Cifrele viitorului parc industrial al Iaşului!
Dimensiune font:
Pentru parcul industrial pe care Primăria Iaşi îl doreşte construit la Fortus, există disponibile în acest moment, 11 active pe care municipalitatea le va prelua în dare de plată de la compania ieşeană, în contul unei creanţe de peste 11 milioane de euro. Aceste active însumează o suprafaţă afectată de construcţii de 131.040 mp şi 327.162 mp de teren aferent acestora. Creditorii fostului Combinat de Utilaj Greu au aprobat deja, cu ocazia ultimei Adunări, demararea procedurilor de dare în plată a activelor către municipalitate. In plus, aceştia au decis şi reducerea preţului de vânzare a restului de active ce compun patrimoniul fostului CUG în încercarea de a mai stinge din datorii.
Pregătirea terenului pentru una dintre cele mai ambiţioase iniţiative ale municipalităţii pare că a intrat în linie dreaptă. Pe o parte dintre terenurile fostului Combinat de Utilaj Greu, Primăria Iaşi speră să identifice sursele de finanţare pentru a construi noul parc industrial al municipiului. Primii paşi au fost făcuţi deja: instituţia va intra în posesia clădirilor şi terenurilor de la Fortus.
În ultima perioadă au fost organizate o serie de întâlniri între reprezentanţii Primăriei Iaşi, SC Fortus SA, ai Autorităţii de Administrare a Activelor Statului, ai specialiştilor în insolvenţă EuroBusiness LRJ SPRL Iaşi, ISD Insolvency SPRL Bucureşti şi ai Guvernului României.
În urma acestora şi a corespondenţei purtate, bunurile propuse pentru trecerea în proprietatea publică a municipiului Iaşi, prin procedura de dare în plată sunt depozitul central (7.495 mp) şi terenul aferent de 19.393 mp, Sculăria şi acoperiri metalice (7.777 mp) şi teren aferent de 15.168 mp, Depozit de cianuri, vopsele şi chimicale (603 mp) şi terenul aferent de 4.366 mp, UTCU (21.182 mp) şi teren aferent de 43.074 mp, Turnătoria de fontă, punct gospodăresc nisip, baza sarj (33.909 mp) şi teren aferent de 63. 755 mp, Mecanica grea (36.099 mp) şi terenul aferent de 54.67 mp, Fabrica de oxigen OM 2300 (3.776 mp) şi terenul aferent de 18.739 mp, Fabrica de oxigen OM 500 (2.604 mp) şi terenul aferent de 34.334 mp, Modelăria (6.088 mp) şi terenul aferent de 42.784 mp, Forja mijlocie (9.817 mp) şi terenul aferent de 27. 213 mp, Depozit de răşini şi silicat (1.683 mp) şi teren aferent de 3.654 mp. Totalul suprafeţei afectate de construcţii este de 131.040 mp, iar suprafaţa terenului aferent acestora este de 327.162 mp. „Proiectul de hotărâre ce va fi lansat în dezbaterea plenului Consiliului Local vizează ca stingerea creanţelor să se facă prin dare în plată, prin preluarea acelor bunuri, dar şi acceptarea înfiinţării parcului industrial cu bunurile pe care le vom prelua prin dare în plată şi acordarea de facilităţi pentru viitorii beneficiari ai parcului industrial. Urmează reevaluarea tuturor activelor care s-au aprobat la ultima Adunarea Generală a Creditorilor. Noi ne-am arătat opţiunea pentru un număr de 11 active. Darea în plată se va face până la stingerea în totalitate a creanţei. Pe de altă parte, şi AVAS-ul îşi va face aceeaşi procedură, prin hotărâre de Guvern, după care ne vom întâlni, AVAS în activitatea Fortus, Primăria Iaşi în activitatea parcului industrial”, a declarat viceprimarul Mihai Chirica.
Creanţa Fortus către bugetul local – 11,6 milioane euro
Lista acestor bunuri poate fi modificată în funcţie de valoarea acestora la momentul efectuării procedurii de dare în plată până la stingerea creanţei fiscale a municipiului Iaşi de către SC Fortus SA. În vederea reevaluării bunurilor este necesară constituirea unei asocieri între municipiul Iaşi, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului şi S.C. Fortus S.A., în scopul selecţionării unui expert evaluator. Suma cu care Primăria Iaşi s-a înscris în tabelul de creanţe al S.C. Fortus S.A. a fost de 17.459.731 lei, acceptată ca fiind în totalitate garantată şi introdusă în Planul de reorganizare a activităţii debitoarei. La aceasta se va adăuga suma de 34.032.545 lei reprezentând creanţe născute după data deschiderii insolvenţei. Practic, suma totală este de 51.492.277.80 lei (11.669.109 euro), calculată pentru acest an şi majorări de întârziere până în luna octombrie 2014.
Creditorii Fortus au aprobat transferarea proprietăţii clădirilor din patrimoniu companiei către Primăria Municipiului Iaşi. Ultima Adunare a creditorilor societăţii ieşene a avut ca scop aprobarea dării în plată a şase clădiri şi a terenurilor aferente către municipalitate, în contul datoriilor acumulate de fostul Combinat de Utilaj Greu. Astfel, conform unui raport al administratorilor judiciari înaintat Bursei de Valori Bucureşti, „creditorii debitoarei Fortus SA legal convocaţi au adoptat cu un procent de 89,08% din totalul masei credale restrângerea cu un număr de şase active imobile dintr-un număr de 11 active imobile supuse valorificării şi expunerii pe piaţă conform strategiei”. Tot în cadrul aceleiaşi Adunări a creditorilor, aceştia au decis reducerea valorii de vânzare a restului de cinci imobile şi a terenurilor ce mai fac parte din patrimoniul Fortus. Astfel, următoarele licitaţii vor fi efectuate începând cu 80% din preţul la care au fost evaluate iniţial activele.
De ce dare în plată?
În plus, la solicitarea Primăriei, consorţiul care administrează reorganizarea Fortus va contracta serviciile unui alt evaluator care să stabilească preţul imobilelor. „Primăria Iaşi a solicitat convocarea Adunării creditorilor debitoarei Fortus SA pentru a supune aprobării redeschiderea procedurii de reevaluare a bunurilor şi restrângerea licitaţiei de valorificare pentru acele bunuri care fac obiectul procedurii de dare în plată”, se mai arată în raportul companiei remis BVB.
Concret, stingerea datoriilor fiscale printr-o operaţiune de dare în plată are o serie de avantaje. Astfel, prin ieşirea din patrimoniu a clădirilor şi terenurilor aferente activului nefuncţional, pe lângă achitarea obligaţiilor faţă de creditorii înscrişi în tabelul definitiv rectificat al creanţelor, societatea va fi degrevată de cheltuieli anuale în valoare de 5.654.300 de lei, din care 1,59 milioane de lei sunt reprezentaţi de impozitul pe terenuri şi clădiri. „Pe de altă parte, nevalorificarea activelor imobile prin modalitatea descrisă mai sus ar duce la degradarea continuă a activelor imobile şi a instalaţiilor aferente acestora, fapt ce ar duce fără doar şi poate la scăderea preţului de vânzare şi implicit la un grad mai mic de recuperare a creanţelor creditorilor înscrişi la masa credală”, justifică administratorul judiciar decizia de dare în plată a imobilelor.
Dana CHIRU, Nelu PĂUNESCU
Primăria Iaşi şi-a exprimat intenţia de a dezvolta pe amplasamentul Fortus un parc industrial în care să se desfăşoare activităţi preponderent industriale, precum şi de prestări servicii, cercetare ştiinţifică, birouri, antrepozite şi alte activităţi legate de promovarea municipiului Iaşi ca Pol de Creştere pentru Regiunea de Dezvoltare Nord-Est.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau