Campionii economiei ieşene
Dimensiune font:
Antibiotice SA, Ceramica SA, Fiterman Pharma SRL, Rompak SRL şi Roton SRL sunt companiile care de zece ani domină Topul Firmelor Ieşene realizat de Camera de Comerţ şi Industrie. Cele cinci firme au avut anul trecut un profit cumulat de peste 55 de milioane de lei şi venituri totale de nu mai puţin de 626 milioane de lei. Sumele care au intrat în evidenţele contabile ale celor cinci companii de top ar fi suficiente, spre exemplu, pentru modernizarea completă a Aeroportului Internaţional Iaşi sau pentru construirea de la zero a 30 de kilometri de autostradă.
De zece ani de zile cinci companii ieşene au ocupat poziţia întâi în clasamentul realizat în fiecare toamnă de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi. Topul Firmelor Ieşene este condus, fără drept de veto de companiile Antibiotice SA, Ceramica SA, Fiterman Pharma SRL, Rompak SRL şi Roton SRL. Acestea sunt cele cinci businessuri care din 2005 şi până acum au predominat clasamentul efectuat de specialiştii CCI.
Antibiotice SA este, fără îndoială, una dintre cele mai cunoscute companii ieşene cu capital 100% românesc. Producătorul ieşean de medicamente şi-a consolidat poziţia de lider pe piaţa de profil, realizând un profit net de 28,8 milioane de lei, în creştere cu aproape două milioane de lei faţă de cel realizat la finalul anului 2012. Veniturile din vânzările efectuate de companie s-au cifrat la 317,4 milioane de lei, în creştere cu mai bine de 13 milioane faţă de 2012, iar profitul concret din exploatare s-a ridicat la finalul anului trecut la nu mai puţin de 51,4 milioane de lei, mai mare cu 10 milioane de lei comparativ cu exerciţiul financiar anterior.
Ceramica SA a fost actorul principal al celei mai interesante tranzacţii de pe piaţa locală din anul în curs, pe lângă faptul că a ocupat prima poziţie în ultimii zece ani la categoria sa de mărime. În luna iulie a acestui an fondul de private equity Advent International, care deţinea compania ieşeană, a vândut ADM Management, un fond de investiţii înregistrat în Hong Kong, pachetul de 84,88% din acţiunile pe care le deţinea la Ceramica Iaşi, producător de blocuri ceramice şi ţigle cumpărat în 2007 pentru peste 35 milioane de euro. Surse de pe piaţă estimau atunci valoarea tranzacţiei la peste 10 milioane de euro. De fapt, Brikston Cooperatief este un vehicul deţinut de compania de administrare a fondurilor de investiţii Asia Dept Management, aflată la prima achiziţie în România. Cu birouri în Hong Kong, Istanbul, Mumbai, Londra, Beijing, Kiev şi Alma-Ata, Asia Dept Management (ADM) are în administrare active în valoare de peste 1,6 miliarde de dolari. Advent se află deja al treilea exit în România în ultimul an, conform money.ro, după vânzările participaţiilor la producătorului de medicamente Labormed, respectiv producător de lacuri şi vopsele Deutek.
Venituri cât modernizarea Aeroportului
Fiterman Pharma, compania deţinută de Dan Fiterman şi familia acestuia este un alt exemplu de business de succes. Anul trecut firma a raportat un profit de 6,2 milioane de lei în condiţiile unor venituri totale de 88,5 milioane de lei.
Rompak SRL şi Roton SRL sunt două prezenţe discrete pe piaţa locală. Cele două companii nu au realizat investiţii cu rezonanţă în ultimul an. Cu toate acestea, au reuşit ca în pofida dificultăţilor economice să obţină profit de 14,1 milioane, respectiv de 3,3 milioane de lei.
Concret, cele cinci firme care ţin de zece ani capul de afiş al economiei ieşene au avut un profit cumulat în 2013 de peste 55 de milioane de lei. Veniturile totale ale acestora s-au cifrat la suma de 626.024.002 lei. Suficient pentru construirea a 30 de kilometri de autostradă sau pentru finanţarea completă a proiectului de modernizare a Aeroportului Internaţional Iaşi!
1,4 miliarde de lei, cea mai mare cifră de afaceri
Clasamentul CCI este realizat după o metodologie complexă, unitară la nivelul Sistemului Camerelor de Comerţ din România, în baza datelor de bilanţ pentru anul 2013. „În clasament au fost admise firmele care au înregistrat profit din exploatare, au înregistrat o cifră de afaceri de peste 100.000 lei pentru microîntreprinderi şi de peste 250.000 lei pentru celelalte firme iar cuantumul format din suma datoriilor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului şi impozitele şi taxele neplătite la termenul stabilit la bugetele locale nu a depăşit cuantumul creanţelor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului”, arată reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. Pentru realizarea clasamentului s-au luat în calcul rezultatele financiare ale firmelor cu sediul în judeţul Iaşi care au depus bilanţul pentru anul 2013. Astfel, au fost procesate datele de bilanţ ale aproximativ 18.000 agenţi economici.
Pe lângă clasamentele pe domenii de activitate, specialiştii din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie au punctat şi alte criterii de performanţă. Astfel, topul firmelor în funcţie de cifra de afaceri realizată este condus de Delphi Diesel Systems Romania, cu 1,49 miliarde de lei. Pe locul secund se află E.On Moldova Distribuţie cu 701,9 milioane de lei, urmată de Antibiotice SA cu 318,6 milioane de lei, Media Rom Grup SRL cu 176,2 milioane de lei, Fidelis Energy cu 170,7 de lei, Technosteel LBR cu 145 de milioane de lei, ApaVital SA cu 126,5 milioane de lei, Conex Distibution SA cu 125,2 milioane de lei, IG Watteeuw Romania SRL cu 119,9 milioane de lei şi Iulius Management Center SRL cu 113,1 milioane de lei.
Topul exportatorilor ieşeni în 2013
1. Delphi Diesel Systems Romania SRL
2. IG Watteeuw Romania SRL
3. Te-Rox Prod SRL
4. Antibiotice SA
5. Eurotex Company SRL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau