Câţi şomeri are în realitate Iaşul
Dimensiune font:
Datele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că şomajul se află pe un trend descendent în 2015 * cu toate acestea, cifra şomerilor ieşeni este cu mult mai mare * în statistici sunt incluse doar persoanele care fac cerere pentru a-şi găsi un loc de muncă
Conform datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi (AJOFM), rata şomajului la nivelul judeţului Iaşi, în primele nouă luni ale anului 2015, se află pe un trend descendent, respectiv de 4,52% , însă există indicii care ar putea să contrazică cifrele oficiale. Unul dintre motivele care ne-ar putea îndemna să credem că rata şomajului este în realitate mai mare este acela că în calculele care stabilesc rata şomajului nu sunt incluse şi persoanele care îşi desfăşoară activitatea în gospodăriile mici din mediul rural. Aceste persoane realizează de fapt doar venituri de subzistenţă din mica recoltă agricolă şi nu intră în calculul cifrei şomajului întrucât ele sunt considerate persoane ocupate şi sunt excluse astfel din calcului ratei şomajului. „Noi nu monitorizăm decât persoanele care se află în evidenţele noastre ca persoane în căutarea unui loc de muncă, ceea ce înseamnă că în calculul ratei şomajului ţinem cont doar de persoanele care fac cerere la noi pentru a-şi găsi un loc de muncă”, a declarat Adriana Sîrghie, purtătorul de cuvânt al AJOFM Iaşi.
Datele încurajatoare în ceea ce priveşte scăderea ratei şomajului ar putea fi aşadar false, dacă ţinem cont că ele iau în calcul doar anumite categorii de persoane. Dacă alegem să privim doar partea plină a paharului ne putem concentra cu siguranţă pe trendul descendent înregistrat de la începutul anului şi pe încadrările numeroase pe piaţa muncii. „Rata şomajului chiar a avut un trend descendent, în mare parte datorită faptului că sunt mai multe locuri de muncă vacante comparativ cu anii precedenţi. Anul acesta s-au încadrat foarte multe persoane, am reuşit să încadrăm pe piaţa muncii din numărul şomerilor înregistraţi 9.400 de persoane”, a mai declarat reprezentanta AJOFM Iaşi. Există şi numeroase persoane care se încadrează cu greu pe piaţa muncii, deoarece nu au un nivel de calificare sau nivelul lor de calificare este foarte scăzut, de asemenea şi accesul persoanelor la locurile de muncă pot determina un număr mai mare de şomeri. „În prezent persoanele care nu deţin o calificare sau care au domiciliul stabil în mediul rural reprezintă 80% din totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele noastre”, a mai spus Adriana Sîrghie.
Mai bine şomer decât zilier
Există şi situaţii în care firmele caută muncitori pentru o perioadă scurtă de timp sau chiar zilieri, însă cei mai mulţi şomeri aleg să refuze aceste joburi deoarece ele nu prezintă atractivitate şi nu asigură anumite beneficii pe care le prezintă contractele obişnuite de muncă. „Am lucrat în construcţii, însă nu am fost angajat pentru o perioadă lungă în cadrul firmei, ci doar pentru perioada în care patronul avea nevoie de mai mulţi angajaţi pentru a putea duce lucrarea la bun-sfârşit şi să se încadreze în termen. Acum sunt în şomaj, tot ce găsesc seamănă cu ce am avut, sunt un fel de zilier şi nu mai vreau pentru că nu mi se asigură contribuţia la pensie, la sănătate”, ne-a declarat domnul Daniel, în vârstă de 43 de ani, care în această săptămână consulta oferta AJOFM Iaşi. Georgiana BĂNUC
13.637 şomeri erau înregistraţi la sfârşitul lunii septembrie în judeţul Iaşi
Oportunităţi de angajare pentru ieşeni
Persoanele cu domiciliul în judeţul Iaşi, aflate în căutarea unui loc de muncă, au la dispoziţie în această perioadă peste 1.440 de joburi vacante. Cele mai recente date ale AJOFM arată că posturile vacante se adresează în special persoanelor cu studii medii, ajungând la 1.403. Există, bineînţeles, şi locuri de muncă pentru persoanele cu studii superioare chiar dacă nu la fel de numeroase, acestea având la dispoziţie pentru a-şi găsi jobul potrivit un total de 43 de locuri de muncă vacante. Pentru persoanele cu studii medii, cele mai multe şanse de angajare se găsesc în sectorul serviciilor, unde sunt disponibile un număr de 542 locuri de muncă vacante. Acestui sector îi urmează mai apoi în clasament sectorul confecţiilor care dispun de de 375 posturi vacante şi de domeniul construcţiilor, unde este nevoie pe piaţa ieşeană de 259 noi angajaţi. Parte de o ofertă bogată au şi persoanele care se află în căutarea unui loc de muncă în industrie, aici fiind vacante un număr de 248 locuri de muncă. În agricultură sunt vacante 21 de locuri de muncă, iar în ramura sănătăţii şi a asistenţei sociale există doar un singur job vacant.
Lista completă a locurilor de muncă o puteţi găsi pe www.ziarulevenimentul.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau