Cum combat marile companii stresul angajaţilor
Dimensiune font:
Marii angajatori din regiunea Moldovei şi-au constituit o prioritate din păstrarea unui mediu de lucru lipsit de stres pentru salariaţi. Delphi Diesel Systems şi Arcelor Mittal Tubular Products se numără printre companiile care investesc în siguranţa şi bunăstarea personalului.
Cu toate că nu este reglementat din punct de vedere legal, stresul la locul de muncă este o problemă cu care se confruntă mare parte din angajaţii ieşeni. De aceea, la nivel european, timp de doi ani se desfăşoară o campanie amplă de creştere a gradului de conştientizare a acestui fenomen. Şi angajatorii din capitala Moldovei, alături de autorităţile din domeniul muncii s-au alăturat acestei iniţiative. „Statisticile arată că patru din zece lucrători sunt stresaţi la locul de muncă. 50-60% din timpul acordat concediului medical este pe motive de stres. La noi în ţară stresul este recunoscut ca factor de risc, dar nu acordăm concedii medicale pe acest motiv”, susţine George Albulescu, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi.
Două dintre cele mai importante companii din regiunea Moldovei au implementat deja sisteme de protecţie a angajaţilor împotriva acestui factor. Delphi Diesel Systems şi Arcelor Mittal Tubular Products sunt cele două societăţi care au grijă de salariaţii lor. „Promovăm un mediu sănătos şi curat de lucru. Respectăm timpul liber al oamenilor şi implementăm programe educative pentru sănătate şi securitate”, susţin reprezentanţii Delphi Diesel Systems. Conform unei statistici interne a companiei, gradul de satisfacţie al salariaţilor a crescut de la 6,7 în 2011 la 8 anul acesta, pe o scară de la 1 la 10.
Delincvenţă din cauza stresului
Şi la Arcelor Mittal Tubular Products reducerea stresului la locul de muncă este una dintre priorităţile managementului. „Munca în condiţii periculoase, dezordinea la serviciu, discuţiile în contradictoriu, nesiguranţa locului de muncă sunt generatoare de stres, alături de sarcinile nefinalizate la timp, ergonomia defectuoasă a locului de muncă, lucrul cu persoane dificile sau lucrul izolat”, a explicat directorul Arcelor Mittal.
Astfel, printre semnele stresului la serviciu se numără scăderea productivităţii, folosirea unui limbaj mai agresiv, insomniile sau chiar semnele de delincvenţă. „Ca rezolvări la situaţiile de stres noi recomandăm angajaţilor noştri să facă sport sau să vină chiar cu bicicleta la lucru, să reducă dezordinea la serviciu, să evite sarcinile multiple, să ceară ajutor, să apeleze la sprijinul colegilor şi, bineînţeles, să poarte echipamentul de protecţie atunci când este necesar. Avem, de asemenea, o comunicare constantă cu angajaţii şi specialişti în consiliere care monitorizează problemele medicale, implicăm şi familiile salariaţilor în acţiunile din cadrul firmei şi organizăm regulat activităţi sportive şi de relaxare”, a completat directorul Arcelor Mittal Tubular Products.
„Statisticile arată că patru din zece lucrători sunt stresaţi la locul de muncă. 50-60% din timpul acordat concediului medical este pe motive de stres. La noi în ţară stresul este recunoscut ca factor de risc, dar nu acordăm concedii medicale pe acest motiv” - George Albulescu, inspector şef ITM Iaşi
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau