Creditorii pun la zid o firmă deţinută de Porumboiu
Dimensiune font:
Până în prezent, pentru firma Comcereal SA Vaslui, deţinută de omul de afaceri Adrian Porumboiu, au fost făcute zece solicitări de intrare în insolvenţă * judecătorii au amânat în nenumărate rânduri luarea unei decizii finale în acest dosar, iar noul termen anunţat de instanţă vizează luna august
Pe 26 noiembrie 2015 a apărut prima cerere de deschidere a insolvenţei împotriva Comcereal SA Vaslui, constituindu-se astfel Dosarul nr. 2476/89/2015 de la Tribunalul Vaslui. Pentru că, pe parcurs, am mai apărut şi alţi creditori care au solicitat aplicarea Legii 85/2014, la ora actuală în acest dosar sunt 7 creditori şi un intervenient. Alţi creditori figurează în dosare separate.
La primul termen, din 16 decembrie 2015, s-a constatat că trebuie judecat la alt complet, aşa că s-a pronunţat o amânare până pe 2 februarie 2016. Apoi încă una… şi încă una, dar soluţia din 19 aprilie 2016 dădea mari speranţe creditorilor, chiar dacă era o nouă amânare. Conform portalului instanţelor de judecată, soluţia pe scurt a fost următoarea: „acordă un ultim termen tuturor părţilor pentru soluţionarea pe cale amiabilă a litigiilor, depunerea de concluzii scrise, studiu întâmpinare”. Altfel spus, la termenul din 17 mai 2016 urma să se dea sentinţa: “ori laie, ori bălaie”. Să ştie şi creditorii ce au de făcut.
La termenul din 17 mai 2016, judecătorul s-a sucit şi a acordat din nou “un ultim termen”. De data aceasta “numai debitorului”, nu “tuturor părţilor” ca data trecută! „Acordă un ultim termen debitorului contestator în vederea finalizării demersurilor de negociere şi acordului extrajudiciar de achitare creanţe”, spune soluţia pe scurt, precizând ulterior că următorul termen este tocmai pe 8 august! Instanţa a fost aşa de generoasă probabil pentru a da timp debitoarei să recolteze (şi să vândă) rapiţa, orzul sau grâul şi să-şi achite datoriile. A doua zi după pronunţarea sentinţei, pe 18 mai 2016, Comcereal SA „împuşcă” 4 refuzuri la plată, biletele la ordin neonorate fiind în valoare totală de 53,6 milioane lei. Aceste incidente poartă menţiunea “poprire sau alte măsuri de indisponibilizare instituite pe cont de către o autoritate a statului” şi survin după o pauză de aproape 6 luni, anteriorul incident de plată fiind raportat la CIP pe 26 noiembrie 2015. Această situaţie sugerează că poprirea a fost aplicată recent, posibil imediat după pronunţarea amânării din dosarul de insolvenţă.
Trei noi cereri de intrare în insolvenţă
Chiar dacă aceste amânări au scopul de a permite debitoarei să-şi achite restanţele financiare, situaţia pare să se complice şi mai mult, între ultimele două termene din Dosarul nr. 2476/89/2015 înregistrându-se 3 noi cereri de deschidere a insolvenţei împotriva Comcereal SA, depuse de: I.I. STANCU MARCELA-NADIA – Dosar nr.865/89/2016, DEVASCOR SRL – Dosar nr.891/89/2016 OTP BANK ROMÂNIA.SA, TTS (TRANSPORT TRADE SERVICES) SA şi AGRIMOL TRADE SRL – Dosar nr.929/89/2016.
Deşi societatea vasluiană ignoră total această problemă, într-o situaţie disperată se află persoanele care au dat terenurile în arendă. Arendatorii nu şi-au primit banii pentru anul trecut, dar sunt obligaţi să achite impozitul pe teren şi impozitul pe banii neprimiţi de la Comcereal pentru că, în majoritatea cazurilor, nu s-a optat pentru reţinerea acestui impozit la sursă (arendatorii susţin că nu au fost informaţi despre această posibilitate). Şi asta în condiţiile în care foarte probabil firma a încasat subvenţia (europeană) pentru terenurile respective.
Câţi bani vor încasa fermierii Moldovei în această săptămână
Comcereal SA are un capital social de 25.800.000 lei, deţinut de Racova SA – 84,353%, Mopan SA – 5,725%, persoane fizice (tip listă) – 9,667% şi persoane juridice (tip listă) – 0,255%. Din 3 mai 2016, preşedinte al Consiliului de Administraţie este Fănel Coşer (61 de ani), numit pentru un mandat de 4 ani. Funcţia de director general este deţinută de basarabeanul Denis Palii. Interesant este faptul că acesta a fost numit în funcţie pe 8 august 2015, dar mandatele lui sunt foarte scurte, ultimul (din 31 martie 2016) având o valabilitate de numai două luni.
În ceea ce priveşte acţiunile deţinute de Mopan SA, asupra acestora a fost aplicată o poprire în mai 2015. Pe 22 decembrie 2015, poprirea a fost ridicată, dar alta a fost reintrodusă pe 31 decembrie 2015. Cel puţin aşa susţine situaţia furnizată astăzi, 19 mai 2016, de Recom online.
Deşi mai multe publicaţii au susţinut că Adrian Porumboiu (65 de ani) ar fi vândut grupul de firme Racova către „TransOil” (concern deţinut de către americanul de origine georgiană Vaja Jhashi), tranzacţia nu s-a realizat nici până în ziua de azi, fiind necesar acceptul principalilor creditori (bancari, în principal). Cum OTP BANK a depus cerere de insolvenţă – după ce a câştigat definitiv procesele de “investire cu formulă executorie” intentate mai multor firme din grupul Racova, precum şi patronului, se pare că cel puţin acest creditor nu îşi va da acordul prea uşor. Dar, dacă 2016 va fi cel mai bun an agricol din ultimii 10 (după cum se prognozează), salvarea lui Porumboiu ar putea veni… din cer! www.supervizor.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau