regăsindu-se în grupa de vârstă 25 - 29 de ani (524 de persoane)“, a punctat directorul AJOFM, Gabriela Vasilache.
Cei fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional au ponderea cea mai mare, respectiv 88%. Doar 8,91% reprezintă şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal, iar cei cu studii universitare- 3,05%. Pe de altă parte, la finalul anului trecut, în judeţul Iaşi figurau peste 156.600 de salariaţi. Totodată, în luna decembrie 2016, câştigul salarial mediu nominal brut în judeţul Iaşi a fost de 3.024 lei, iar cel mediu net de 2.183 lei. Faţă de media pe ţară, câştigul salarial mediu net din judeţul Iaşi, realizat în luna decembrie 2016, a fost mai mic cu 7,3%.
CAMPANIE EVE
„MOLDOVA de 10“ - Un deceniu în jungla europeană
„MOLDOVA de 10“ Eşecul zonelor metropolitane
„MOLDOVA de 10“- Performanţa grupurilor de acţiune locală
„MOLDOVA de 10“ - Apariţia structurilor-pilon din economia regiunii
„MOLDOVA de 10“- Lecţiile Iaşului în 10 ani ca punct pe harta UE FOTO
„MOLDOVA de 10“- Realizările pe bani UE de la polul sărăciei
MOLDOVA de 10- „Aderarea la Uniunea Europeană ne obligă să fim mai buni“
MOLDOVA de 10- „ABC-ul civilizaţiei“ în Suceava din bani europeni
MOLDOVA de 10- „Aderarea la UE ne-a obligat să ne adaptăm la noi realităţi“
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau