Câţi bani primesc cei care angajează şomeri GRAFICE
Dimensiune font:
Măsurile de ocupare promovate de Guvern în această săptămână vizează mai multe categorii vulnerabile de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă * unii dintre beneficiari sunt tinerii NEET, cei care nu au loc de muncă şi nici nu urmează vreo formă de învăţământ sau de formare profesională * totodată, una din ţinte este şi populaţia din comunităţile marginalizate din Moldova
Noi măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă au fost adoptate de Guvern, în această săptămână. Sunt vizaţi atât cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, cât şi angajatorii, dar şi românii din diaspora. „Prevederile adoptate încurajează în mod real atât persoanele neocupate, cât şi angajatorii prin diferite forme de stimulare a creării de noi locuri de muncă. Astfel, prin modificările legislative, este inclusă în rândul beneficiarilor de măsuri active de ocupare categoria tinerilor care nu au loc de muncă şi nici nu urmează vreo formă de învăţământ sau de formare profesională (Not in Employment, Education or Training – NEET). Această categorie, una dintre cele mai vulnerabile de pe piaţa muncii, nu a fost ţintită până acum prin programele naţionale“, a precizat Dragoş Pîslaru, ministrul Muncii. Totodată, o altă categorie nou inclusă în pachet pentru a beneficia de măsuri active de ocupare este cea a şomerilor de lungă durată, de asemenea un grup vulnerabil puţin sprijinit până în prezent. Între măsurile concrete incluse în noul pachet se găsesc măsuri active destinate ocupării ce încurajează mobilitatea lucrătorilor prin acordarea unor prime -de activare, de încadrare sau de instalare- sau decontarea navetei.
Bani pentru comunităţile vulnerabile din regiune
Totodată, Ordonanţa de Urgenţă care completează şi modifică Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă majorează şi cuantumul subvenţiilor acordate angajatorilor. Spre exemplu, şomerii care decid să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajaţi, vor beneficia de o primă de instalare de 12.500 de lei. Finanţarea acestor măsuri active se va face, pentru prima dată, din fonduri externe nerambursabile şi din fondurile publice naţionale aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj. Persoanele care sunt însoţite de membrii familiei care îşi schimbă domiciliul vor primi 15.500 lei. „În situaţia în care persoanelor care îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare li se asigură de către angajator sau autorităţile publice locale sau centrale, locuinţă de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, acestea beneficiază, fiecare, doar de o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei sau 6.500 de lei“, au menţionat reprezentanţii Ministerului Muncii. Banii se acordă în două tranşe, jumătate din sumă la data instalării, iar cealaltă jumătate la 12 luni de la angajare. Practic, pentru a preveni depopularea zonelor cu grad înalt de sărăcie prevăzute în Planul Naţional de Mobilitate, pachetul de mobilitate încurajează investitorii din zonele respective să-şi atragă personal calificat şi din alte zone. Concret, pachetul de mobilitate va include comunităţile marginalizate cu grad 3 şi 4 de sărăcie, dar şi din zonele pilot de intervenţie Valea Jiului, zona Roşia Montană-Munţii Apuseni şi comunităţile marginalizate din Moldova.
Topul oficial al celor mai puternice firme din Iaşi
Pachetul de măsuri active adoptate de Guvern majorează cuantumul subvenţiilor acordate angajatorilor, prin plata unei valori nominale. În plus, aceste subvenţii se vor da şi pentru încadrarea în muncă a unor categorii noi, respectiv şomerii de lungă durată şi tinerii NEET. Astfel, angajatorii primesc câte 900 de lei pentru fiecare persoană încadrată în muncă, dar variază perioada de acordare a sprijinului financiar de la 12 la 18 luni.
Tinerii absolvenţi ieşeni îngroaşă rândul şomerilor
Cele mai recente date ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi (AJOFM) arată că, la sfârşitul lunii august 2016, rata şomajului în judeţ a fost de 4,65%, în creştere faţă de luna precedentă cu 0,15%. Practic, numărul total al şomerilor înregistraţi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi (AJOFM) a ajuns la 13.713 persoane din care doar 1.390 beneficiari de indemnizaţie de şomaj. „În cursul lunilor iulie şi august s-a remarcat o uşoară tendinţă de creştere a numărului de şomeri neindemnizaţi ca urmare a înregistrării în baza de date a proaspeţilor absolvenţi, în special absolvenţi de liceu, care într-o perioadă de 60 de zile de la data absolvirii au obligaţia de a-şi căuta activ un loc de muncă“, a transmis Gabriela Vasilache, şefa AJOFM Iaşi.
Penurie de forţă de muncă sezonieră
„Şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Iaşi (84,31%). Şomerii cu nivel de instruire liceal şi postliceal reprezintă 12,71% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 2,98%“- Gabriela Vasilache, şefa AJOFM Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau