Cât ne costă masa de Paşte
Dimensiune font:
În acest an, Sărbătorile Pascale coincid cu mini-vacanţa de 1 Mai, iar pentru asta moldovenii vor scoate mai mulţi bani din buzunare * un calcul simplu arată că, pentru bucate, în medie, se vor cheltui 150 – 200 de lei, de persoană * cei care vor să facă şi cadouri celor dragi, vor mai cheltui alte câteva sute de lei
Sărbătorile Pascale sunt pe lângă un moment de bucurie şi o perioadă în care cheltuielile fiecărei familii sunt cu mult mai mari decât cele din alte perioade ale anului. Astfel, la un calcul simplu masa de Paşte pentru două persoane îi va face pe locuitorii din Regiunea de Nord-Est să scoată din buzunare în jur de 300 de lei. Unul dintre cele scumpe ingrediente, dar care nu este folosit în toate gospodăriile este carnea de miel. Carcasa de miel are un preţ între 20 şi 25 de lei pe kilogram. Pentru cei care vor să facă doar o ciorbă de miel, există şi oase cu preţuri mult mai accesibile. „La noi în familie nu se mănâncă miel, aşa că voi înlocui carnea de miel cu cea de iepure sau de curcan, încă nu am făcut cumpărăturile, depinde ce găsesc mai ieftin“, a spus Mariana C., care pentru ea şi soţul ei a repartizat un buget de cumpărături 400 de lei. Practic, la un salariu mediu net de peste 1.800 de lei, cheltuielile cu masa de Paşte vor fi de aproape un sfert din venitul lunar.
Pentru cei care vor să pregătească drob, o caserolă de ficat costă 7-8 lei, iar pentru un cofraj cu 40 de ouă, moldovenii trebuie să scoată din portofele între 16 şi 30 de lei, în funcţie de provenienţa produselor. Un cozonac gata preparat costă între 23- 30 de lei. Kilogramul de caş costă de la 18 la 22 de lei. Cele necesare pentru salată variază de la 2 lei- legătura de ridichi, la 7 lei pentru un kilogram de roşii ori 4 lei unul de castraveţi. Pentru 2 kilograme de fructe – mere sau pere veţi mai cheltui încă 10 lei. O sticlă de vin costă de la 12 la 30 de lei, în funcţie de sortiment. Dacă doriţi şi suc sau apă minerală, trebuie să mai asiguraţi 10-15 lei.
În ciuda creşterilor salariale în ultima perioadă, românii şi-au bugetat cheltuieli similare pentru Paştele din acest an. Românii intenţionează să aloce, în medie, pentru masa de Paşte aproximativ 542 de lei, adică aproximativ 32% din venitul mediu al gospodăriri, bugetul rămânând relativ constant, atât faţă de anul trecut, cât şi la nivel de proporţie din bugetul lunar al familiei, reiese din infograficul Romanian Easter Traditions & Habits 2016, realizat de Starcom MediaVest Group, în colaborare cu TNS România. La nivel naţional, pentru 63% dintre români masa de Paşte va fi exclusiv tradiţională, în timp ce 34% vor adăuga meniuri moderne celui tradiţional. Pe masa de Paşte se vor regăsi ouă roşii, dulciuri, produse de patiserie pregătite în casă, carne de miel, legume şi fructe.
A doua categorie de interes pentru sărbătorile pascale o reprezintă cadourile: 5 din 10 români intenţionează să cheltuie 300 de lei sau mai puţin pe cadouri, în timp ce 2 persoane din 10 nu au încă un buget bine conturat. „De Paşte, românii se aşteaptă la promoţii în special la haine şi încălţăminte - în ton cu respectarea tradiţiei de a purta ceva nou – mai mult decât la electrocasnice, telefoane mobile sau tablete“, se menţionează în studiu.
În schimb, bugetul alocat pentru călătorii de Paşte ocupă un plan secund, în 2016: 68% din populaţie nu vor aloca deloc bani pentru călătoriiDe altfel, faţă de anul trecut bugetul pentru vacanţe a scăzut dramatic. 56% dintre respondenţi au declarat faptul că că vor cheltui sub 50 de lei pentru vacanţă, faţă de 33% cât au oferit acelaşi răspuns anul trecut. La nivel naţional, 68% dintre români vor merge la biserică în noaptea de Înviere pentru a lua Lumina Sfântă, iar 64% dintre ei vor rămâne şi la slujba de Înviere.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau