Creditorii au bătut în cuie un nou plan de reorganizare la Fortus
Dimensiune font:
Administratorii judiciari de la fostul Combinat de Utilaj Greu au anunţat că, ieri, Adunarea Creditorilor a votat modificarea planului de reorganizare de la Fortus * printre măsurile ce urmează a fi luate se numără şi reducerea de personal prin disponibilizări parţiale * premisele noului plan vizează ca 90% din totalul creanţelor să fie acoperite prin darea în plată a unor active funcţionale şi nefuncţionale
Procedura de reorganizare a societăţii Fortus se va încheia la mijlocul anului 2017, potrivit deciziei luate ieri de Adunarea Creditorilor. „S-a decis modificarea planului de reorganizare a societăţii şi sperăm astfel să reuşim să rezolvăm situaţia de la Iaşi“, a declarat Todor-Soo Ignaţie, coordonatorul SMDA Mureş Insolvency, una din firmele care fac parte din consorţiul care asigură administrarea judiciară la Fortus.
Practic, modificările la planul de reorganizare judiciară vizează valorificarea unor bunuri de la fostul Combinat de Utilaj Greu „în scopul obţinerii resurselor financiare necesare plăţii salariilor angajaţilor Societăţii Fortus SA şi a unor operaţiuni de mentenanţă a căror necesitate financiară minimă la data reluării activităţii de producţie este de 1.624.165 euro, planul iniţial prevăzând o infuzie de capital de minim 2 milioane de euro“. Totodată, documentul face referire şi la o disponibilizare parţială a efectivului de salariaţi care este, în prezent, de 473 de persoane.
Administratorii judiciari vorbesc şi despre darea în plată a unor părţi din activul funcţional şi cel nefuncţional către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului Bucureşti, Primăria Municipiului Iaşi şi SC ApaVital SA. Prin această procedură se acoperă peste 193,1 milioane de lei din masa credală, ceea ce reprezintă 90% din totalul creanţei. „SC ApaVital SA Iaşi a exprimat intenţia scrisă pentru luarea în plată a activului Fabrica de oxigen OM 2300. Consiliul Local Iaşi a exprimat intenţia scrisă pentru preluarea unei plăţi din activul nefuncţional, active destinate prin hotărârea Consiliului Local Iaşi pentru înfiinţarea Parcului industrial FORTUS. AAAS Bucureşti raportat la valoarea creanţei va putea prelua în plată active din activul funcţional al societăţii Fortus SA Iaşi“, se arată în planul de reorganizare judiciară modificat.
Undă verde pentru proiecte de Infrastructură Mare din Moldova
Acelaşi document arată şi efectele faptului că planul de reorganizare în forma iniţială nu a fost dus la bun-sfârşit din cauza retrimiterii în faliment a societăţii. „Impactul negativ înregistrat de societate odată cu declararea falimentului s-a manifestat prin efecte imediate cum ar fi: sistarea furnizării de energie electrică de către Societatea Neptun SA de pe data de 08.05.2015; nu a mai fost reluat contractul de furnizare a gazelor naturale de către C&Gaz Bucureşti începând cu luna mai 2015; a fost sistată executarea produselor contractate, iar pe parcursul diverselor etape, beneficiarii şi-au retras contractele încheiate cu societatea Fortus SA; pe parcursul procedurii falimentului s-a deteriorat climatul social de muncă”, reiese din planul modificat. Cererea de deschidere a procedurii de faliment a fost respinsă de instanţă, la finalul anului trecut.
Am tras linie în epopeea fondurilor europene
Administratorul judiciar a notat că se impune o nouă reevaluare a bunurilor de la Fortus din cauza uzurii suferite în timp, ultima evaluare datând din 2013.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau