Creditorii Fortus au aprobat un raport controversat EXCLUSIV
Dimensiune font:
În cadrul întâlnirii de ieri a Comitetului Creditorilor de la fostul Combinat de Utilaj Greu a fost aprobat raportul de activitate pentru trimestrul doi al celui de al doilea an de reorganizare * foştii angajaţi susţin că procedura contravine legii, deoarece documentul a fost prezentat în faţa instanţei de la Târgu Mureş pe 18 februarie, fără a avea avizul creditorilor ce a fost dat abia ieri
Cel mai recent raport de activitate prezentat de administratorii judiciari de la Fortus a fost aprobat ieri de Comitetul Creditorilor. Deşi pe ordinea de zi a şedinţei de vineri mai apărea un punct care viza aprobarea caietului de sarcini privind selecţia şi achiziţia de servicii de evaluare a bunurilor mobile şi imobile din patrimoniul societăţii, acesta nu a mai fost supus votului.
EXCLUSIV Situaţie dramatică la Fortus RAPORT
„La şedinţă s-a aprobat raportul de activitate pe ultimul trimestru la Fortus. Cel de-al doilea punct nu a mai fost luat în discuţie pentru că a apărut o problemă“, a declarat Costel Zvâncă, reprezentant al Sindicatului Fortus, for care face parte din Comitetul Creditorilor alături de Primăria Iaşi, ApaVital, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) şi E.ON.
Procedură aflată sub semnul întrebării
Potrivit foştilor salariaţi de la Fortus, faptul că raportul de activitate pentru al doilea trimestru din cel de-al doilea an de reorganizare a primit undă verde de la Comitetul Creditorilor abia ieri, 27 februarie, la 10 zile după ce documentul a fost prezentat în faţa judecătorului sindic, contravine legii. „La fiecare termene pentru continuarea procedurii, administratorii judiciari vor înregistra la grefa instanţei raportul trimestrial asupra situaţiei financiare a averii debitorului, lista încasărilor şi plăţilor şi situaţia cheltuielilor efectuate pentru bunul mers al activităţii debitorului, însoţite de aprobarea/ avizarea comitetului creditorilor, în conformitate cu dispoziţiile art. 106 alin (1) şi (2) din Legea nr 85/2006“, se arată în Sentinţa nr 977 din 12 iulie 2013 a Tribunalului Târgu Mureş. Practic, raportul de activitate trebuia să aibă girul comitetului creditorilor înainte de a fi prezentat instanţei.
Administratorii vor prelungirea agoniei Fortus EXCLUSIV
Cifrele dezastrului de la Fortus
Raportul de activitate prezentat de administratorii judiciari, scoate în evidenţă găurile pe care le generează fostul mare colos industrial. Decizia instanţei de la Târgu Mureş de a declara falimentul societăţii, la mijlocul anului trecut, a determinat reacţii în lanţ: „furnizorii şi beneficiarii au sistat o parte din contractele şi comenzile care erau în derulare, fapt care a condus la diminuarea semnificativă a activităţii de producţie, ceea ce a afectat capacitatea de asigurare a resurselor financiare“.
Totodată, decizia a avut „un impact negativ asupra furnizorilor de utilităţi de bază materială, care au blocat livrările către SC Fortus SA Iaşi, şi a condiţionat plata în avans pentru furnizarea gazelor naturale, a materiilor prime şi materialelor contractate“, se arată în raportul de activitate. Dezastrul de la Fortus se observă cel mai bine în cifrele prezentate. Astfel, veniturile din exploatare au ajuns la 3,9 milioane de lei, în timp ce cheltuielile au fost duble. Practic, cheltuielile din exploatare au depăşit 8,9 milioane de lei, ceea ce determină pierderi de peste 5 milioane de lei. Situaţia este şi mai gravă dacă raportăm la nivelul planificărilor, 1,6 milioane de lei.
Active de la Fortus, de peste 11 milioane de euro, scoase la vânzare
În ceea ce priveşte personalul, în perioada analizată, respectiv al doilea trimestru din el de-al doilea an de reorganizare, nu au fost operate modificări structurale în organigrama societăţii. Astfel, „personalul aflat în evidenţă la data de 31.12.2014 era de 566 persoane, fiind cu 259 persoane mai puţin decât s-a stabilit prin plan, din cauza plecărilor naturale“. Administratorii judiciari au cerut prelungirea cu un an a termenului de executare a Planului de reorganizare, „având în vedere dinamica vieţii economice şi fluctuaţiile pe piaţa de profil“. Iniţial, acest document a fost votat de creditori la mijlocul lui 2013 pe o perioadă de trei ani. Instanţa de la Târgu Mureş se va pronunţat asupra solicitării la începutul lunii aprilie. La aceeaşi dată se va analiza şi o nouă cerere de deschidere a procedurii de faliment pentru Fortus venită din partea creditoarei Security Sorce SRL prin lichidatorul judiciar al acesteia.
Un alt element controversat semnalat de foşti salariaţi vizează faptul că raportul de activitate trebuia să vizeze doar trei luni calendaristice, respectiv până la 11 ianuarie 2015, fără a include şi activităţi înregistrate după această dată. O astfel de „realizare“ este vânzarea celor 5 strunguri, după data de 20 ianuarie. Utilajele au fost cumpărate de de UMC Machines Tooles SRL, la un preţ total de aproape 60.000 de euro, cu TVA.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau