Cum aflaţi cât valorează acţiunile date la Marea Privatizare
Dimensiune font:
La începutul acestui an, erau înregistraţi în jur de 8,4 milioane de acţionari * printr-o cerere la Depozitarul Central puteţi şti dacă mai aveţi acţiuni şi cât valoarează acestea
Într-o dezbatere privind „Marea Privatizare şi ce a mai rămas din ea“, Lavinia Gheorghe, şef al departamentului de Management al Riscurilor din cadrul Depozitarului Central, a explicat ce se întâmplă cu acţiunile primite în anii `90. Potrivit Capital, în cele două decenii trecute de la Marea Privatizare piaţa de capital din România a înregistrat o evoluţie interesantă a numărului deţinătorilor de acţiuni.
Topul judeţelor din Moldova care au contribuit cel mai mult la bugetul de stat
În perioada 1996-1997 o parte dintre cei care au luat acele cupoane au decis vânzarea lor. Astfel, dacă iniţial erau 18.750.498 acţionari, care au avut şi au primit dreptul de a deţine acţiuni, numărul acestora s-a înjumătăţit ajungând în 2014 la puţin peste 8,9 milioane de lei. Mai mult, la începutul acestui an apăreau în jur de 8,4 milioane de acţionari. Potrivit reprezentantului Depozitarului Central, unele acţiuni sunt latente pentru că nu s-a mai interesat nimeni de ele, dar este important de ştiu că ele pot fi purtătoare de dividende sau pot oferi şi alte drepturi.
Cine îţi transmite dacă mai eşti acţionar
Cei interesaţi să afle dacă mai au acţiuni pot solicita un extras de cont de la Depozitatul Central, acest document reprezentând dovada dreptului de proprietate asupra unui număr de acţiuni la o anumită dată. Persoanele fizice care solicită acest extras de cont trebuie să prezinte mai multe documente: cererea de eliberare a extrasului de cont/sumarului de cont; copia actului de identitate al titularului de cont şi dovada achitării tarifului aferent operaţiunii de eliberare a extrasului de cont pentru persoane fizice (6 lei / societate la care titularul de cont deţine acţiuni). „Dacă v-aţi schimbat numele, adresa de domiciliu sau actul de identitate este foarte important să vă actualizaţi datele cu care sunteţi înregistrat în registrul acţionarilor, astfel încât să puteţi beneficia pe deplin de drepturile care vi se cuvin în calitate de acţionar, inclusiv pentru participarea la adunările generale ale acţionarilor“, a transmis Lavinia Gheorghe, şef al departamentului de Management al Riscurilor din cadrul Depozitarului Central.
Potrivit finzoom.ro, din 2015 dividendele se încasează în mod centralizat prin Depozitarul Central. Astfel, plata se face în contul deschis la brokeri. Pentru cei care nu deţin un cont bancar, plata se face fie într-un alt cont indicat de acţionar, fie în numerar la ghişeele băncii comerciale care a fost decisă de emitent.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau