Cauzele care fac din Regiunea de Nord-Est codaşa ţării
Dimensiune font:
Potrivit unei analiza zf.ro, în 1993, salariul mediu în regiunea Bucureşti- Ilfov era de 82 de dolari net pe lună, cu 12% peste nivelul salarial mediu din cea mai săracă regiune –Nord-Est- unde angajaţii câştigau, în medie, câte 73 de dolari net pe lună. În 2015, un bucureştean a câştigat un salariu mediu de 652 de dolari pe lună, cu 41% peste nivelul celor din nord-estul ţării, care au câştigat, în medie, câte 385 de dolari pe lună.
„Principalele cauze care influenţează creşterea continuă a inegalităţii salariilor şi PIB-urilor regionale sunt reprezentate de marea diferenţă infrastructurală între regiunea Bucureşti-Ilfov şi celelalte 7 regiuni. Inegalitatea a crescut datorită concentrării activităţilor companiilor multinaţionale în funcţie de infrastructură“, a explicat, pentru zf.ro, prof. dr. Cezar Mereuţă, cercetător asociat al Centrului de Modelare Macroeconomică al Academiei Române şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România.
El a mai spus că această creştere a inegalităţii dintre regiuni a fost determinată şi de gradul de urbanizare al regiunilor, de indicatorul densitatea IMM-urilor la 1.000 de locuitori şi de gradul de instruire al populaţiei. La nivelul întregii economii, salariul mediu a crescut, în dolari, de 5,8 ori în intervalul 1993 – 2015. Salariul mediu a continuat să crească şi anul trecut, ajungând la 514 dolari pe lună (2.088 de lei net), în creştere cu 12% faţă de anul 2015.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau