Clusterele din Moldova, apreciate la nivel european
Dimensiune font:
Şase astfel de structuri au primit, până acum, calificativul „excelent“ din partea Secretariatului European pentru Analiza Clusterelor (ESCA) * certificările sunt valabile doi ani şi vizează foruri din Suceava, Neamţ şi Iaşi
Structurile de tip asociativ de la nivelul Regiunii de Nord-Est intră în elita clusterelor europene. În urma verificărilor Secretariatului European pentru Analiza Clusterelor din Germania (ESCA) patru astfel de foruri din Moldova au fost certificate cu bronz. „Astfel, în Regiunea de Nord-Est, în acest moment există 6 clustere cu eticheta de bronz valabilă o perioadă de 2 ani“, au transmis oficialii Agenţiei pentru Dezvoltare Nord-Est. Practic, au această distincţie Clusterul Regional Inovativ Euronest IT&C Hub, Clusterul de Biotehnologie Biorone, Clusterul breasla Constructorilor, Clusterul Regional Inovativ de Imagistică Moleculară şi Structurală Nord-Est, toate patru din Iaşi, Clusterul Regional de Turism APT Bucovina, din Suceava, dar şi Clusterul Textil Astrico Nord-Est, din Săvineşti, Neamţ.
Cum funcţionează un cluster
„Clusterul reprezintă o concentrare geografică de entităţi economice (furnizori specializaţi, prestatori de servicii, firme din industrii înrudite) şi instituţii asociate (universităţi, institute de cercetare, agenţii guvernamentale, centre de pregătire profesională etc.), din anumite ramuri industriale. Conceptul de cluster a fost introdus în politica economică de către Michael Porter şi se regăseşte şi în legislaţia din România (HG 918/2006), care defineşte clusterul ca o «grupare de producători, utilizatori şi/sau beneficiari, în scopul punerii în aplicare a bunelor practici din Uniunea Europeana, în vederea creşterii competitivităţii operatorilor economici”, detaliază reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.
Unul dintre cele mai longevive şi active clustere, cel care vizează industria textilă, este Astrico Nord-Est. Forul a fost înfiinţat în 2010 şi are 30 de membri dintre care două întreprinderi mari şi două mijlocii. În total, în cele 30 de firme lucrează peste 1.800 de salariaţi. Totodată, din cluster mai fac parte o Facultatea de Textile şi Pielărie a Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ şi Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie. Cifra de afaceri a companiilor din ASTRICO Nord-Est depăşeşte 85 de milioane de euro, 90% din producţie fiind valorificată peste hotare. Peste 1.800 de salariaţi fac parte şi din clusterul dedicat firmelor din construcţii- Breasla Constructorilor Ieşeni. În acest for sunt incluşi 23 de membri, iar cifra de afaceri a acestora era undeva la peste 80 de milioane de euro.
Avantajele de a fi într-un cluster
Un membru al unei structuri de tip cluster are mai multe avantaje printre care putere de negociere cu potenţialii clienţi, dar şi accesul la informare şi formare. Practic, „aglomerarea industrială de companii similare atrage, dezvoltă şi beneficiază de un capital de forţă de muncă cu un set comun de calificări“. Totodată, membrii unui cluster au acces la surse de finanţare, dar şi la sprijin în elaborarea unor proiecte e investiţii. „Clusterul, văzut ca asociere de companii pe tot lanţul valoric, facilitează creşterea competitivităţii pe pieţele actuale, specializarea şi deschiderea de noi pieţe“. Poate unul dintre avantajele majore îl reprezintă faptul că prezenţa mediului academic şi de cercetare-dezvoltare facilitează accesul la inovare pentru domeniul de afaceri în care activează clusterul.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau