Culturi profitabile pe suprafeţe mici
Dimensiune font:
Cei care vor să se orienteze spre agricultură pot ţine cont de sfaturile specialiştilor pentru a valorifica investiţia într-un timp mai scurt * fie că aleg să bage bani în culturi de nişă, fie că merg pe clasicul măr, trebuie avute în vedere zona şi tipul de sol, dar şi perioada în care se demarează lucrările
Potrivit specialiştilor, cele mai rentabile culturi sunt cele de nişă. În funcţie de suprafaţă, de poziţionare şi de tipul de sol, locuitorii din Moldova care vor să demareze o mică afacere în agricultură pot să ia în calcul mai multe tipuri de culturi. Astfel, se poate miza pentru o investiţie de aproximativ 12.000 de euro într-un hectar de căpşun sau într-un hectar de cătină unde costurile pot ajunge la aproximativ 3.500 de euro. În jur de 20.000 de euro ajunge şi o investiţie într-o plantaţie de afine. Dintre speciile de pomi fructiferi, cireşul ar putea aduce profit însă este nevoie de o investiţie iniţială de 20.000 de euro într-un hectar şi trebuie ţinut cont de faptul că o astfel de livadă intră în producţie în al treilea sau al patrulea an.
Livada de lângă casă
Pentru cei care vor să-şi amenajeze o livadă lângă casă, specialiştii recomandă plantarea cât mai multor soiuri. „Pentru o livadă pentru nevoi familiale ar trebui puse din toate soiurile, mai puţin speciile termofile, care iubesc căldura, şi care în zonele de deal şi munte nu merg. Sunt specii precum caisul, migdalul, piersicul. Ele merg, dar puse lângă o construcţie, ca să şi adăpost, dar şi soare, iar iarna să fie ferite de vând. Oricum, depinde de zonă. Cred că cel mai bine poate să meargă mărul, pentru că poate fi uşor valorificat, poate fi plantat prun, dar tot în funcţie de zonă. Mai pretenţioşi sunt părul, cireşul, că au o perioadă scurtă de cules şi trebuie să te mişti repede“, a spus dr. ing. Cezar Tomescu, profesor la Facultatea de Silvicultură din Suceava. Acesta a menţionat că testează şi o cultură de nişă- o plantaţie de alun. „Eu am o plantaţie de alun, pe 18 ari, unde am pus vreo 15 soiuri, pentru că nu am avut garanţia că merg toate. Am pus în toamna lui 2015, dar am prins două toamne secetoase şi nu au pornit cum trebuie. Teoretic, în 3-4 ani sunt pe rod. Nu vreau să mă îmbogăţesc din asta, am pus mai mult pentru mine“, a spus dr. ing. Cezar Tomescu.
Pe de altă parte, specialistul recomandă plantarea pomilor fructiferi toamna.
„Minunat ar fi să fie plantaţi de cu toamnă, pentru că multe specii au o formare a rădăcinilor şi de cu toamnă. Asta înseamnă că ei, chiar dacă stau în repaus, lucrează la nivelul rădăcinilor, ceea ce îi ajută foarte mult. Cei forestieri sau ornamentali, dacă sunt cu rădăcina lungă, ar trebui cât mai repede în primăvară, ca să prindă «mustul zăpezii» sau toamna. Dacă sunt crescuţi în ghivece, teoretic se pot planta oricând“, explică dr. ing. Cezar Tomescu.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau