Cât ne costă pomenile electorale
Dimensiune font:
Efortul bugetar pentru majorarea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială este de 270 milioane lei pe an, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Ioana-Maria Petrescu, la Realitatea TV. Impactul bugetar al majorării pensiilor cu 5% şi al creşterii pensiei minime la 400 de lei va fi de 2,7 miliarde lei, a declarat la acelaşi post de televiziune, ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.
Aproape 3 miliarde de lei! La această sumă se ridică promisiunile electorale de majorare a pensiilor şi a salariilor din sistemul sanitar şi de asistenţă socială. „Toate persoanele care nu vor beneficia de creşterea salariului minim pe economie (din sistemul sanitar şi de asistenţă socială — n.red.) vor avea 100 lei, brut, în plus, în fiecare lună. A trecut ordonanţa de urgenţă prin Guvern. Am avut discuţii îndelungate cu sindicatele din Sănătate şi asistenţă socială, am înţeles problemele pe care ei ni le-au explicat, au existat bani numai pentru această majorare”, a spus Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.
În plus, cei cu salarii de 900 de lei vor beneficia de majorarea salariului minim în 2015, în două etape, de la 900 la 975 lei şi respectiv de la 975 lei la 1.050 lei, efortul bugetar pentru aceste majorări fiind de 655 milioane lei, a precizat Petrescu.
Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă care prevede creşterea cu 100 de lei de la 1 ianuarie 2015 a salariilor personalului din sistemul sanitar aferent reţelelor aflate în subordinea MS, MApN şi MAI, a anunţat săptămâna aceasta şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. Acesta a adăugat că, potrivit unui calcul estimativ, de creşterea salarială anunţată vor beneficia 300.000 de persoane din reţelele aflate în subordinea celor trei ministere. „La propunerea Ministerului Sănătăţii, după negocierile pe care le-am avut cu sindicatele din domeniul Sănătăţii, astăzi Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind salarizarea personalului din sistemul public sanitar şi sistemul public de asistenţă socială. Practic, începând de la 1 ianuarie 2015 tot personalul din sistemul public sanitar şi cel de asistenţă socială va beneficia de majorarea de 100 de lei la cuantumul brut al salariilor de bază. Asta înseamnă, practic, tot personalul din Sănătate, indiferent că vorbim aici de cei din subordinea Ministerului Sănătăţii, reţeaua autorităţilor locale, dar şi reţelele speciale, adică de la MApN şi MAI”, a declarat ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
2,7 miliarde de lei pentru pensionari
Şi majorarea pensiilor va avea un important impact la nivelul bugetului. „Vom mări pensiile de anul viitor cu 5%. Conform prevederii legislative, punctul de pensie ar trebui să crească cu 4,41%. Practic este o creştere de 0,59% tocmai pentru a repara o parte din nedreptăţi. Cu 4,41% ar trebui să crească punctul de pensie. Acesta ar fi calculul normal conform legii. Impactul bugetar al creşterii cu 5% şi dacă mărim şi pensia minimă de la 350 lei la 400 lei, impactul este de 2,7 miliarde lei. Toţi aceşti bani sunt prinşi (în proiecţia bugetară n.red). Pe pe de o parte, bugetul viitor va prevedea o reducere a cheltuielilor de bunuri şi servicii, pe de altă parte vom avea creşteri dintr-o colectare mai bună la TVA. Acum este 57% şi spre 65% vrem să ne îndreptăm la sfârşitul anului viitor, pentru că nu vom reuşi în prima parte a anului, dar suntem în paşi spre a o mări. De asemenea, avem această relaxare fiscală şi anume reducerea CAS cu cinci puncte procentuale”, a explicat ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, citat de Agerpres.
În ceea ce priveşte majorarea pensiei minime la 400 de lei, începând de anul viitor, premierul Victor Ponta afirma, la începutul lunii iulie, că Executivul are resursele financiare necesare în acest sens.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau