Cine pierde şi cine câştigă în economia Moldovei
Dimensiune font:
Motoarele economiei locale din majoritatea judeţelor Regiunii de Nord - Est sunt companii care au capital străin * în ultimii ani acestea au câştigat tot mai mult teren în faţa firmelor care au capital autohton * Moldova se poate mândri însă că are una din singurele companii cu capital majoritar privat românesc
Cea mai bună metodă de a analiza în mod limpede evoluţiile importante din economia Moldovei sunt cele care au la bază topul de performanţă al firmelor din judeţele acesteia. Cu ajutorul acestor topuri ne putem răspunde la câteva întrebări esenţiale pentru înţelegerea evoluţiei economiei din zona Regiunii de Nord - Est. Întrebările sunt: care este rolul companiilor mari? Care este rolul capitalului străin în economia din zonă? Care sunt domeniile de activitate performante, în aceşti ani? Şi, nu în ultimul rând, care sunt companiile cele mai performante, din ultimii ani? Prima constatare este legată de schimbarea situaţiei financiare şi de piaţă a marilor companii, iar atunci când vorbim de mari companii, ne referim la firmele care au mai mult de 500 de salariaţi.
La începutul anilor 2000, majoritatea marilor companii fie nu erau prezente în zona Moldovei, fie înregistrau pierderi importante. În ultimii ani însă lucrurile au luat o întorsătură radicală, companiile mari devenind un motor al profitabilităţii, producând mai bine de jumătate din totalul profiturilor companiilor româneşti. Concluzia este, că în ultimii ani, marile companii s-au consolidat în ceea ce priveşte competitivitatea, iar rezultatele financiare nu au întârziat să apară.
Capitalul străin
Un alt aspect la fel de important este cel legat de evoluţia capitalului străin în regiunea Moldovei, care a început să deţină monopolul la nivelul întregii regiuni cu excepţia Bacăului, acolo unde Dedeman este firma care deţine un procentaj de 21% din totalul cifrei de afaceri a judeţului Bacău în anul 2014. Care a fost evoluţia capitalului străin? Dacă ne aplecăm puţin privirea asupra acestui aspect vedem că în ultimii ani, s-a ajuns ca firmele cu capital străin să controleze economia judeţelor Moldovei.
Impactul Legii dării în plată asupra pieţei imobliare ieşene
La nivelul judeţului Iaşi de exemplu, cea mai puternică companie a Iaşului este multinaţionala celor de la Delphi, care deţine un procentaj de 8% din totalul cifrei de afaceri a judeţului. Cu un total de 1.778 angajaţi, Delphi a raportat în anul 2014 încasări nete de 131.205.494 milioane lei. „Industria produce foarte mult la Iaşi, dacă privim proporţional industria are cea mai mare pondere din PIB la nivelul judeţului Iaşi şi aici mă refer în special la valoare producţiei industriei constructoare de maşini, la Delphi care în momentul de faţă produce cât următoarele 10 companii aflate în topul celor mai bune firme”, a menţionat Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ Iaşi. În restul judeţelor regiunii de Nord – Est situaţia este aceeaşi.
La Botoşani cea mai puternică firmă este Rolana Tex, companie specializată pregătirea fibrelor şi filarea fibrelor textile, aceasta deţine o pondere de doar 4% din totalul cifrei de afaceri a judeţului, iar în anul 2014 a avut încasări de 1.928.845 milioane lei. Cea mai mare pondere în cifra de afaceri a judeţului Suceava (10%) este deţinută de multinaţionala Eegger. La Neamţ monopolul este deţinut tot de o companie cu capital privat străin. În cazul judeţului Neamţ, 7% din totalul cifrei de afaceri este deţinută de Arcelor Mitall Roman, companie ce are peste 1.400 de angajaţi. Notă discordantă în regiune face şi judeţul Vaslui unde, cea mai puternică firmă este una cu capital majoritar privat românesc, Plantagro-com. SRL, deţine 5% din totalul cifrei de afaceri al judeţului. Georgiana BĂNUC
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau