Blocaj în sectorul forestier
Dimensiune font:
Reprezentanţii Federaţiei Proprietarilor de Păduri din România trag un semnal de alarmă cu privire la problemele din acest domeniu de activitate * aceştia reclamă preţurile impuse de Romsilva
Sectorul forestier din România este blocat la ora actuală a declarat vicepreşedintele Nostra Silva, Federaţia Proprietarilor de Păduri din România, Cătălin Tobescu. „Codul Silvic a apărut în mai, anul trecut, şi s-a pierdut foarte mult timp în elaborarea Hotărârii de Guvern. Romsilva a înţeles să abuzeze de poziţia dominantă şi a stabilit preţuri de referinţă obligatorii pentru toate subunităţile care pornesc de la preţul de adjudecare de anul anul trecut. Sunt preţuri peste piaţa europeană a lemnului. Federaţia Proprietarilor de Păduri a contestat această Hotărâre de Guvern, Asociaţia Forestierilor a sesizat Consiliul Concurenţei, la fel şi Asociaţia Producătorilor de Mobilă“, a afirmat Tobescu, citat de Agerpres.
Radiografia industriei de IT&C din Moldova
Potrivit acestuia, în luna decembrie 2015, au avut loc licitaţii de masă lemnoasă, însă din cantitatea disponibilă s-a adjudecat doar 5%. „Absurditatea este că, în decembrie, s-au desfăşurat licitaţii de masă lemnoasă. Din 4,4 milioane de metri cubi scoşi la licitaţie, s-au adjudecat doar 5%. Cu toate acestea, Romsilva şi ministerul (al Mediului, Apelor şi Pădurilor — n. r.) au refuzat să evalueze situaţia şi am ajuns, la mijlocul lunii ianuarie, când licitaţiile sunt reprogramate. Săptămâna trecută nu s-a adjudecat nimic la Botoşani, iar ieri s-a adjudecat la Alba sub 20% din cantitatea licitată. Sunt 130.000 de oameni care lucrează în această industrie, iar întregul sector este blocat de refuzul Romsilva de a recunoaşte că aceste preţuri sunt foarte mari şi de refuzul ministerului de a lua o decizie în sensul schimbării acestei situaţii“, a explicat reprezentantul Nostra Silva.
În opinia acestuia, starea pădurilor din România este bună, iar tăierile sunt încă puţine faţă de resursa existentă. „În ultimii trei ani, sectorul forestier a fost într-o adevărată criză. Anul trecut, ne-am bucurat de apariţia Radarului Pădurilor, precum şi de publicarea Inventarului Forestier Naţional. Starea pădurilor din România este bună, avem o masă uriaşă de lemn. Încă tăiem puţin faţă de resursele pe care ni le oferă pădurea. Când credeam că este momentul să vorbim despre o strategie în domeniul pădurilor, când avem un nou Cod Silvic, ne-am trezit brusc într-o criză artificială şi absurdă cauzată de modul în care o regie a statului, Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, înţelege să valorifice această resursă foarte importantă, care este masa lemnoasă“, a subliniat vicepreşedintele Nostra Silva.
Potrivit Inventarului Forestier Naţional, publicat în decembrie anul trecut, România deţine circa 6,9 milioane de hectare de păduri, din care 51% în proprietate privată. Pe lângă suprafaţa de pădure, există circa 14 milioane de hectare de teren agricol, raportul dintre categoriile de terenuri fiind de 1:2,1. De asemenea, au fost înregistraţi circa 830.000 de proprietari de pădure şi aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole, raportul fiind 1:5. Valoarea în PIB a sectorului forestier (silvicultură şi prelucrarea lemnului) este de 2%, iar cea a agriculturii şi industriei alimentare de 12%.
Inventarul Forestier Naţional (IFN) a fost realizat în perioada 2008 - 2012, un nou ciclu de analiză fiind demarat în 2013. Informaţiile IFN arată că, în metri cubi, volumul de pădure este de 2,22 milioane, cu o medie de 321,9 metri cubi la hectar. Pe specii de copaci, principalele sunt fagul, care reprezintă 36,8%, molidul - 23,8%, gorunul - 10,1%, carpenul - 8,1%, bradul – 5%. România este un mare importator de materie primă (buştean) pentru industria lemnului, cu importuri de peste două milioane mc lemn rotund şi exporturi de 200.000 mc. Aportul valutar net, prin balanţa import/export, al produselor din lemn este de 3 miliarde euro, anual.
Cea mai importantă ramură economică în România, pornind de la resursa de lemn disponibilă, este industria mobilei, cu o producţie totala de peste 2,2 miliarde euro şi exporturi de 1,88 miliarde euro, în 2014, adică de aproape 2,5 ori mai mare decât în 2004, se notează în raportul IFN.
„În România, preţul la masa lemnoasă depăşeşte cu mult preţul mondial. Dacă nu se modifică Regulamentul de vânzare a masei lemnoase, criza se va adânci. Sunt comenzi la export. Este nevoie de sprijinul autorităţilor şi să respecte chiar legea care s-a votat în Parlament“ - Aurica Sereny, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau